Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 stvari, za katere morate glede njihovih otrok vprašati starše

GRANDMA

Shutterstock-Zurijeta

Beatriz Camargo - objavljeno 13/08/19

Če ste sorodnik, prijatelj ali boter, staršem vedno postavite naslednja vprašanja, preden nameravate stopiti v stik z njihovimi malčki

Ko ima par dojenčka ali malčka, je nekaj zelo običajnega, da se bližnji želijo z njim igrati ali se pogovarjati. Staršem je to lahko dobrodošel trenutek oddiha, ki pa je lahko kratkega roka, če se o interakciji z otrokom prej ne posvetujemo z njimi.


DZIECKO Z TABLETEM

Preberite še:
Pomiritev otroka s telefonom preprečuje, da bi se naučil pomiriti sam

Navajamo nekaj vprašanj, ki jih je dobro postaviti staršem, preden stopite v stik z njihovim otrokom, da jih ne bi po nepotrebnem spravljali v nelagoden položaj.

LAHKO PRIMEM DOJENČKA?

Malo verjetno je, da bi bila v tem kakšna težava, vendar gre za to, da sta običajno oče in mama tista, ki ponudita, da kdo drug popestuje dojenčka. Če se to ne zgodi spontano, imata morda kakšen oseben razlog, da tega ne storita.

Starši se lahko počutijo zadržano in nelagodno, da bi dojenčka pestovali drugi, zlasti kadar je to kmalu po rojstvu. Toliko bolj, če oseba oddaja vonj po cigaretah, če zelo glasno govori ali si ni umila rok. Starše je lahko strah virusov, lahko pa je razlog preprosto v tem, da nekateri otroci slabo prenašajo, da so v rokah drugih ljudi.

ALI SMEM TO PONUDITI OTROKU?

Pri prehrani imajo lahko starši zelo posebne zahteve, običajno zaradi skrbi za zdravje, alergij in podobno. Marsikdaj to pomeni, da otrok, zlasti mlajši od dveh let, ne sme uživati sladkarij, gaziranih pijač, hitre prehrane in podobnih jedi.




Preberite še:
Neprecenljivi trenutki z očetom: “Žal mi je, da tega nisem počel že prej”

Ker so dojenčki in malčki izjemno radovedni, še posebej glede tega, kakšno hrano starši in drugi odrasli nosijo v usta, se velikokrat zgodi, da bi oseba, ki otroka ne pozna dobro in ne pozna prehranjevalnih navad v družini, otroku rada ponudila kaj za jesti. Vseeno moramo uporabiti zdravo pamet in starše vprašati, ali otroku neko jed lahko ponudimo ali ne, pa naj se nam osebno zdi še tako neškodljivo. Kaj pa, če ima malček alergijo na določeno živilo ali drugo težavo s hrano in ga s tem nehote spravimo v nevarnost?

SE LAHKO Z MALČKOM IGRAVA S TELEFONOM?

Čeprav postaja vse bolj običajno, da vidimo dojenčke strmeti v ekrane, še obstajajo starši, ki jim ni všeč ideja, da bi otroke zamotili s pametnimi telefoni in tablicami. Če bi otroku na telefonu radi pokazali fotografije, igre in aplikacije za najmlajše, se prej nujno posvetujte s starši. Tudi če privolijo, ne pozabite glasnosti nastaviti na primerno raven. Glasni zvoki majhne otroke običajno motijo, da ne govorimo o drugih osebah, ki so navzoče v istem prostoru.


MOTHERHOOD

Preberite še:
Že 10 minut na dan lahko izboljša vaš odnos z otrokom

LAHKO SKUPAJ GLEDAVA TELEVIZIJO?

Tukaj moramo upoštevati enake smernice kot pri prejšnji točki, a lahko dodamo, da velikokrat za starše težava ni v tem, da otroci gledajo televizijo, temveč kaj gledajo – kateri program, serijo ali film. Enako velja za video igrice, ki pogosto vsebujejo nasilne prizore.

LAHKO OTROKA PELJEM V PARK?

Starši so vedno hvaležni, če kdo prevzame njihove otroke in jim tako omogoči uro ali dve predaha. Da pa bi vse lepo potekalo, je pametno starše prej vprašati, če se strinjajo, da otroka peljete v park z igrali, v nakupovalni center, zabaviščni park ali kaj podobnega.


CHILDREN

Preberite še:
Potovanje z majhnimi otroki? Zakaj pa ne!

Nekateri malčki se spustijo v dir takoj, ko so na odprtem, drugi pobožajo vsakega psa, ki gre mimo, tretji nesejo usta vse, kar najdejo na tleh … Vsak otrok je drugačen, zato je vedno pametno upoštevati nasvete staršev in biti glede tega odgovoren.

Staršem je zelo všeč, če imajo drugi ljudje radi njihove otroke, vendar morajo hkrati čutiti, da ti ljudje spoštujejo njihovo starševsko avtoriteto in odločitve glede vzgoje njihovih otrok. Za dobro počutje svojih otrok so odgovorni pred Bogom, družbo in svojo vestjo, zato jih moramo pri tem podpirati, kolikor le moremo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie.
Prevedla in priredila Jasmina Rihar. 


ZALA ŠEME

Preberite še:
“Verjamem, da se za ljudi in stvari, ki jih imaš rad, vedno najde čas”


STORKLJA

Preberite še:
Zakaj obiskati Prekmurje? Razlogov je nešteto!




Preberite še:
Neprecenljivi trenutki z očetom: “Žal mi je, da tega nisem počel že prej”

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.