Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Duhovnik, ki tekmuje v resničnostnem šovu Najslabši kuharji Amerike

FOOD NETWORK

Photo Courtesy of Food Network

Patrick Briscoe - objavljeno 03/09/19

Duhovnik Adam Young pravi, da ga je Bog v kuhinji zapustil

Duhovnik Adam Young iz ameriške škofije Providence, ki sam sebe opisuje kot katastrofalnega kuharja, pravi, da morda ni prav daleč od vzdevka “najslabši kuhar Amerike”.

Ko so nekega večera s prijatelji gledali televizijo, so med preletavanjem programov našli televizijsko mrežo Food Network. Adam, ki do takrat še nikoli ni gledal resničnostnega šova Najslabši kuharji Amerike, se spominja, da je nenadoma ugotovil, da vsi prijatelji strmijo vanj. Vsi navdušeni so ga spodbudili, naj se prijavi na šov, kar je prek spletne strani tudi storil.


GREGOR ZONTA

Preberite še:
Zakaj se nekdanji zvezdnik resničnostnega šova pri 36 letih da krstiti?

FOOD NETWORK
Jason DeCrow | Food Network




Preberite še:
Več kot le TV-voditeljica: ob tej oddaji se ljudje vsaj enkrat počutijo vredne

Povabilo na avdicijo

Že naslednji dan je prejel povabilo na avdicijo.

Televizijska mreža Food Network na urjenje znanega kuharskega mojstra Bobbyja Flaya sprejme 14 nesrečnih kuharjev. Kuharski novinci v resničnostnem šovu tekmujejo za denarno nagrado 25.000 dolarjev, kar znaša približno 23.000 evrov. Glede na opis, v katerem piše: “Adam je duhovnik že devet let, a pravi, da ga je Bog v kuhinji zapustil,” bo Adam zagotovo potreboval nekaj Božje pomoči, da bo postal kuharski mojster.

“Verjetno je bila moja najbolj nenavadna prošnja doslej ta, da sem prosil škofa za blagoslov, da se lahko udeležim tega tekmovanja,” je zadržano priznal duhovnik. “Toda bil mi je zelo naklonjen.” Adam pripoveduje, da je bilo škofu všeč to, da bo lahko ljudem pokazal še drugo plat duhovništva, da bodo lahko ljudje videli duhovnika tudi v nekem drugem okolju.


ANA ROŠ

Preberite še:
Slovenska kuharska mojstrica: “Uspeh še ne pomeni sreče”

https://twitter.com/church_nerd2010/status/1163608305044000768?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1163608305044000768&ref_url=https%3A%2F%2Faleteia.org%2F2019%2F08%2F24%2Fpriest-competes-on-food-networks-worst-cooks-in-america%2F

Prijateljstvo med sotekmovalci

In tam je zares našel drugo okolje. “Biti sem moral precej ponižen,” pravi. “V župniji sem jaz tisti, ki poučujem in vodim, v šovu pa sem se moral biti pripravljen spet učiti. Moral sem dovoliti kuharskim mojstrom, da so mi pomagali, da sem se soočil s svojimi mejami.”

Adam je med sotekmovalci začutil velik občutek za skupnost. “Večina tekmovalcev je katoličanov, so pa tudi nekateri, ki še nikoli niso srečali duhovnika.” Raznoliki tekmovalci so se dobro ujeli in ostali v medsebojnih stikih. Med predvajanjem oddaj se med seboj spodbujajo in tudi nasmejijo.

“Prijateljstvo in bratstvo med drugimi kuharji me spominja na mojo izkušnjo iz semenišča. Skupaj smo bili v največji sreči in največji žalosti. To je nekaj tako temeljno človeškega.” Morda bi kdo pomislil, da bi bilo lahko tako okolje za duhovnika težko, a vztraja, da so bili z njim vsi prijazni in so bili naklonjeni njegovemu poklicu. Ob nedeljah je med snemanjem lahko celo daroval sveto mašo za sotekmovalce.


MISIJONARJI

Preberite še:
Misijonar je obenem tudi električar, kuhar, zidar, mizar …

Druženje in povezovanje ob skupni mizi

Ko se spominja, česa se je v kuhinji naučil, Adam pravi: “Oddaja izpostavi najboljše plati kuhanja. Šova sem se hotel udeležiti zato, da bi lahko ob sebi zbiral ljudi.” Nenazadnje je bila to Gospodova metoda, to je počel Kristus. Adam obžaluje, da smo zaradi dela in elektronskih naprav postali tako osamljeni, zato je treba zavestno poiskati načine za skupno druženje.

Ko je odšel na snemanje, je bilo to zavito v tančico skrivnostnosti, saj zaradi pravil ni smel govoriti o šovu skoraj vse do premiere. Ko je s prižnice končno razložil, da je bil odsoten zaradi tekmovanja v šovu Najslabši kuhar Amerike, so se mu župljani nasmejali kot še nikoli.


MOM,SON,PANCAKES

Preberite še:
Molitev za volanom, na plaži in pri peki palačink?

https://twitter.com/church_nerd2010/status/1158101422560464898?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1158101422560464898&ref_url=https%3A%2F%2Faleteia.org%2F2019%2F08%2F24%2Fpriest-competes-on-food-networks-worst-cooks-in-america%2F

“Moji župljani me zdaj vidijo v drugi luči. Neki mož mi je rekel: ‘Župnik, nikoli si ne bi mislil, da ste lahko tako živčni!’ Tekmovanje je resnično in ko zdaj gledam oddaje, podoživljam napete trenutke različnih izzivov. A na splošno sem se veliko naučil. Sodelovanje v šovu je bila prijetna izkušnja in zanjo sem hvaležen.”

Čeprav ne sme razkriti izida tekmovanja, pa Adam pravi, da bi, če bi zmagal, denarno nagrado podaril župnijski šoli v središču mesta.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


MANJA KRISTANC

Preberite še:
“Otroka moramo pripraviti tudi na to, da v življenju postane odporen”




Preberite še:
8 nasvetov, kako si zgraditi zdravo samozavest


SYNOD2018

Preberite še:
Škof, ki oznanja na spletu

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.