Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Če nam je kdo všeč, se splača zanj potruditi”

MAJDA JUS AŠIČ

ANJA RAJTER | ALETEIA

Anja Rajter - objavljeno 11/09/19

"Če nam je nelagodno in imamo tremo, pomeni, da nam je nekdo strašno simpatičen in nas zelo privlači. To je zelo dobra osnova za nadaljevanje," meni psihologinja Majda Jus Ašič

S psihologinjo in coachinjo smo se pogovarjali, kako na zmenkih. Majda Jus Ašič je mama z več desetletji zakonskega življenja in več kot 30 leti delovnih izkušenj, ki je mnogim mladim pomagala pri izbiri nadaljnje življenjske poti. Je razumevajoča, topla in prijetna sogovornica, ki v vsakem človeku najde mnogo dobrih lastnosti.


MAJDA JUS AŠIČ

Preberite še:
“Pritisk družbe se mi zdi najhujši. To je nekaj, kar nas lahko ubije, če dovolimo”

Koliko naj bo pri zmenkih ženske pobude? Ali sploh kaj? Kako naj moškemu pusti prostor, da je pobudnik?
Če ji je nekdo všeč, lahko da pobudo. Meni se zdi škoda, če sedi v kotu, gleda nekoga in vzdihuje.

Način pobude je odvisen od tega, če se poznata. Če je nekdo, ki ga pozna, mu čisto preprosto dá kompliment ali mu pove, da ji je lepo v njegovi bližini. Da je simpatičen in bi z veseljem preživela nekaj časa z njim. Lahko ga povabi na sladoled, sprehod, izlet, ples, v kino … Ne vidim nobene ovire.

Če je neznanec, pa sama nisem ravno pravi naslov za najbolj osvajalske pohode. Menim pa, da se z očmi lahko marsikaj pove. Če je simpatija obojestranska, potem verjetno tisti, ki je predmet naše pozornosti, opazi. Potem ima tudi možnost, da pristopi.


GIRL DATE

Preberite še:
Kako prvi zmenek nadaljevati v drugega?

MAJDA JUS AŠIČ
OSEBNI ARHIV

CZY MOŻNA UMAWIAĆ SIĘ Z WIELOMA CHŁOPAKAMI

Preberite še:
5 nasvetov za zmenke, ki jih bodo vesele predvsem ženske sramežljive narave

Kako pa naj moški povabi?
V naši družbi se pričakuje, da moški dá prvo pobudo. Če je znanka, potem jo lahko povabi osebno, uporabi telefon ali kakšen drug način komunikacije. Če pa je neznano dekle, lahko pridobi informacijo, ali je prosta, in potem poišče priložnost ter spregovori z njo.

Mislim, da če ti je nekdo všeč, pa zelo nežno, vljudno in prijazno pokažeš interes, na drugi strani ne bi smelo biti zadrege. Tudi če je oseba, ki ji nekdo izkaže simpatijo, v zvezi ali ni razpoložena za druženje, lahko vedno vljudno zavrne pobudo. Tako da ne vidim nobene ovire.


COUPLE

Preberite še:
Kakšen smisel imajo zmenki?

Imate mogoče kakšen strokovni nasvet, katerih tem naj se na zmenku izogibamo?
Pogovor naj bo tako izbran, da teče lahkotno, da ne prizadenemo sogovornika in ne drezamo v občutljiva področja. Dobro je, da se izogibamo neprimernim temam, kot so zaslužek, politična opredeljenost, število bivših partnerjev, intimna vprašanja … Dobro je, da se na zmenku ne začnemo najprej hvaliti. Čeprav se velikokrat zgodi, da smo v zadregi ter delamo in govorimo neumnosti.

Mogoče je modro prej premisliti, kaj bi lahko bilo začetno vprašanje, o čem bi se lahko pogovarjala. Zelo pomembno je biti pozoren poslušalec. S tem svojemu sogovorniku izkažeš spoštovanje in mu daš največji kompliment.

Denar je na listi prepovedanih tem tudi med ljudmi, ki se že bolje poznajo, včasih tudi med prijatelji.

