Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Hči, ki je očetu z Downovim sindromom napisala ganljivo pismo

sindrome-de-down-960×472.jpg

Richie Anne Castillo / Facebook

Aleteia - objavljeno 12/08/19

"Ves svet naj ve, kako ponosna sem, da si moj oče"

Filipinec Richard Castillo je skoraj vedno nasmejan. Je zelo ljubeč in izjemno trdoživ – kar je ob vseh operacijah, dializah, predsodkih in drugih omejitvah, s katerimi se zaradi Downovega sindroma nenehno sooča, zanj ključnega pomena.
Preberite še:
Otročiček, ki je živel le eno uro, a spremenil številna življenja

Genetsko motnjo, s katero se na vsakih 600 do 700 otrok rodi en otrok, povzroča dodaten 21. kromosom v večini človekovih celic. Ljudje z Downovim sindromom so zaradi tega bolj nagnjeni k določenim boleznim, kot so srčna obolenja in dihalne motnje. Poleg tega večina moških z Downovim sindromom ne more imeti otrok. In ravno zato je Richard Castillo nekaj posebnega: je namreč oče.

V letošnjem juniju je njegova hči Richie Anne Castillo na družbenem omrežju objavila zapis, ki ga je posvetila očetu ob njegovem 50. rojstnem dnevu, v njem pa pojasnjuje, kako počaščena je, da je prav on njen oče:

“Ves svet naj ve, kako ponosna sem, da si moj oče. Ves svet naj ve, kako čudovita oseba si, tako navznoter kot navzven.”


DARWIN RAMOS

Preberite še:
Misijon dečka s smetišča

Njen zapis se je hitro razširil po medmrežju in pritegnil pozornost svetovnih medijev, ljudje pa so globoko ganjeni nad ljubeznijo, ki jo je hči izkazala očetu, ter nad zgodbo o številnih težavah, s katerimi se že vse življenje soočata tako oče kot hči. Richie je zapisala:

“V osnovni šoli so se spravljali name in me žalili, češ, da si drugačen. Kot otroku se mi nisi zdel nič drugačen, bil si preprosto moj oče. Nisem razumela, zakaj se norčujejo iz mene in mi pravijo, da nisem normalna. To sem razumela šele pozneje in zaradi tega sem postala strahopetna. Toda ti si zaslužiš precej več kot takšno strahopetno hčer.”


RYAN NIEMILLER

Preberite še:
Rodil se je brez prstov na rokah. Danes Ryan navdušuje s svojimi nastopi

Richardov pogum pa je mnogo večji od predsodkov, s katerimi se sooča. Redno mora hoditi na dializo in se zdraviti zaradi hudih zapletov pri sladkorni bolezni. Včasih trpi hude bolečine, vendar se le redko pritožuje in nikoli ga ni strah.

“Zaslužiš si ljubezen, razumevanje in sprejetost, tako kot vsaka druga oseba z Downovim sindromom … Očka, ti si najmočnejši in najpogumnejši človek, kar jih poznam … Ne morem občutiti tvoje bolečine, želim pa si, da bi jo lahko prevzela nase, da tebi nikoli več ne bi bilo treba občutiti bolečin.”

Richie v zapisu pohvali očetovo bistrost in njegovo ljubezen do Boga. Rada ga ima, ker je vedno nasmejan in svojo dobro voljo prenaša tudi na ljudi okoli sebe. Poleg tega se mu opravičuje, da ni bila boljša hči. Srčno in ponižno sporočilo se je dotaknilo mnogih ljudi. Nekdo je v komentarju zapisal: “Kako navdihujoče. Takšen zapis od človeka resnično zahteva pogumno in veliko srce. Naj Bog blagoslovi tebe, tvojega očeta in vso tvojo družino.”


NIEWIDOMY MĘŻCZYZNA

Preberite še:
Spoznajte Adama, slepega športnega novinarja, ki “ne vidi ovir”

Richie je zapis zaključila z zahvalo očetu:

“Hvala, ker mi vedno praviš, da sem tvoja ljubljena deklica. To se ne bo nikoli spremenilo. Zaradi tebe sem močna in pogumna in zelo te imam rada, očka. Mislim, da sem zdaj dovolj velika, da se lahko branim pred nasilneži. Z ljubeznijo, tvoja hči.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.
Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


ŽIČKA KARTUZIJA

Preberite še:
Slovenski samostan, zgrajen po zaslugi štajerskega grofa, bele košute in Janeza Krstnika


MSZA POSŁANIA, ŚWIATOWE DNI MŁODZIEŻY PANAMA

Preberite še:
“Pustite, da vam Gospod spregovori, in vaše življenje se bo spremenilo”


WOMEN CHATTING

Preberite še:
6 stavkov, ki jih želi slišati samska ženska

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.