Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Fizična aktivnost je odličen protistrup za depresijo

BIEGANIE

Jenny Hill/Unsplash | CC0

Silvia Lucchetti - objavljeno 11/09/19

Številne raziskave potrjujejo, kako zelo je pri preprečevanju in zdravljenju depresije pomembna fizična aktivnost

Številne znanstvene raziskave poudarjajo pomembnost fizične aktivnosti pri preprečevanju in zdravljenju depresije, ki je najpogostejša psihična bolezen v zahodni družbi. Na podlagi študije, ki je bila objavljena v prestižni reviji American Journal of Psychiatry in ki jo je vodila brazilska univerza La Salle s strokovnjaki iz Belgije, Avstalije, Švedske in ZDA, se depresiji lahko izogibamo s pomočjo fizične aktivnosti, kar velja za vse starosti. Tisti, ki se na zdrav način ukvarjajo s športom, bodo manj verjetno zboleli za depresijo.


ALEX ABRINES

Preberite še:
Zvezdnik o depresiji: “Oborožen s pogumom, da bi končal to nočno moro”

Strokovnjaki so zbrali podatke 49 študij, ki so vključevale približno 267 tisoč zdravih oseb, da bi preučili, ali lahko fizična aktivnost doprinese k zmanjšanju tveganja nastanka depresije. Raziskava je trajala sedem let in skupina je vsebovala približno enako število moških in žensk. Ob zaključku so bili rezultati presenetljivi: tisti, ki so redno izvajali dejavnosti, pri katerih so bili fizično aktivni, so kazali bistveno manjše možnosti, da bi sčasoma lahko razvili depresivno obolenje.


CIERPIENIE

Preberite še:
Poporodna depresija: Počutila sem se kot edina na svetu s tako težkimi občutki

Kdor se fizično ne udejstvuje, ima veliko več možnosti, da zboli

V omenjeni reviji je bila leta 2017 objavljena še ena pomembna raziskava, ki je trajala več kot 11 let in je vključevala 34.000 oseb na Norveškem.

Ugotovitve kažejo, da ima tisti, ki se fizično ne udejstvuje, 44 odstotkov več možnosti, da zapade v depresijo, kot tisti, ki se gibljejo, čeprav le eno ali dve uri na teden. Izsledke raziskave je podprl tudi neodvisni inštitut Black Dog Institute iz Avstralije, ki spodbuja preučevanje depresije.


EATING DISORDER

Preberite še:
Tu so namigi, s katerimi se boste lažje spopadli z depresijo

Depresija je črni pes, ki grabi

Ime Črni pes je izpeljano iz dejstva, da veliko pacientov, obolelih za depresijo, tako poimenuje bolečino, ki jih brez prestanka grabi in privede do mračnega obupa: med najbolj znanimi, ki se borijo s to boleznijo, je bil Winston Churchil – prisiljen se je bil soočiti z mnogo hujšim nasprotnikom od nacistov, proti katerim se je boril v drugi svetovni vojni.

Preprečimo depresijo z vsaj eno uro gibanja na teden

Raziskava je privedla do zaključka, da bi lahko preprečili 12 odstotkov primerov depresije, če bi se potencialno oboleli gibali vsaj eno uro na teden. Samuel Harvey, ki je raziskavo vodil, je dejal: “Že nekaj časa vemo, da fizična aktivnost vpliva na simptome depresije, a je prvič, da smo prišli do kvantitativnih vrednosti možnosti preprečevanja depresije s fizično vadbo. S tem bomo zmanjšali simptome v prihodnosti.”

Če preoblikujemo znan rek, bi lahko rekli: “Nekaj vadbe na dan odžene psihiatra stran.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Nataša Rupena.


SPAGHETTI, FOOD, WOMAN

Preberite še:
“Če mi daš samo še to, bom sita. Če zmagam, bom pomirjena.” Bom res?
Preberite še:
“Zdelo se mi je, da vsi okrog mene šepetajo: ‘Zbolela je, ima raka? Bo umrla?'”


RODZINA BRODÓW

Preberite še:
Najlepše darilo ob 20. obletnici zakona: rojstvo 11. otroka

Tags:
depresijaosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.