Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zanke odvisnosti. Se jih lahko rešimo brez pomoči drugih?

ALKOHOLIZM

Africa Studio | Shutterstock

María del Castillo - objavljeno 06/08/19

Ključ je v odnosu, ki je nasprotje odvisnosti

Svet nam danes ponuja neskončno število izdelkov za uživanje, ki lahko privedejo do zasvojenosti: predelana hrana, alkohol, sladkarije in tako dalje. Gotovo ste se že znašli v situaciji, ko ste skušali omejiti uporabo, a z uživanjem določene stvari niste mogli prenehati.

Enako se dogaja pri določenih vedenjih, ki ustvarjajo prijeten občutek, ne glede na to, kako kratka se zdijo: zasvojenost s spolnostjo, potreba po nočnih izhodih in zabavah ob koncu tedna, zasvojenost s športom … Tako v primeru zlorabe različnih substanc kot kompulzivnega vedenja se spreminja struktura možganov, njihovo delovanje pa postane pogojeno.


BRANE MILICEVIC

Preberite še:
Pot iz pekla zasvojenosti kažejo tisti, ki jo poznajo iz prve roke

Pogosto se zgodi, da ljudje, ki živijo z odvisnikom, sploh ne poznajo njegove zasvojenosti, ker si ta ne upa zaprositi za pomoč. Odvisnik se v skoraj nemogočem boju večkrat zanaša le na lastne moči. Zato je ključno vedeti, da je nasprotje odvisnosti odnos.

Kako zmagati v najtežji bitki?

Prepoznajte svojo odvisnost

Prvi korak je spoznanje, da ste z nečim zasvojeni ter potrebujete spremembo. Ne pozabite, odvisnik ni le tisti, ki vsak dan pade, ampak tudi tisti, ki relativno pogosto pade proti svoji volji, tudi če je to le enkrat na teden ali morda na mesec.

Svojo težavo delite z drugimi

Poiščite zaupanja vredne ljudi, ki vam lahko pomagajo. Morate govoriti o svojem trpljenju. Pri tem se vam ni treba poniževati s stavki, kot so Jaz sem katastrofa; Ne morete mi zaupati … Prosite za pomoč, to pa je prvi korak do zmage v svobodo.


ERIC CLAPTON

Preberite še:
Dramatičen trenutek Erica Claptona, ko se je odvajal od odvisnosti

Sprejmite svojo zasvojenost

Odvisnik nikoli ne preneha biti odvisnik. Zasvojenost je za vas prišla tudi kot mehanizem preživetja. Morda vam je služila pri sproščanju tesnobe ali premagovanju velikega stresa v vašem življenju. Ne krivite se, da se vam je to zgodilo.

Ta izkušnja ne pomeni, da je vaše življenje zaradi zasvojenosti manj vredno kot življenje tistih, ki dnevno potrebujejo tablete, ali tistih, ki jim operacija preprečuje, da bi se ukvarjali s športom. Zasvojenost je le dodatna previdnost, s katero morate živeti. Vaša naloga je, da prevzamete odgovornost za svoja dejanja in začnete obvladovati svoje življenje.

Okrepite željo, da bi zasvojenost pustili za seboj

Izberite nekaj, kar bo simboliziralo konec odvisnosti. Lahko si skrajšate lase, spremenite pričesko, obrijete brado ali drugače razporedite pohištvo v vaši sobi. Izberite način, s katerim boste svojim možganom sporočili, da se je v vašem življenju nekaj spremenilo ter da gre tokrat zares.
Preberite še:
Propadel zakon, odvisnost, ulica. Nato pa mu je Bog pokazal pot na Švedsko

Vzpostavite dobre odnose z drugimi

To je ključna točka, zaradi katere se ne boste nikoli več vrnili v odvisnost. Čeprav je stanje treznosti pri vsakem razstrupljevalnem postopku zelo pomembno, treznost ni nasprotje zasvojenosti. Številne študije kažejo, da so pastem zasvojenosti manj izpostavljeni ljudje z dobrimi socialnimi odnosi. V dolgotrajni osamljenosti lahko zaradi občutka žalosti in tesnobe postanemo žrtve vsake možnosti pobega.

Včasih je potrebno poiskati strokovno pomoč terapevta ali drugo osebno spremljanje. Vendar lahko že danes začnete pot proti svoji svobodi, tako da vzpostavite zdrave odnose z ljudmi okoli vas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie.
Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


RAKIETA KASIA

Preberite še:
“Sprejela sem se v najtežjem trenutku svojega življenja”


MOTHERHOOD

Preberite še:
Že 10 minut na dan lahko izboljša vaš odnos z otrokom


TEENS

Preberite še:
Generacija snežinka. Raje priložnost za povezovanje kot tarnanje

Tags:
osebna rastzasvojenost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.