Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Skrivnostni samostani, ki “visijo” z neba

WEB 3 MONASTERY METEORA

photosiotas | CC BY-SA 4.0

Aleš Žužek - objavljeno 26/05/19

Samostani v Meteori, katerih korenine segajo že v 11. stoletje, so eden od najbolj čarobnih prizorov, ki jih lahko vidimo na svetu

Dih jemajoči samostani na vrhu gladkih skal iz peščenjaka, ki se dvigajo iz tal v spokojni in idilični pokrajini v Tesaliji. Tako bi najlažje opisali kompleks šestih še delujočih samostanov v Meteori.


WEB 3 ADMONT MONASTERY

Preberite še:
Starodaven in bogat samostan v naši bližini, ki je poln dragocenosti

Prve meniške skupnosti že v 11. stoletju

Skale iz peščenjaka, na vrhu katerih zdaj kraljujejo samostani, so začele nastajati pred 60 milijoni let, v času, ko je ta del današnje Grčije še prekrival ocean. Skale so v obliko, ki jo poznamo danes, v dolgih tisočletjih izklesali morski valovi in vetrovi. Ko se je morje popolnoma umaknilo, je za seboj pustilo divjo pokrajino s čudovitim skalovjem, ki se je vzpenjalo k nebu.

Od 11. stoletja naprej so ti skalnati vrhovi vse bolj začeli mikati menihe, saj so si želeli biti čim dlje od “običajnega sveta” in čim bližje Bogu. Meniške skupnosti v tem delu Grčije, ki leži blizu gorovja Pindos, so začele sčasoma vse bolj cveteti.
Preberite še:
Rimski samostani, ki nudijo edinstveno (in cenovno dostopno) nastanitev

METEORA
Akaash Raja-(CC BY-NC 2.0)


ADMONT LIBRARY

Preberite še:
To so najlepše samostanske knjižnice na svetu

Veliki samostan v Meteori

V 14. stoletju je Sveti Atanazij Meteoritski, ki se je rodil leta 1302 v Grčiji, na obrobju mesteca Kalampaka (tudi Kalambaka ali Kalapaka) ustanovil samostan, ki ga je imenoval Meteora, kar lahko pomeni tako visi v zraku ali visi z neba kot vzvišen ali dvignjen k nebu.

Ta samostan je pozneje dobil ime Veliki Meteoron oziroma Veliki samostan v Meteori ter je največji in najstarejši v Meteori. Sveti Atanazij Meteoritski je tudi začetnik organiziranega meništva v Meteori.

Drugo najpomembnejše grško samostansko središče

Vsega skupaj je bilo v več stoletjih v Meteori ustanovljenih okoli 30 pravoslavnih samostanov. Kraj je tako poleg gore Athos na polotoku Halkidiki postal drugo najpomembnejše grško samostansko središče.

Samostani so bili in so še zdaj težko dostopni. Do njih je mogoče priti po stopnicah, vklesanih v skalovje. Za oskrbo so menihi uporabljali tudi košare, ki so jih po vrveh spuščali do vznožja skal. Prav tako so uporabljali tudi lestve, spletene iz vrvi.


ABBEY CELLAR

Preberite še:
10 “božanskih” likerjev, ki so nastali v samostanih

15769564072_8d9b84b743_k
Paul Stephenson

Monasterios de Varlaam y Rousanou

VAL NOTRE DAME ABBEY

Preberite še:
Neverjetne fotografije: Ne, to niso toplice, ampak samostan

Upadanje števila samostanov

Od 17. stoletja naprej se je zaradi ropanja in vojaških osvajanj začelo število samostanov vse bolj krčiti. Zdaj tako deluje in je ohranjenih samo še šest samostanov. V petih živijo menihi, v enem – samostanu Svetega Štefana – pa so redovnice.

Najlažje dostopen samostan

Samostan Svetega Štefana je tudi najlažje dostopen, saj do njega ne vodijo strme stopnice, ki zahtevajo veliko truda, ampak je mogoče priti do njega prek majhnega mosta.

Poleg že omenjenih samostanov so v Meteori še naslednji samostani: samostan Svete Trojice, samostan Varlaam (ta je drugi največji samostan v Meteori in je bil ustanovljen v 14. stoletju), samostan Roussanou in samostan Svetega Nikolaja iz Anapafsasa (ustanovljen je bil konec 14. stoletja). Zadnji trije samostani naj bi dobili ime po menihih, ki so pred stoletji delovali v njih oziroma jih ustanovili.


THE ILLUSTRATED MONK

Preberite še:
25 let zlorabe drog, spolnih ekscesov in ločitvenih postopkov. Potem pa v samostan!

METEORA
Nicola Kotselov-MOTORandPHOTOS-(CC BY-NC 2.0)


WEB 3 ANNA NOBILI

Preberite še:
Iz nočnih klubov v samostan: “Samo z Gospodom smo lahko resnično ženske”

James Bond v samostanu Svete Trojice

Samostan Svete Trojice je znan tudi številnim občudovalcem filmov o najbolj slavnem izmišljenem britanskem vohunu Jamesu Bondu. V “bondiadi” Samo za tvoje oči iz leta 1981 se namreč sklepni prizori dogajajo prav v tem samostanu.

Samostani v Meteori so seveda ena največjih grških turističnih zanimivosti, ki privabljajo obiskovalce z vsega sveta.
Preberite še:
Martin Golob razkriva svojo garderobo


WEB 3 FILM ALOJZIJ GROZDE

Preberite še:
“Srce se ne boji” – ne spreglejte filma o Alojziju Grozdetu
Preberite še:
Kako je Marija Pomagaj pomagala zgraditi baziliko v Torinu

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.