Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Znanost pravi: Prepiri s sozakoncem lahko vodijo v bolezni

ARGUING

Shutterstock

Elizabeth Pardi - objavljeno 28/08/18

Raziskovalci so odkrili povezavo med zdravjem in zakonskimi prepiri

Nesoglasja so naraven del zakona. V njem neizogibno prihaja do sporov in o njih se je treba ustrezno pogovoriti. Ključna beseda je ustrezno, saj se pogosto zgodi, da namesto da bi prepiri postali priložnost za boljši odnos, ti postanejo slabi, zaznamujeta pa jih jeza in agresija. Taki prepiri so za zakon pogubni, znanstveniki z državne univerze v ameriški zvezni državi Ohio pa so nedavno odkrili, da škodljivo vplivajo tudi na zdravje.


UNHAPPY COUPLE

Preberite še:
Zakaj se prepirava ravno na dopustu?

Spori vzrok za sindrom prepustnega črevesja

“Sovražni prepiri med partnerjema lahko vodijo v nastanek prepustnega črevesja,” poroča časnik New York Post in nadaljuje, da ta bolezen “povzroči, da stene črevesja postanejo bolj prepustne, to pa omogoča prodiranje črevesnih bakterij v telo in posledično lahko vodi v vnetje.”

To so odkrili raziskovalci iz Wexner Medical Centra, ki deluje v sklopu univerze Ohio State University, ko so odvzeli vzorce krvi 43 parom. Zatem so pare spodbudili, naj se pogovorijo in poskusijo razrešiti spor, ki bi lahko izzval precejšnje nestrinjanje. Pogovarjali so se o občutljivih temah, kot sta denar in odnos s tastom oz. taščo. Posnete pogovore so si raziskovalci nato ogledali in ocenili sovražnost v njih, posebno pozornost pa so posvetili kritiziranju in nebesedni govorici, kot je na primer zavijanje z očmi. Po prepiru so vsem še enkrat odvzeli kri.

Pari, ki so bili med prepirom bolj agresivni in zlonamerni, so imeli višjo raven biomarkerja za prepustno črevesje – lipopolisaharid vezujoče bakterije – kot pari, ki so se prepirali bolj blago. Te ugotovitve so skladne s preteklo raziskavo, ki nakazuje, da lahko zakonska nesoglasja upočasnijo celjenje ran in povečajo tveganje za vnetne bolezni, depresijo, bolezni srca in sladkorno bolezen.


COUPLE FIGHTING

Preberite še:
Ste se ravnokar prepirali? Tu je molitev, ki vas bo pomirila

Glavna avtorica raziskave Janice Kiecolt Glaser priznava, da je stres v zakonu še posebej silovit, ker je sozakonec običajno naša glavna opora, v težavnem zakonu pa postane naš glavni vir stresa.

Več o raziskavi si lahko preberete na tej povezavi.

Bodimo odkriti, sočutni in potrpežljivi

Pomembno je, da nesoglasja rešujemo z odkritostjo, sočutjem in potrpežljivostjo, ne pa z vzvišenostjo in s kritiziranjem. Ne nazadnje, saj smo obljubili, da bomo drug drugega spoštovali vse dni svojega življenja, mar ne?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


MARRIAGE

Preberite še:
Razmerje 80 : 20 deluje. Tudi v zakonu


YOUNG,WOMAN,ARGUMENT

Preberite še:
Sveto zdravilo proti prepirom pod domačo streho


COUPLE

Preberite še:
Kako se dobro prepirati? Obstajajo priporočila

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.