Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Storite eno samo stvar in našli boste trajen mir

web2-prayer-vigil-for-life-nyc-2019-jeffrey-bruno-06.jpg

Philip Kosloski - objavljeno 03/09/19

Sv. Alfonz Liguori je verjel, da je uspešno duhovno življenje odvisno od ene same stvari

V današnjem svetu mnogi ljudje iščejo nekakšno “skrivno formulo”, s pomočjo katere bi našli duševni mir. Obstajajo številne teorije ali duhovnosti, ki trdijo, da poznajo rešitev, toda sv. Alfonz Liguori je odkril nekaj, kar nas lahko privede do trajnega miru, pa mnogi med nami na to pozabljamo.

Nekoč je zapisal: “Bolj ko svojo voljo združujemo z Božjo, bolj bomo ljubili Boga.”


PRAY

Preberite še:
Zakaj sploh molimo, če pa nas Bog ne usliši?

Bogu všečna dejanja

Liguori je celo dejal: “Ponižanje, premišljevanje, prejemanje svetega obhajila, dejanja bratske ljubezni, vse to je gotovo všečno Bogu, toda le takrat, ko je to v skladu z Njegovo voljo. Če ta dejanja niso v skladu z Božjo voljo, Bogu niso zgolj nevšečna, ampak jih celo zavrne.”

Sv. Alfonz nato pojasni, o čem govori.


MIRACLES

Preberite še:
Kako Boga v molitvi prositi za čudež?

Naj pojasnim: Človek ima dva služabnika. Eden izmed njiju ves dan trdo dela – ampak na lastno pest; drugi, kot si lahko predstavljamo, dela manj, vendar počne to, kar mu je naročeno. Drugi bo seveda v gospodarjevih očeh bolj poslušen, prvi pa ne. Če to upoštevamo, se vprašajmo: zakaj bi počeli stvari Bogu v slavo, če to zanj ne bo sprejemljivo? Bog si ne želi naših žrtev, je prerok Samuel povedal kralju Savlu, želi pa si, da spoštujemo njegovo voljo. Človek, ki izpolnjuje svojo voljo, neodvisno od Boga, je na nek način malikovalec. Namesto da bi častil Božjo voljo, v določenem smislu časti svojo.

Boga pa najbolje častimo, če v vsem izpolnjujemo Božjo voljo.
Preberite še:
Kako ugotoviti, kaj je Božja volja?

Vse, kar premoremo, prinesimo pred Boga

Izpolnjevanje Božje volje od nas zahteva določeno mero ponižnosti, kar pomeni, da se moramo odreči lastnim željam, da bi sledili Božjim. Pomeni, da večjih življenjskih odločitev ne sprejemamo na podlagi osebnih izbir in občutij, temveč po preudarni molitvi in temeljiti presoji, tako da vse, kar premoremo, prinesemo pred Boga.

To od nas zahteva trdno zaupanje v Boga, prepričanje, da nam Bog želi le dobro, želi si, da bi bili srečni. Pogosto je težko zaupati, da Bog vse najbolje ve, toda resnica je, da izpolnjevanje Božje volje vedno spremlja mir.


FATHER Goyo Hidalgo

Preberite še:
Kaj se zgodi, ko duhovnik pokliče na napačno številko?

Liguori je poznal zgodbo o menihu, ki ga je opat spraševal, ali so mu številne tragedije, kot je bil nedavni rop samostana, odvzele pogum.

“Nasprotno, za vrnitev se lahko zahvalim Bogu, kot je moja navada v takšnih primerih, v celoti prepričan, da Bog vse stvari počne ali pa dopušča, da se zgodijo, v svojo slavo in v naš večji blagor; zahvaljujem se mu, da sem vedno miren, ne glede na to, kaj se zgodi.” Ob takšni usklajenosti z Božjo voljo se opat ni več čudil, zakaj je prav prek meniha Bog storil toliko čudežev.

Če si z vsemi močmi prizadevamo, da bi svojo voljo združili z Božjo, bomo odkrili mir, ki nam ga nihče ne bo mogel odvzeti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


MANJA KRISTANC

Preberite še:
“Otroka moramo pripraviti tudi na to, da v življenju postane odporen”
Preberite še:
8 nasvetov, kako si zgraditi zdravo samozavest


SYNOD2018

Preberite še:
Škof, ki oznanja na spletu

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.