Moje poslanstvo je človeku pomagati, da v sebi odkrije močna področja, v katerih je dober in ga v življenju veselijo.


SPEED DATING

Preberite še:
Kako v sedmih korakih povabiti na zmenek

Obstajajo kakšna idealna vprašanja za prvi zmenek ali mogoče temeljna področja?
Temeljna področja so nevtralna, taka, da sogovornika ne spravimo v zadrego, pa kljub temu izvemo o njegovih interesih, načrtih, željah, vrednotah in prepričanjih. Vse to nas v veliki meri opredeljuje in določa našo življenjsko pot. Tako najbolje spoznamo, ali smo našli nekoga, ki nam je podoben, s katerim se dobro počutimo in bi bilo prijetno preživeti več časa z njim.

Primerne teme so: dejavnosti v prostem času, kaj ga veseli, kakšno glasbo posluša, ali z veseljem potuje, kaj bere, ali obiskuje kulturne prireditve in koncerte, ali pleše, hodi v kino, na športne prireditve, v gore ali na morje. Primerna tema sta prehrana in priprava hrane.

To so neskončne teme za pogovor in popolnoma nevtralne. Velikokrat sogovornik sam ponudi teme za pogovor. Tako se nam predstavi, pove, kakšno delo opravlja, iz kakšnega družinskega okolja prihaja …


DATING

Preberite še:
Kako najti dobrega življenjskega sopotnika?

MAJDA JUS AŠIČ
ANJA RAJTER | ALETEIA

CZY MOŻNA UMAWIAĆ SIĘ Z WIELOMA CHŁOPAKAMI

Preberite še:
5 nasvetov za zmenke, ki jih bodo vesele predvsem ženske sramežljive narave

Imate kakšne (p)osebne nasvete, kako naj se na zmenku vedemo?
Najbolje je, da se vedemo tako, kot bi želeli, da se drugi vedejo do nas. Tako tudi najbolje predstavimo, kakšni smo v resnici. Fantastičen filter je tudi, da se do svoje simpatije vedemo tako, kot bi mi želeli, da bi se drugi fantje obnašali do naše hčerke ali sestre. S takšno spoštljivostjo. Potem bomo izbrali pravo vedenje in prave besede.

Pomembno je, da so fantje kavalirji. Dekleta to še vedno zelo cenijo.

Lahko smo prijazni, sproščeni, radostni, veseli, zabavni … To je tisto pravo, kar podelimo iz srca. Ko smo odprti, ko delimo dobro. Če deliš dobro, dobiš dobro.

Po čem lahko že po dveh zmenkih vemo, da oseba ni prava za nas?
Treba je zaupati svojemu notranjemu občutku. Če nam je z nekom zelo prijetno, imamo občutek, da ga že zelo dolgo poznamo in nam čas v njegovi družbi hitro mine, je to zelo dober znak. Če pa nam je nelagodno, beseda težko teče, se ne počutimo dobro ter ima oseba drugačne cilje in vrednote kot mi, takrat zanesljivo ni prava.

Obstajajo pa ljudje, ob katerih imamo tremo ali pa so nam tako všeč, da kar zablokiramo, pa v bistvu mi izpademo čudni. To ne pomeni, da oseba ni za nas, ampak je včasih potrebno premagati to svoje nelagodje, da sogovornik spozna našo najboljšo in najbolj zabavno plat.

To pa je dobra podlaga za naprej. To, da nam je nelagodno in imamo tremo, pomeni, da nam je nekdo simpatičen in nas privlači. To je zelo dobra podlaga za nadaljevanje.

Poznam luštkano šalo na to temo: Srečata se Francka in Micka, pa reče Francka: “Moja hči se je tako dobro poročila. Njen mož doma naredi vse. Ampak sin ima pa smolo. Žena nič ne dela, mora vse opraviti sam.”


RANDKOWE GIERKI

Preberite še:
Je bil prvi zmenek polomija? Kdaj dati drugo priložnost?

