Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako Boga v molitvi prositi za čudež?

MIRACLES

John Bridges | PD

Philip Kosloski - objavljeno 30/08/19

Jezus nam je dal glede tega nekaj zelo natančnih navodil

Ko beremo o številnih čudežih, ki se dogajajo v Svetem pismu, je povsem naravno, da si zaželimo, da bi se čudeži dogajali tudi v našem življenju. Morda si želimo čudeža, ker doživljamo nekaj žalostnega, naše želje pa so lahko tudi manj pomembne.

Oglejmo si nekaj primerov: vi ali vaš znanec ste zboleli za rakom, morda ste izgubili zaposlitev, imate težave v zakonu ali pa so se v težkem položaju znašli vaši otroci. Ne glede na težavo si želimo, da bi jo Bog lahko odpravil.


begging

Preberite še:
Le zakaj bi Boga zanimale naše “težavice”, ko pa nam sploh ni nič hudega?

Morda se nam zdi, da nas iz zagate lahko reši le čudež, zato želimo zanj v molitvi prositi Boga. Toda kako?

Kako lahko Boga v molitvi prosimo za čudež?

Ali nas Bog posluša? Ali obstaja obrazec, po katerem moramo moliti, da se bo Bog odzval na našo prošnjo?

Angel Gabriel je dejal Devici Mariji: “Bogu namreč ni nič nemogoče.” (Lk 1,37) Če je stvar resnična, dobra in lepa, ni nič zunaj Božjega dosega. Ob tem pa seveda Bog ni “sveti avtomat”, ki bi nam dal vse, za kar ga prosimo.


CANA

Preberite še:
Kje se je v resnici zgodil prvi Jezusov čudež?

Od nas pričakuje, da bomo imeli vere vsaj za gorčično zrno (to je najmanjše seme na svetu). Ko so božjastnega dečka prinesli pred Jezusa, je njegov oče potožil, da ga njegovi učenci niso mogli ozdraviti. Jezus je množici pojasnil, zakaj njihove molitve niso bile uspešne.

Imeti moramo vero v Boga

“Resnično, povem vam: če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej gori: ‘Prestavi se od tod do tja!’, in se bo prestavila in nič vam ne bo nemogoče.” (Mt 17,20–21)

Za kakršen koli čudež moramo imeti globoko vero v Boga, kar je samo po sebi dar in ne nekaj, kar bi posameznik lahko pridobil z lastno voljo. Ta dar pa od nas zahteva sodelovanje. Naše srce mora biti popolnoma odprto, da vanj lahko prejmemo dar vere in da v njem ni nobenih ovir.


COMPUTER

Preberite še:
Molim, čeprav nimam svoje sobe

Prošnja za odpuščanje

Poleg tega si Bog želi, da najprej prosimo odpuščanja za svoje grehe, preden ga za kar koli prosimo. Katekizem Katoliške cerkve pojasnjuje, da mora vsaka prosilna molitev (v kateri recimo prosimo za čudež) vsebovati tudi prošnjo za odpuščanje.

Prošnja za odpuščanje je prvi vzgib prosilne molitve (tako kot pravi cestninar: “Bodi milostljiv meni grešniku,” Lk 18,13). Prošnja za odpuščanje je predhodna pravilni in čisti molitvi. Zaupljiva ponižnost nas znova postavi v luč občestva z Očetom in njegovim Sinom Jezusom Kristusom in občestva enih z drugimi: tedaj “dobimo od njega vse, za kar ga prosimo” (1 Jn 3, 22). Prošnja za odpuščanje je predhodna evharističnemu bogoslužju, pa tudi osebni molitvi. (KKC 2631)


MAN IN HOSPITAL

Preberite še:
Za kaj naj molim?

Kesanje je bilo ključni dejavnik Jezusovih ozdravljenj v evangelijih, saj ljudem ni le povrnil telesnega zdravja, temveč jim je pogosto tudi odpuščal grehe. Predvsem pa si Bog želi, da bi z njim znova vzpostavili odnos, in čudež se lahko zgodi le v primeru, če do tega res pride.

Zgodi se Tvoja volja!

Ne smemo pa pozabiti, da bo Bog našo prošnjo za čudež uslišal le, če je takšna njegova volja. Najpomembneje je, da zaupamo Bogu in njegovemu načrtu za naše življenje. Morda ne bomo razumeli, če se ne bo odzval na našo prošnjo za čudež, toda ob primernem času nam bo razodel razloge za svoje ravnanje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


TINA JAKŠE

Preberite še:
“Najin zakon je temelj, iz katerega raste vsa družina”


JELKA REICHMAN

Preberite še:
Ob nedavnem jubileju Jelke Reichman: “Vsak ustvarjalec, pa naj se zaveda ali ne, je iskalec resnice”


KIDS BACKPACK

Preberite še:
Obredi, ki bodo prvi šolski dan naredili prijetnejši

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.