Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Sestra programerka, zaradi katere se je “zaljubil” Bill Gates

MARY KELLER

Wikipedia

Gelsomino del Guercio - objavljeno 26/08/19

Pred 60 leti je Mary Kenneth Keller, verna inženirka in profesorica računalništva, izumila jezik BASIC. Nekaj ​​let pozneje je v ta izum denar vložil Microsoft

Cinzia Ballesio in Giovanna Giordano sta v knjigi Računalništvo za ženske. Neznane zgodbe žensk, ki so spremenile svet zbrali vrsto portretov žensk, ki so spremenile svet. Med njimi je tudi sestra redovnica, ki je živela v ZDA.

To je bila Mary Kenneth Keller, sestra redovnica, inženirka in profesorica, ki leta 1964 ni bila le prva ženska, ki je na Univerzi v Wisconsinu dosegla doktorat iz računalništva, ampak tudi tista, ki je skupaj z ekipo sodelavcev strokovnjakov izumila programski jezik BASIC.
Preberite še:
Doktorica kemije, ki se je odpovedala karieri, da je lahko bolj služila Bogu

V noviciatu pri 19 letih

V italijanski reviji Lettera Donna je mogoče prebrati, da je bila sestra Mary rojena v mestu Cleveland. Potem ko je obiskovala šolo sester dobrodelnosti, se je pri 19 letih redu sester dobrodelnosti Blažene Device Marije pridružila kot noviciatka.

Glede na njeno sijajno šolsko kariero ji je kongregacija sester zaupala nekaj učnih tečajev, po dokončnem vpisu v red leta 1940 pa ji je bil dovoljen vpis na univerzo DePaul v Chicagu, kjer je leta 1943 diplomirala iz matematike, leta 1953 pa še magistrirala.
Preberite še:
Izpoved profesionalnega igralca pokra, ki je postal redovnik

“Srečanje” z računalnikom

Prav na univerzi je imela srečanje, ki ji spremenilo življenje. Srečanje z računalnikom. “Ko vidiš enega, nisi več isti,” je večkrat rekla. Veliko študentov se spomni, kako so jo zmedeno poslušali, ko jih je nagovarjala, naj se zanimajo za zelo izpopolnjene računalnike, pa o specializiranih centrih, za katere je trdila, da “tam ni dovolj ljudi, ki bi računalnike lahko uporabljali in da bo kmalu to nujno”.

Leta 1958 je bila prva ženska, ki je bila sprejeta v futuristične računalniške sobe Univerze v Darmouthu v New Hampshireu in to v letih, ko je statut centra dovoljeval to le moškim.


CHILD SCREEN

Preberite še:
Posedanje pred ekrani in hiperaktivnost. Ali med tem obstaja povezava?

Prvi doktorat v zgodovini

Tu je Mary, ženska in redovnica, izzvala konvencije in klišeje ter s tem zaslužila spoštovanje grobih in zmedenih kolegov, s katerimi je sodelovala pri razvoju novega jezika, preprostega, a prilagodljivega in močnega, jezika BASIC.

Leta 1964 je pri več kot 50 letih na univerzi v Wisconsinu doktorirala iz računalništva. Ne le, da je prva ženska, ki je dobila doktorat, v tem letu so na univerzi v Washingtonu podelili sploh prva dva doktorata iz računalništva na svetu: poleg nje ga je dobil še Irving Tang z univerze Washington.

Bivši učenci so ji nadeli vzdevek “Clarkov računalnik”, spominjajo pa se je kot tiho in strogo ter strastno in radodarno pri poučevanju, pa tudi kot ljubiteljico šal.


UNIVERSITY OF SALAMANCA

Preberite še:
5 najstarejših univerz v Evropi

Kaj je jezik BASIC?

Jezik BASIC je kratica za večnamenska simbolna navodila za začetnike in je bil zasnovan s posebnim namenom, da ga bodo lahko uporabljali začetniki programerji ali strokovnjaki na različnih področjih informacijske tehnologije. V tistih letih je vedno več ljudi potrebovalo računalnik, da bi bolje izvajalo raziskave ali dejavnosti, povezane s svojim poklicem, hkrati pa niso mogli slediti preveč podrobnemu programu računalniškega usposabljanja.

Zato je postalo vedno bolj potrebno imeti programski jezik, ki bi ga lahko uporabljali tudi tisti, ki niso računalniški čarovniki. Jezik BASIC je imel prav ta namen: biti preprost za učenje, a hkrati odprt za številne različne uporabe. Prvi BASIC, ki ga je zasnovala Mary na univerzi Dartmouth, se je sčasoma razvil, zaradi njega se je v računalniško programiranje zaljubil Bill Gates, ki je osnoval Microsoftovo različico Basic, ter jo nato razvijal do trenutne Visual Basic.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


ESTER CORTESI

Preberite še:
“Kar sem čutila kot mati, to je čutil tudi on kot oče: tega otroka morava sprejeti”


ZABAWA Z DZIECKIEM

Preberite še:
Stvari, ki si jih otrok v otroštvu najbolj zapomni


WAITRESS

Preberite še:
To so poklici, ki zelo ustrezajo katoličanom. Je med njimi tudi vaš?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.