Kdaj pa človeka res spoznamo?
Predvsem v težavah in nepredvidenih situacijah. Ko gre kaj narobe, ko se kaj pokvari, ko rečemo ali naredimo kaj, kar mu ni všeč. Opazujemo ga lahko, kako se vede do znancev in prijateljev. Ali kritizira vse po dolgem in počez ali pa je dobrovoljen. Velik del svojega značaja pokažemo nezavedno, ko preusmerimo pozornost in se ne nadzorujemo ves čas.

Partnerja bomo res spoznali, če bomo opazovali, kakšen je, ko je lačen, utrujen, kako se vede do natakarjev, trgovcev, do svoje mame. Bodimo pozorni opazovalci in si zapomnimo, ali se vede enako do ljudi, ki so mu nadrejeni, kot do tistih, od katerih ni odvisen.

Človeka dobro spoznamo, če z njim preživimo ves dan, vikend ali teden dni. Nekateri ljudje so fantastični od tri do pet ur na dan, vse ostalo je pa tema. Človeka spoznamo, če si damo priložnost preživljati z njim čas v različnih situacijah.

Največ, kar lahko damo sočloveku, je spoštovanje, ki ga izkažemo s pozornim poslušanjem. Ta pozornost sogovornika je neprecenljiva. Ko poslušamo, pokažemo naklonjenost in zanimanje za sogovornika, s tem pa omogočimo pogoje za vzpostavitev dobrega stika.


COUPLE

Preberite še:
5 navad, ki pomenijo rumeno luč v času skupne hoje

Kakšnega moškega pa ženske v resnici iščemo?
😊 Mislim, da imamo na tem področju precej težav. Iščemo moškega, za katerega mislimo, da bi si ga želele. Ni pa res, da je to moški, ki bi nam ustrezal. Zaradi iluzije, ki nam jo pomagajo ustvarjati knjige, filmi in okolica, se usmerimo na napačne stvari.

Ob sebi si zaslužimo človeka, ki je spoštljiv. Nas ima rad, nas sprejema take, kot smo, ob katerem se dobro počutimo, nas napolni s pozitivno energijo ter nam da veselje do življenja. To je pravi človek in dobra izbira. Potrebujemo podporo, sprejetost in prijateljstvo. Takega sopotnika si zasluži vsaka ženska.


MAN,FLOWERS,DATE

Preberite še:
Zakaj katoličani ne znajo hoditi na zmenke?

Kaj pa moški? Kakšno žensko iščejo?
Iščejo po standardih, ki jih družba predpisuje: lepo, vitko, dobro situirano, prijazno, pametno, dobro kuharico, dobro ljubico, žensko, ki se zna obnašati v družbi in bo dobra mama. In pozabijo, da okrog njih živi veliko lepih, prijaznih, simpatičnih, čudovitih žensk, ki morda ne ustrezajo prvim trem karakteristikam. Z njimi bi lahko ustvarili uspešno zvezo.

Teorija pravi, da se zaljubimo v nekaj sekundah. Pri tem odločajo feromoni, naše vrednote, pričakovanja, prepričanja, vse, kar so nam kadarkoli povedali o ljudeh nasprotnega spola, pa se tega ne zavedamo, ker smo to potisnili v podzavest. Pomemben je naš občutek varnosti, ki ga prinesemo iz otroštva in iz mladosti, neka notranja energija tega človeka.


girl smile mountains

Preberite še:
6 razlogov, zaradi katerih najverjetneje niste srečni

Če nam je nekdo všeč,  se potrudimo in poiščimo priložnost, da z njim ali z njo poklepetamo in ga ali jo spoznamo.

Zdi se mi neskončno škoda vseh ljudi, ki hrepenijo po nekom, pa si ne upajo narediti prvega koraka. Poznam jih kar veliko. Škoda je življenje zapraviti za čakanje.


RODZINA BRODÓW

Preberite še:
Najlepše darilo ob 20. obletnici zakona: rojstvo 11. otroka


MAN TREKKING

Preberite še:
Na dolgi poti srečam ljudi, ki jih moram srečati


WOMAN

Preberite še:
Kaj lahko ženska stori zase še pred začetkom jeseni?

Tags:
intervjuosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.