Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Bonton na poroki: prvo besedo imata mladoporočenca

WEDDING

SHUTTERSTOCK

Tina Martinec Selan - objavljeno 07/08/19

Nikar ne preživimo cele poroke s pametnim telefonom v roki

Ko razmišljamo o bontonu, se pri poročnem bontonu ponavadi ne ustavljamo posebej. A ta zelo specifičen dogodek, ki je poln ganljivih trenutkov, čustev, simbolike in svečanosti, si zasluži, da ga s stališča bontona malce podrobneje pogledamo.

Prvo pravilo: upoštevajte želje gostiteljev

V tem primeru sta gostitelja mladoporočenca, zato se morajo vsi povabljeni karseda držati njunih želja in navodil. Ta so lahko napisana že v vabilu na poroko, ki ste ga prejeli od njiju, možno pa je, da bosta kakšna dodatna navodila dala tudi ustno ali jih razposlala po elektronski pošti.

Pozor: tudi če se vam zdi katera izmed njunih želja nenavadna ali bi sami na njunem mestu drugače organizirali svoj veliki dan, se vzdržite (četudi dobronamernih) nasvetov ali pripomb, saj je poročni dan za mladoporočenca in njuni družini že sam po sebi dovolj stresen in terja mesece priprav. Ker gre za njun dan, je prav, da imata možnost stvari speljati tako, kot sta si zamislila onadva.
Preberite še:
Kako se izogniti stresu na poročni dan

Uporaba pametnih naprav med obredom

Nadvse neprimerno je, da celoten cerkveni poročni obred preživimo s telefonom v roki, pa naj bodo prizori še tako fotogenični in vredni ovekovečenja. Mladoporočenca sta poskrbela za uradnega fotografa (in morda celo snemalca), zato ni bojazni, da boste ostali brez fotografij. Telefon tako lahko brez skrbi stišate in pospravite ter uživate v lepih trenutkih poročne zaobljube brez motečih elementov.

Kaj pa objava poročnih fotografij na socialnih omrežjih?

Primerno je, da se ženina in nevesto vnaprej povpraša, ali dovoljujeta objavo fotografij s poroke na spletnih omrežjih. Določenih mladoporočencev to nič ne moti ali celo pripišeta, s katerim ključnikom oz. heštegom naj gostje označijo njune fotografije, da bodo pod enako oznako vsi lažje poiskali in si ogledali fotografije s poroke.

Nekateri mladoporočenci pa na svoji poroki želijo ohraniti čim večjo stopnjo intimnosti, zato ne želijo, da bi se fotografije brez njihove vednosti pojavile na Facebooku, Instagramu in tako dalje. Ker mladoporočenca verjetno nista povabila prav vseh prijateljev in znancev, je lahko neprimerno ali ju celo spravi v zadrego, če kdo preko socialnih omrežij izve za njuno poroko, preden bi mu veselo novico lahko sporočila sama.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Kaj se zgodi, če se poročite s svojim najboljšim prijateljem?

MITY NA TEMAT MAŁŻEŃSTWA

FUN,AUNT,BABYSITTER,CHILD

Preberite še:
Zakaj moji nečaki nočejo, da bi se poročila

Naj nevesta in ženin za trenutek odložita pametne telefone …

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da tudi za nevesto in ženina ni najlepše ali najbolj primerno, če svoj najlepši dan preživita za ekranoma svojih telefonov. Seveda lahko naredita kakšno lepo fotografijo ali poročni selfie, vendar pa naj se v tem enkratnem dnevu osredotočita eden na drugega, na praznovanje njune ljubezni in na njune goste.

… tudi na poročnem potovanju

Kar na nek način velja tudi za poročno potovanje, če si ga bosta omislila. Fotogenični kraji in romantika sicer kar kličejo po fotodokumentaciji in objavi kakšne fotografije tu in tam. A čez leta se boste svojega poročnega potovanja spomnili predvsem po doživetjih, čustvih in nepozabnih trenutkih s svojim možem ali ženo. Za čudovite spomine pa je verjetnost bistveno večja, če ne boste večino dni premišljevali o objavljanju fotografij in tem, kako vama lahko vsi znanci zavidajo eksotično lokacijo medenih tednov.


BRIDE AND MOTHER

Preberite še:
Najlepša stvar, ki jo lahko storite na predvečer poroke

Poročni kodeks oblačenja

Tudi tukaj velja enako, kot smo zapisali že na začetku. Če sta mladoporočenca vabilu na poroko dodala tudi pripis z željenim kodeksom oblačenja (nekateri pari si recimo zamislijo tematsko poroko ali določeno barvno shemo poroke), je prav, da se ga potrudimo upoštevati, ne glede na to, kakšno mnenje imamo o tem. Če pa posebnega kodeksa oblačenja ni, potem se oblecimo najbolje, kot se le lahko, svojim zmožnostim primerno.

Za moškega je to dvodelna obleka, srajca, kravata in usnjeni čevlji, za žensko elegantnejša obleka ali dvodelni komplet, manjša torbica in primerni čevlji. Tekaške superge in kavbojke pustimo doma. Seveda pa naj bo obleka prilagojena lokaciji poroke in poročne zabave. Če smo povabljeni v cerkev in na svečano večerjo s plesom v restavracijo, se bomo zagotovo oblekli drugače kot če se bo poroka odvijala na travniku pod kozolcem ter nadaljevala z zabavo v gorski koči.


RAKIETA KASIA

Preberite še:
“Sprejela sem se v najtežjem trenutku svojega življenja”


TEENS

Preberite še:
Generacija snežinka. Raje priložnost za povezovanje kot tarnanje


MOTHERHOOD

Preberite še:
Že 10 minut na dan lahko izboljša vaš odnos z otrokom

Tags:
poroka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.