Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako zaznati prve znake nasilja v zvezi?

WOMAN FEAR

Fabrizio Misson I Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 12/02/19

Osem alarmantnih znakov, pred katerimi si ne smemo zatiskati oči

Žal je v naši okolici še vedno veliko nasilja v partnerskih oziroma zakonskih zvezah, zlasti nad ženskami (čeprav tudi obratna pot na žalost ni izključena). Vsem, ki se znajdejo v takšni situaciji, je treba pomagati. Priporočljivo je tudi, da mladim dekletom pokažemo, kako naj odraščajo v taki drži, da bodo v zvezi ljubljene in spoštovane ter enakovredne pred družbo in zakonom.

Število primerov takšnega nasilja bi lahko zmanjšali, če bi sprožili alarm takoj, ko odkrijemo prve znake.


GIRL

Preberite še:
Junakinja, ki je nasilje premagovala z lepoto

Kako pa naj vemo, ali je to, kar se dogaja med osebama v zvezi, ljubezen ali gre morda za ljubosumje in pretirano željo po posedovanju? Kako naj se ustavimo ob prvem znaku zlorabe moškega nad žensko in izvajanju tako besednega kot fizičnega nasilja nad njo?

Pogledali bomo nekaj manjših znakov nasilja. Če zaznate, da se kaj takega dogaja v vašem odnosu ali pri paru iz vaše okolice, sprožite alarm, kajti nekdo je vstopil v spiralo nasilja.

Kaj storiti, če opazite te majhne nasilne poteze?

 1. Če ste mnenja, da v zvezi resnično nekaj ne deluje in partner izvaja poteze in dejanja, ki so majhni poskusi nasilja, naj vas ne zaustavi dvom, da bi poiskali pomoč za čim prejšnjo rešitev.
 2. Zavedajte se, da vas biti tiho ne bo osvobodilo zlorab in nasilja, zato prej ko poiščete pomoč in zaščito, boljša bo prihodnost za vas in za vašo družino.
 3. Pojdite do sorodnika ali sorodnikov, ki vam lahko pomagajo

  PEACE

  Preberite še:
  Molitev za pogum

 4. Poiščite strokovnjaka, ki vas bo glede na vašo situacijo lahko objektivno usmerjal in pomagal videti mogoče scenarije v ne prav oddaljni prihodnosti
 5. Če ne želite odgovoriti na to situacijo, pomislite na vaše samospoštovanje. Omenjeni procesi ponavadi izmaličijo in na koncu uničijo fizično in mentalno zdravje.
 6. Pomislite na vaše otroke. Naredite ta korak zanje: prispevajte k temu, da jim omogočite boljšo vzgojo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


FRIENDS,HUG,FRIENDSHIP

Preberite še:
Sestra je več kot le prijateljica, je polovica našega srca
Preberite še:
Veste, kako v školjki nastane dragoceni biser? Z veliko bolečine


WRITING LETTER

Preberite še:
Otroci pišejo pisma Bogu: “Gospod Bog, ne pozabi, da je v petek kontrolka iz zgodovine!”

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.