Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Stvari, ki si jih otrok v otroštvu najbolj zapomni

ZABAWA Z DZIECKIEM

Liderina | Shutterstock

Maciej Jabłoński - objavljeno 23/08/19

Namesto da se osredotočamo na nepomembne stvari, se osredotočimo na tisto, kar je resnično pomembno

Kot starši vedno znova poudarjamo stvari, ki niso tako pomembne, čeprav vplivajo na naše otroke in njihov razvoj. Ne bodo se spomnili vsake podrobnosti svoje sobe ali tega, kako pogosto so prejeli nove igrače. Namesto da se osredotočamo na nepomembne stvari, se osredotočimo na tisto, kar je resnično pomembno.
Preberite še:
10 navdihujočih misli papeža Frančiška o družinskem življenju

Nekaj novega

Čas, v katerem ste jih spodbudili, da so odkrili nekaj novega. Otroštvo je neskončen prostor preizkušanja meja lastnega območja udobja. Vsakič, ko smo z otrokom in mu damo pogum, da naredi “nov korak”, ustvarjamo spomine, ki bodo trajali več let. Podpora otroku med prvo tekmo v nogometni reprezentanci ali njihov debitantski nastop na odru, ko so zapeli pesem, naredijo edinstveno vez v razmerju starši-otrok.

Primer, ne predavanje

Pomemben je čas, v katerem ste jih učili s primerom, ne s predavanjem. Otroci so kot goba in od staršev vsrkajo več, kot si pogosto mislimo. To storijo z opazovanjem in posnemanjem vedenja. Ne spomnijo se vedno, kaj jim rečemo, vendar so pozorni, kaj počnemo. Ko se naše besede ujemajo z dejanji, si bodo to še posebej zapomnili.


TV

Preberite še:
8 filmov, s katerimi si vaša družina lahko popestri to poletje

Varnost

Pomemben je tudi čas, v katerem se bodo otroci počutili varne, ali čas, v katerem ste se počutili ogrožene. Občutljivost in potreba po varnosti sta globoko zakoreninjeni v srcu vsakega otroka. Otroci se bodo spomnili časov, ko smo “premagali” pošasti izpod njihove postelje ali jih takrat držali za roke, spomnili pa se bodo tudi časov, ko smo postali ena od pošasti, ki so se jih bali. Naši otroci nas bodo verjetno včasih motili, vendar jim omogočimo, da se bodo ves čas počutili varne.

Čas, ki ste ga namenili samo njim

Vaši otroci ne potrebujejo popolnih staršev, ampak potrebujejo našo prisotnost in nedeljeno pozornost. Čas, ko bomo nehali početi, kar počnemo, in bomo z njimi ustvarjali, metali žogo ali skakali na trampolinu, se bo za vedno vtisnil v njihove misli in srca. Če nekaj časa preživimo z otroki, vlagamo v tisto, kar jim je zelo pomembno.


FAMILY,HIKE

Preberite še:
Pohodništvo z majhnimi otroki ali kaj storiti, ko po 200 metrih začnejo trmariti

Kakšen odnos imate z njegovo mamo oziroma očetom

Naši otroci oblikujejo svoj pogled na ljubezen tako, da gledajo, kako ravnamo z možem ali ženo. Poskusimo ustvariti zakonsko zvezo, ki bo dala dober družinski vzorec. To daje otrokom tako varnost kot zavedanje, da rastejo v domu, kjer se starši ljubijo in spoštujejo.

Podpora ali kritika

Otrokovo srce je kot moker cement, ki ga je preprosto oblikovati, izkušnje, ki jih doživi v zgodnji življenjski dobi, pa se s časom strdijo. Otrok bo svoj občutek identitete, sposobnosti in celo samopodobe v veliki meri izoblikoval na besedah, ki jih je prejel od svojih staršev v teh zgodnjih letih svojega življenja. Vzgoja otrok je del naloge staršev, toda tudi ko jih moramo kaj opomniti, naj bodo besede polne ljubezni, spodbude in pozitivne podpore.


BABY

Preberite še:
Najtežje obdobje v zakonu je, ko so otroci še majhni

Družinske tradicije in rituali

Otroci imajo radi spontanost (in takšni so tudi sami), vendar imajo tudi globoko potrebo po predvidljivosti. V veliki meri se bodo spomnili “obredov”, ki ste jih izoblikovali. In ni pomembno, ali bo to tedenski večer z družinskim filmom ali igro ali način, kako praznujete rojstni dan. Pomembno je, da se bodo tega otroci radi spominjali in to nekega dne prenesli na lastne otroke.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petkovič. 


JACQUES PHILIPPE

Preberite še:
“Bog nas ne bo zapustil in je zmožen podariti mir našemu srcu”


SAD,WOMAN

Preberite še:
Kako lahko svojim mislim pomagamo preprečiti pretirano reakcijo?


PRIMOŽ ROGLIČ

Preberite še:
Primož Roglič svetu pokazal svojo družinico

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.