Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Bi morali dajati žepnino svojim otrokom?

MONEY

By Iakov Filimonov | Shutterstock

Adriana Bello - objavljeno 16/08/19

Kako doseči, da žepnina postane sredstvo za učenje o vrednosti denarja in ne način manipuliranja?

Na splošno je ideja, da otrok vsak mesec dobi določeno vsoto denarja, da se bo naučil ravnati z njim, dobra. Ob tem pa ostaja odprtih kar nekaj vprašanj: Do katere starosti je to primerno? Ga dobi, ne da bi se za to potrudil? Če dobi denar za opravljeno delo, kakšno delo je primerno? Koliko denarja naj mu damo? Kako ga naučimo, da privarčuje denar, namesto da vsega porabi za igrače in sladkarije? Čeprav je vsak otrok drugačen, ponujamo nekaj nasvetov.


KASTELEC FAMILY

Preberite še:
Vzgoja ‒ najtežja služba na svetu?

Kdaj začeti?

Najbolje je s tem pričeti, ko se otrok začne zavedati pomena denarja, običajno se to zgodi nekje med četrtim in šestim letom. Takrat tudi sami, ne da bi se tega prav zavedali, z otrokom začnete govoriti o denarju. Najbolj pogost primer je, ko greste z njim v trgovino in želi žemljico pojesti kar sredi trgovine, mu odgovorite: “Počakaj, najprej morava plačati.”

Prav tako je pomembno, da dobi denar v roke, saj mu bo lažje, ko bo v rokah držal bankovec (čeprav še ne zna računati) in bo aktivno soudeležen. Razlaga sistema kreditnih kartic pa lahko še malo počaka.


SAD

Preberite še:
Vzgoja brez discipline: devet nasvetov, kako se ji izogniti

Koliko denarja naj mu damo?

To bo zagotovo odvisno od družinskih financ. Vsekakor ni bistvo v veliki vsoti, ker je v ospredju namen, da otroka naučimo vrednosti in uporabe denarja. To še posebej velja pri majhnih otrocih, saj za njihove potrebe in, če smo iskreni, tudi prenekatere želje in kaprice, plačajo starši.

Znesek lahko na primer znaša toliko, kot je otrok star ali polovica njegovih let na teden ali na dva, nekje do otrokovega 12. leta. Razmik enega meseca je bolj primeren za starejše otroke.


READING

Preberite še:
9 korakov do dobrega branja z najmlajšimi

Priporočljivo je tudi, da ima otrok tri hranilnike: enega za majhne nakupe bolj na kratek rok, kot recimo sladoled, drugega za varčevanje in tretjega za darove. Na tak način se ne bo naučil le vrednosti denarja, temveč tudi, da je vedno dobro imeti kaj “na rezervi” ter da je pomembno pomagati drugim.

Vprašajte ga, za kakšen namen bi rad porabil posamezen del svojega denarja. Ni potrebno, da gre za posebne hranilnike, dovolj so trije kozarci s pokrovom in nalepko, ki jih lahko okrasite sami.
Preberite še:
Poglejte v denarnico, morda se v njej skrivajo krščanski simboli

Plačilo za opravljanje domačih del?

Nekatera dela, kot na primer pospravljanje igrač, so osnovna in ne bi smela biti plačljiva, saj so del družinskega sobivanja, pri katerem vsak član prispeva svoj del. Poleg tega je priporočljivo, da je otrokova prva izkušnja zabavna in ne nujno vezana na neke zadolžitve.

Prav tako ne želimo ustvarjati situacij, v katerih se otrok lahko odloči, da ne bo pospravil postelje, ker trenutno ne potrebuje denarja. Vsekakor pa mu lahko plačamo za opravljanje posebnih del, ki v hiši niso čisto vsakdanja, da dobi spodbudo za delo, kadar potrebuje denar.


MATT

Preberite še:
Osupljivi podvig otroka: splezal na najvišji vrh in zbral denar

Mesečno plačevanje žepnine naj ne bo povezano z nagrado oziroma s kaznijo, saj želimo, da otrok dojame rednost plačila.

Vsekakor pa je bolj kot samo plačilo pomembno, da že majhnega otroka učimo o ravnanju z denarjem, saj bo imel, ko odraste, na tem področju boljše navade in bo sprejemal boljše odločitve. Ne gre za to, da bi ga učili ekonomijo, temveč da znamo za učenje izkoristiti majhne, vsakdanje priložnosti.

Prav tako je primerno, da katerega od sorodnikov, ki namerava otroku podariti denar prosite, da mu prinese kovance ali manjše bankovce, ki jih bo lažje razdelil v svoje tri hranilnike, in sicer med stroške, prihranke in darove. Zelo verjetno je, da bo to navado ohranil tudi kot odrasel.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


MLADIFEST; MEDJUGORJE

Preberite še:
“Neverjetno je videti, koliko veselja in življenja ljudje pokažejo ob glasbi”


GRANDMA

Preberite še:
5 stvari, za katere morate glede njihovih otrok vprašati starše
Preberite še:
Hči, ki je očetu z Downovim sindromom napisala ganljivo pismo

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.