Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Tu so namigi, s katerimi se boste lažje spopadli z depresijo

EATING DISORDER

ESB professional - Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 19/01/19

Januar je statistično najbolj depresiven mesec v letu, pri čemer je tretji ponedeljek v januarju najbolj depresiven dan v letu

Vendar pa je velika razlika med občasnimi občutki otožnosti, potrtosti, naveličanosti ali slabšega razpoloženja in pravo depresijo, ki je klinično opredeljiva in jo kot tako tudi zdravimo.

Kaj je depresija?

Depresija je bolezen, s katero se ukvarjajo zdravniki psihiatri. Za postavitev diagnoze je potreben strokovnjak, ki bolezen zdravi z različnimi vrstami zdravil. Na prvem mestu so antidepresivi, lahko pa se jih kombinira tudi z drugimi, npr. anksiolitiki, antipsihotiki, uspavali in tako dalje.


DEPRESSED,WOMAN

Preberite še:
Ste depresivni? Molite to močno molitev proti potrtosti

Napačno je mišljenje, da je depresija nekaj, kar si človek sam izbere ali sam nakoplje, zaradi česar je depresija v družbi pogosto tabuizirana. Vendar je ne smemo jemati zlahka, tako kot ne jemljemo zlahka katere druge resne zdravstvene motnje.

Kateri so znaki depresije?

Ker je depresija bolezen, ki nastane zaradi nekaterih sprememb v možganih (spremenjena raven, delovanje in privzem nevrotransmiterjev serotonina, dopamina in noradrenalina), močno vpliva na doživljanje in vedenje človeka.

SPOTKAŁA CIĘ TRAGEDIA?
Fernando @cferdo/Unsplash | CC0

Človek z depresijo ima motnje doživljanja, motnje spanja (bodisi težave z nespečnostjo bodisi pretirane potrebe po spanju), težave s koncentracijo, izgubi veselje do stvari, ki so ga običajno veselile, motnje apetita – ta je lahko povečan ali zavrt, negativno samopodobo, občutek nemoči in obupa, v skrajnem primeru pa lahko depresija privede tudi do samomora.

Kako ravnati v primeru depresije?

Depresija lahko nastane kot posledica dogodkov v življenju, to so recimo travmatični dogodki, smrt ljubljene osebe, izguba službe, zdravstvene težave. Lahko nastopi po porodu (poporodna depresija). K depresiji so bolj nagnjeni tisti, ki imajo tudi v družini to bolezen.


FRUSTRATION

Preberite še:
8 simptomov depresije: bodite pozorni nase in na svoje bližnje

Če se dobro opazujemo, bomo po prej naštetih znakih, če ne bodo minili, pomislili tudi na depresijo in odšli do zdravnika, da nam predpiše ustrezno zdravljenje z zdravili, če je to potrebno. Pogosto je, vsaj na začetku, to nujno, da se v možganih znova vzpostavi ravnovesje nevrotransmiterjev ter da si toliko uredimo življenje, da smo sposobni spet normalno delovati.

Kako si lahko sami pomagamo v primeru depresije?

Seveda pa je ob zdravljenju z zdravili zelo pomembno, da ustrezen delež prispevamo tudi sami. Kaj lahko storimo za svoje mentalno zdravje? Na prvem mestu je prav gotovo zdrav način življenja. Sem spadata utečen dnevni ritem in reden ritem spanja, svojemu telesu moramo zagotoviti dovolj počitka.

RUNNING
William Perugini - Shutterstock

Pomembno je, da se redno in dovolj gibamo, saj pretok kisika v telesu in tkivih zagotavlja boljše delovanje vseh organov, gibanje v naravi pa dokazano izboljšuje razpoloženje. V večini primerov se svetuje tudi kombinacijo s psihoterapevtskimi metodami, torej redne obiske pri psihoterapevtu, ki mu lahko povemo o svojih težavah in doživljanju. Prav tako je izrednega pomena, da imamo kar se le da urejene in ljubeče odnose z bližnjimi.

Depresija in dieta

V zadnjem času se govori tudi o povezavi depresije in prehrane, saj naj bi določene diete prispevale k izboljšanju stanja depresivnih motenj. Nekateri tako govorijo o t. i. mediteranski dieti z veliko zelenjave, sadja in antioksidantov. Drugi so bolj radikalni, med najbolj znanimi je dr. Jordan Peterson, avtor knjige 12 pravil za življenje.

SUGAR
marilyn barbone - Shutterstock

Peterson v intervjujih omenja, da mu je radikalna mesojeda dieta (ang. carnivore diet – dieta je sestavljena izključno iz govedine, soli in vode) bistveno pomagala pri njegovih težavah z depresijo, odpravila pa mu je tudi številne druge zdravstvene težave, s katerimi se je soočal dolga leta. Kot poudarja tudi sam, pa povezava depresije s to dieto še ni dovolj raziskana, niti ni raziskan dolgoročni vpliv te diete na človeško telo.


DAVID DEUTSCHMAN

Preberite še:
Ta dedek je prav poseben: skrbi, da bolni otroci ne bi bili osamljeni


DAD,DAUGHTER,PHONE

Preberite še:
Kako z otrokom “dobiti bitko” glede rabe telefona?


STEAM, EDUKACJA

Preberite še:
Sanje teh otrok so postale resničnost. Zakaj ne bi tudi vaše?

Tags:
bolezendepresija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.