Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Čutite pretirano potrebo, da bi ugajali drugim?

WOMEN,GOSSIP

Shutterstock

María del Castillo - objavljeno 17/05/19

Ali povedano drugače, se čutite krive, ko ne izpolnite pričakovanj drugih?

Prizadevati si, da bi drugi bil srečen, ni nekaj negativnega. Ugajati drugim in delati stvari, ki jih imajo radi, prilagoditi se njihovim potrebam tudi ne. Nasprotno, je nekaj dobrega in zaželenega, ko to dejanje izhaja iz zrelega altruizma, ki ne išče svojega, ko izhaja iz moči samoobvladovanja in čustvenega ravnovesja, iz katerega lahko oseba ravna popolnoma svobodno in za resnično dobro drugega.


FRIENDS

Preberite še:
Kako (ne) spreobračati (drugih) ljudi

Kaj pa ko ni tako?

Veliko blokad in znakov tesnobe je tesno povezanih s kompulzivno težnjo, da bi ustregli resničnim in namišljenim pričakovanjem drugih. Takšna težnja je dvorezen meč. Najprej zato, ker primanjkljaja druge osebe sami ne moremo nadomestiti, drugič pa zato, ker ko se hočemo prilagoditi zunanjim zahtevam, nehamo biti to, kar smo.

Zelo verjetno ste se potrebe po ugajanju drugim naučili v otroštvu. V obdobju, ko otrok razume, da je ljubezen, pozornost in priznanje pogojeno z doseganjem pričakovanj staršev (dobre ocene, vzoren brat oz. sestra, poslušati mamine težave … ).


FRIENDSHIP; ART Of FRIENDSHIP

Preberite še:
12 navedkov, da boste vedeli, kdaj biti usmiljeni do sebe in drugih

Naučiti se sprejemati svojo odgovornost

“Razjezila se bo, če ji rečem, da ji ne morem pomagati.” “Imel bo zadržke, če mu povem, da mi ni všeč, kako me objema.” “Če bom tiho, bo postal živčen, ker je po naravi plah.” Misli, dejanja in reševanje neprijetnih situacij so odgovornost vsakega posameznika. Oseba, ki je pretirano ustrežljiva, običajno skuša prevzeti odgovornost, ki ji ne pripada.

Pretirana potreba po občutku sprejetosti, strah, da bi druge razočarali in bi vas zato zapustili, botrujejo temu, da se odpovemo svojim resničnim potrebam in nezdravo zatremo lastne želje.


MARIJA KREBELJ

Preberite še:
“Tako učitelji kot starši smo okuženi s permisivno vzgojo”

Sprejeti odgovornost pomeni, da se osvobodimo kompulzivne težnje, da od drugih prejmemo potrditev, in potrebe, da bi bili ljubljeni za vsako ceno. Ne nazadnje drugi ljubi neresnično podobo (“Nikoli ne reče ne,”; “Nikoli se ne jezi,”; Vedno naredi, kar potrebujem.”). Vendar te podobe ne moremo ohranjati v nedogled oziroma jo ohranjamo na račun lastnega dobrega počutja in zdravja.

Pet znakov, da ne ravnate zaradi ustrežljivosti:

  1. Ste spontani in izražate svoje želje in potrebe.
  2. Ne doživljate nezdravih občutkov krivde, ne čutite se odgovorni za čustva, misli in dejanja druge osebe.
  3. Nimate potrebe, da bi pretirano temeljito premislili in analizirali vsako podrobnost, preden nekaj naredite.
  4. Ste trdni v svojih odločitvah in se ne prilagajate odločitvam drugih, ko se z njimi resnično ne strinjate.
  5. Ste sposobni poslušati druge, ne da bi zato nehali poslušati same sebe.

V bistvu gre za to, da ostanemo zvesti sebi, da ne skušamo biti sprejeti tako, da v vsem ustrežemo, morda iz neke ranjenosti iz otroštva. Delovati moramo zrelo in skladno z osebnim čutenjem in mišljenjem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.
Preberite še:
“Mladi pri birmi in po njej najbolj pogrešajo starše, njihovo pričevanje”


MAP APPARITIONS

Preberite še:
Zemljevid, ki predstavlja 500 let Marijinih prikazovanj


HAYA

Preberite še:
Skavtinja, ki na daljavo pomaga prebivalcem v Siriji

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.