Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 značilnosti ljudi, ki ljubijo življenje

mother drinking tea with her daughter

By Shift Drive/Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 04/09/19

Ko vzljubimo življenje, nas to popelje globlje v dogodivščino resničnega smisla življenja, ki je poseben dar. Prejmemo ga šele, ko se začnemo razdajati

Nekateri ljudje znajo objeti življenje in ga sprejeti na tak način, da ima vse, kar se jim zgodi, globlji pomen in doživljajo to kot veliko dragocenost. Njihovo življenje odseva mišljenje, v katerem ni prostora za strah, na dan privreta veselje in ustvarjalnost.


CLIMBING

Preberite še:
V Božje kraljestvo se pride z naporom

Zastaviti si velike cilje

Lahko imamo velike ali majhne cilje. Ko začnemo zasledovati velike cilje, se posledice te odločitve čutijo povsod. Ko objamemo življenje kot največjo vrednoto, nas to dela razpoložljive, da se mu popolnoma predamo.

Resnična predanost življenju oblikuje naš razum, naše srce in našo človeškost na tak način, da se lahko odpremo nečemu, kar nas presega. S tem si pridobimo dostojanstvo in se začnemo truditi za srečo drugih.

Prepoznati potrebe drugih in biti solidaren

Kdor brani življenje, mu niso tuje potrebe ljudi okoli njega in vedno misli na to, kako bi drugim pomagal. V svetu, kjer je toliko izzivov in trpljenja, se taki ljudje ne pritožujejo nad temo, ampak prižigajo luč.

Obstajajo stiske, ki jih nihče ne opazi, in druge, ki nas presentijo. Naj bo to finančna pomoč, posvečen čas ali dobro delo, taki ljudje se vedno trudijo najti način, kako podpreti in zaščititi življenje. To jih lahko vodi tudi v izbiro poklica, kot je zdravnik, učitelj ali duhovnik.
Preberite še:
15 napotkov, kako tudi najbolj vsakdanja opravila narediti sveta

web-woman-people-talking-help-shutterstock_1316330951-halfpoint.jpg
Shutterstock | halfpoint

Zaščititi šibke

Družba, ki gradi svojo moč na tem, da zatre šibkega, naj bo to otrok, zarodek v materinem telesu, ostareli, bolni ali kakor koli nezmožen poskrbeti zase, je družba, ki nasprotuje sama sebi, čeprav to dela v imenu nekih pravic.

Ko ljubimo in sprejemamo življenje, ga priznavamo tudi takrat, ko je skrito in neopazno. Pravica do življenja je prvenstvena. Kdor živi svojo človeškost se zaveda, da nihče v nobenem trenutku nima pravice končati življenja drugega, kajti če zanemarimo pravico do življenja, zanemarimo s tem vse druge pravice.

Živeti zdravo

Kdor ljubi življenje, ga živi na edinstven način. Odloča se za treznost in odgovornost.

Seje dejanja, ki vodijo v zdrave navade, daleč od vsega, kar nas zasužnjuje in uničuje, kot je prekomerno uživanje alkohola, drog, kajenje ali dolge zabave do jutra, ki vodijo v izčrpanost in naveličanost. Zabavajo se na zdrav način, tako da hodijo na izlete, z glasbo ali praznovanji. Radi se gibljejo, vedno poskušajo še malo izboljšati svojo kondicijo, s tem da si zadajo malo več in jedo zdravo.
Preberite še:
8 nasvetov, kako si zgraditi zdravo samozavest

Odprtost za prijateljstvo

Kultura življenja je vedno odprta za prijateljstvo. Ljudje, ki ljubijo življenje, so dobri prijatelji. Širijo prijateljstvo in ga omogočajo tudi v delovnem okolju. Ko nekje vlada prijateljsko vzdušje, se ustvarjajo take vezi, da zmoremo sodelovati in izpeljati skupne načrte.

Vedno iščejo stičišča in se zanimajo za druge, da bi jih spoznali. Nimajo skritih namenov in cenijo druge po tem, kar so, ne po tem, kar delajo ali kar imajo. Na takega človeka se lahko zanesemo v dobrem in slabem.

Ljubiti in varovati družino

Družina, ki je živa, je nenadomestljiva dragocenost, ki pomaga zoreti, biti psihično uravnovešen, prinaša čustveno varnost, moralno in duhovno zaščito ter rast v človečnosti. To je kraj, kjer se učimo ljubiti in smo ljubljeni, pozitivni učinki pa se čutijo v vsej družbi.

Kdor ljubi življenje, tudi ceni bogastvo družinske povezanosti in jo varuje s svojimi dejanji. V družinsko skupnost vključuje tudi tiste, ki so mu blizu in pušča prostor za nove. S tem jo dela za kraj pozornosti in skrbi drug za drugega, ne ozirajoč se samo za biološko povezanost.


FAMILY, RUNNING, BEACH

Preberite še:
9 korakov do vsakodnevne družinske sreče z Gospodovo molitvijo

KIEDY ŻONA STAJE SIĘ MATKĄ
Lopolo | Shutterstock

Zoreti z delom in študijem

Delo in študij sta dva temelja, ki vplivata na vsakdanje življenje. Kdor ljubi življenje, se želi v vsem izboljšati. Naše lastno samospoštovanje je neposredno vezano na uspešnost pri delu in študiju. Kdor ljubi življenje, spoštuje biološki ritem, psihološke in duhovne zakone, rad se uči, zastavlja vprašanja in odkriva svet, v katerem je treba delovati, da se spreminjanja v boljši svet za vse.

Odkriti globoko razsežnost ljubezni med možem in ženo

Nič ni bolj povezano z življenjem kot spoštovanje zorenja v odnosih. Kdor ljubi življenje, ima večje razumevanje lastne spolnosti in vsega, kar je povezano z veličino enosti med možem in ženo v globokem spoštovanju.

Le resnična ljubezen zmore voditi in usmerjati človeško dinamičnost s pogledom, ki ni omejujoča. Ljubezen, ki je odprta za življenje, ne pozna strahu ali egoizma, prinaša le več ljubezni. Taka oseba zmore tvegati in živeti bolj polno izkušnjo življenja, ki jo prinese izročitev v tistem trenutku, ko postanemo starši.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


FOOD NETWORK

Preberite še:
Duhovnik, ki tekmuje v resničnostnem šovu Najslabši kuharji Amerike
Preberite še:
Storite eno samo stvar in našli boste trajen mir


MOTHER TEEN

Preberite še:
Poskrbite, da vašega desetletnika ne zasenčijo drugi sorojenci

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.