Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kdo so in kaj počnejo misijonarke ljubezni?

CHARITY SISTER

M.MIGLIORATO I CPP I CIRIC

Tereza Mohar - objavljeno 05/09/19

Misijonarke ljubezni, bolj poznane kot sestre matere Terezije, so v Sloveniji že od leta 1987. Skrbijo za brezdomce, obiskujejo zapornike, pomagajo najrevnejšim … Po zgledu svoje ustanoviteljice sv. matere Terezije živijo skrito in skromno življenje

Mati Terezija se je v Sloveniji prvič ustavila leta 1928. Dobrih 50 let pozneje, leta 1980, pa je ponovno obiskala Ljubljano in v stolnici spregovorila o delu med ubogimi. Dejala je: “Gospod, naredi nas vredne, da bi služile ljudem, ki po vsem svetu živijo in umirajo v uboštvu in lakoti. Daj jim danes po naših rokah njihov vsakdanji kruh, po naši razumevajoči ljubezni pa mir in radost.”


JANEZ GNIDOVEC

Preberite še:
Skromni slovenski škof, za katerega je mati Terezija rekla, da je svetnik

Mati Terezija je sedem let po svojem obisku v Sloveniji odgovorila na povabilo takratnega nadškofa Šuštarja in poslala svoje sestre v Ljubljano. V župnišču na Ježici so se naselile leta 1987, leta 2006 pa odprle še Zavetišče Božjega usmiljenja za brezdomce.

Zavetišče za brezdomce

V prvi tovrstni hiši pod okriljem Cerkve na Slovenskem posamezniki brez strehe nad glavo najdejo začasno prenočišče. Značilnost zavetišč sester matere Terezije je ta, da brezdomci v njem niso le številke, temveč se vsakemu posvetijo. Ne omogočijo jim le prenočevanja, ampak jim ponudijo tudi duhovno pomoč, tolažbo in novo upanje.


MATKA TERESA Z KALKUTY

Preberite še:
Kako moliti v družini? To je predlog matere Terezije

Kaj še počnejo?

Sestre se po zgledu matere Terezije posvečajo najrevnejšim med revnimi: obiskujejo osamljene in bolne po hišah, pomagajo revnim družinam, obiskujejo posameznike po bolnišnicah, v domovih za ostarele ter skrbijo za brezdomce in odvisnike …

Pri tem jih vodijo besede matere Terezije: “Me moramo dajati toliko, da nas zaboli. Prava ljubezen je tista, ki nas nekaj stane. Ni nam treba delati velikih in nenavadnih stvari, pomembno je, da naredimo majhne stvari z veliko ljubezni.”


MOTHER THERESA

Preberite še:
10 citatov matere Terezije, ki se bodo dotaknili vašega srca

Živijo skromno in skrito

Sestre živijo zelo skromno in očem javnosti skrito življenje. Tudi izjav in intervjujev za medije ne dajejo. Sestre misijonarke je leta 1948 v Kalkuti ustanovila mati Terezija. Dve leti kasneje je red potrdil takratni papež Pij XII.

Število sester misijonark ljubezni se vsako leto veča. V ježiški skupnosti so običajno po štiri sestre različnih narodnosti, ki pa se, v skladu z njihovimi predpisi, pogosto menjujejo. Ker prihajajo po narodnosti z vseh vetrov, morajo obvladati angleški jezik, ki je tudi uradni jezik reda.


MOTHER THERESA

Preberite še:
Najlepše misli matere Terezije in pet njenih “skrivnosti”

Četrta zaobljuba

Sestre poleg treh redovnih zaobljub – uboštva, čistosti in pokorščine – sprejmejo še četrto zaobljubo: da z vsem srcem in velikodušnostjo služijo najrevnejšim med revnimi. Kot imajo zapisano v pravilih reda, se delo redovnic prilagaja potrebam in zahtevam posamične države.

Tako ponekod po svetu skrbijo tudi za bolne in umirajoče, vodijo centre za gobave bolnike in bolnike, okužene z aidsom, imajo hiše in šole za zapuščene in revne otroke, domove za podhranjene, telesno in duševno prizadete, za sirote … Bolne in osamljene obiskujejo po njihovih hišah, po bolnišnicah, v domovih za ostarele ter v zaporih.


RACHEL LAPIERRE

Preberite še:
Na loteriji je zadela milijon dolarjev ‒ in mati Terezija ji je pomagala, da jih je zapravila

Oblečene v bel sari pomagajo najrevnejšim

Sestre matere Terezije poudarjajo, da niso socialne delavke, ampak delajo vse z Jezusom in za Jezusa. Kot je bilo življenjsko poslanstvo matere Terezije prepoznati Jezusa v ubogih, jih ljubiti in jim služiti, je tudi poslanstvo redovnic, oblečenih v značilen bel sari, obrobljen s tremi značilnimi modrimi črtami, nuditi pomoč najbolj ubogim in najrevnejšim.
Preberite še:
“Gasilec mora biti električar, vodovodar, reševalec”


POPE LITTLE BOY

Preberite še:
Nerodne situacije, v katerih se je znašel papež Frančišek


Brad Ryan and grandmother

Preberite še:
Joy še nikoli prej ni videla oceana. Sedaj že štiri leta potuje z vnukom

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.