Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Marija s Kureščka naroča: “Ostanite zvesti obljubam!”

KURESCEK

IVO ŽAJDELA | DRUŽINA

Tereza Mohar - objavljeno 08/09/19

Cerkev Marije – Kraljice miru stoji na eni najlepših slovenskih razglednih točk, na 833 metrov visokem hribu na južnem robu Ljubljanskega barja. Glavni pobudnik za obnovo romarskega središča na Kureščku je bil oče France Špelič, ki je več let prejemal Marijina naročila

Na Kureščku je že v 15. stoletju stala Marijina cerkvica. V času turških vpadov je bila okoliškim prebivalcem zavetišče in obramba pred napadalci. Tudi ime hriba spominja na tiste čase, saj so na njem kurili kresove in tako opozarjali na bližajočo se nevarnost. Zgodovinski viri poročajo, da je Marija na Kureščku priprošnjica za mir, zato jo je ljudska vernost poimenovala Kraljica miru.


KURESCEK

Preberite še:
Kurešček, “slovenska različica Medžugorja”, dobiva svoj film

Čas vojne

Cerkev je bila med 2. svetovno vojno poškodovana, klopi sežgane, večji del opreme raznešen, viharji so razkrili streho … Nihče je ni smel popraviti. Cerkev je začela razpadati. Leta 1950 so iz nje rešili milostni kip in preostalo opremo. Od nekdaj lepe, s freskami okrašene baročne cerkve je ostal samo velik kup ruševin.

Oče France Špelič

V začetku leta 1990 se je začel Kurešček nepričakovano dvigati iz dolgoletne pozabe. Širila se je novica, da Marija sama vabi k obnovi molitve za mir in spravo na tem pozabljenem kraju. Zvedelo se je za moža, ki je doživljal mistične trenutke in posebna srečanja z Marijo. To je bil duhovnik, oče France Špelič.


TONČKA KRAJNIK

Preberite še:
Sestra Tončka in njen čudež na Brezjah

FRANCE SPELIC
TAMINO PETELINŠEK | DRUŽINAPreberite še:
Kako je Marija pomirila vihar in rešila mornarje

Februarja 1990 se je odpravil k razvalinam. V trenutku zamaknjena je slišal prvo Marijino obljubo:

Kraljica miru sem, na tem kraju obnovite molitev. Tukaj se srečujte z mojim in Sinovim srcem. To bo milostni kraj, kraj ozdravljenja dušnih bolezni in ran. Kdor se bo na tem kraju z vero zatekel v moje in Sinovo srce, bo ozdravljen in deležen miru, ki ga lahko dajo samo nebesa.

Špeličevo življenje in poznejše duhovniško delovanje je tesno povezano z Medžugorjem in Kureščkom. V Medžugorje je šel prvič leta 1987 kot turist, naslednje leto pa ga je tam “ujela” Marija. V naslednjih letih se mu je tam Marija večkrat prikazala. Zadnje srečanje s Kraljico miru je imel decembra 1999.

Marijina vrnitev

Verniki, ki so prihajali na Kurešček, so sami od sebe začeli zbirati darove za obnovo cerkve in tako so se leta 1991 začela obnovitvena dela. V dobrem letu je bilo zahtevno delo končano in Marija na Kureščku je dočakala zmagoslavno vrnitev. Sovraštvo jo je pregnalo s tega kraja, ljubezen in vera ljudi sta jo priklicala nazaj.

Marijina naročila

Mir je beseda, ki se največkrat pojavlja v sporočilih, ki jih je prejel oče Špelič. Prvi sad miru je sposobnost za spravo, zato so priporočila za mir pogosto povezana z navodili, kaj je treba storiti, da bi do sprave prišlo.


SCAPULAR

Preberite še:
Škapulir je duhovnika rešil pred usodnim strelom

KURESCEK CHURCH
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

FATHER WILLIAM DOYLE

Preberite še:
Junak, ki je dal življenje v zadoščenje za grehe duhovnikov

Velik del sporočil je namenjen duhovnikom. Čeprav je v njih veliko opozoril, izžarevajo skrb in ljubezen Marije, Matere Cerkve do njenih sinov duhovnikov. V številnih sporočilih je omenjana želja, da bi bili duhovniki zvesti svoji službi, škofom in Cerkvi.

Ostanite zvesti obljubam!

Ko so očeta Špeliča vprašali, kaj bi svetoval današnjemu kristjanu, je odgovoril: “Nič drugega kot to, kar je rekla Marija: živite evangelij in ostanite zvesti obljubam, ki ste jih dali Bogu in soljudem: obljubam svetega krsta, svetega zakona ali duhovniškim in redovniškim obljubam, ter vsakdanji molitvi.”

Kurešček danes

Kurešček je še danes priljubljen romarski kraj. Najlepši umetnosti zaklad je baročni kip Matere Božje. Umetnostno je cerkev v letih obnove obogatil akademski slikar Lojze Čemažar, ki je ob slikah za stranska oltarja poslikal tudi odprto lopo za glavnim oltarjem, kjer so naslikani pomembni slovenski pričevalci za vero v 20. stoletju.


NINA ŠENK KOSEM

Preberite še:
“Trdo delo in prava mera samokritike sta nujna za kvaliteto in napredovanje”


CHARITY SISTER

Preberite še:
Kdo so in kaj počnejo misijonarke ljubezni?


BULLYING,SCHOOL

Preberite še:
Zafrkavanje in medvrstniško nasilje: kakšni so znaki in kako ukrepati

Tags:
romanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.