Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako (ne) spreobračati (drugih) ljudi

FRIENDS

Shutterstock

Łukasz Kobeszko - objavljeno 14/03/19

Kakšna je naša vloga v zapletenem procesu spreobračanja bližnjih? Kje so meje pri delovanju v tej zadevi?

V skrinjicah z molitvenimi nameni kontemplativnih redov ali na internetnih forumih in družabnih omrežjih se srečujemo s prošnjami za molitev za spreobrnjenje ljudi. Pogosto se tudi v življenju srečamo s kom, ki je daleč od vere, ki ni praktičen kristjan, ki je podvržen uničujočim odvisnostim ali s svojim delovanjem škodi okolici.


FATHER

Preberite še:
Sam Jezus nam je dal to molitev za spreobrnjenje prijatelja ali družinskega člana

Kaj lahko storimo v takem primeru? Ali lahko, če se izrazimo po domače, “spreobrnemo” človeka z molitvijo ali ustreznim ravnanjem? Mogoče pa bi morali stvar le prepustiti Bogu?

Molitev brez razkazovanja

Osnovno, česar se lahko lotimo v odnosu do naših bližnjih, je molitev. V govoru ob slovesu na veliki četrtek je Kristus takoj po tem, ko je pozval učence k enotnosti in ohranjanju edinosti, rekel: “Karkoli boste prosili Očeta v mojem imenu, vam bo dal.” (Jn 16,23b)

Načinov, kako prositi, je mnogo: Lahko molimo predpisane molitve v določen namen, lahko gremo k sveti maši ali celo na romanje, se udeležimo češčenja ali se postimo, lahko omenimo imena teh oseb pri jutranji ali večerni molitvi …


JOHN WAYNE

Preberite še:
Kako se je John Wayne na smrtni postelji spreobrnil v krščanstvo

Molitve za druge niso nujno dolge in globoke, vse je odvisno od moči in možnosti. Najpomembnejši se zdita usmerjenost srca in pristna notranja želja za pomoč bližnjemu.

Opredelimo problem

Če molimo za spreobrnitev nekoga, se je vendar vredno vprašati: Ali res želimo, da bi bila ta oseba bližje Bogu, da bi spet obudila zakramentalno življenje in popravila svoj odnos z okolico?

Včasih tisto, kar se nam morda subjektivno zdi kot spreobrnjenje, to sploh ni. Na primer, da ne maramo stališč drugega in pričakujemo, da bo razmišljal ali deloval, kot se nam zdi primerno. Starši včasih ne sprejmejo dejanj svojih odraščajočih otrok: izbire študija, poklica ali bodočega sozakonca. Zdi se jim, da je ravnanje otrok, ki ne izpolnjujejo njihovih pričakovanj, slabo. Sodelavka ali sodelavec na delovnem mestu vidi problem na popolnoma drugačen način kot mi ter nas dela razdražljive in sumničave v zvezi s svojimi “zli” nameni.

Zavedati se moramo, da ima vsaka oseba pravico do lastne izbire, čeprav jo imamo mi za nerazumljivo in čudno. Če prosimo za spreobrnjenje nekoga, je to predvsem za to, da bo našel pot do Boga in ohranil tesen odnos z njim, ne pa da izpolni naša morda sebična pričakovanja.


MOUSSA DIABATA

Preberite še:
Hotel ga je ubiti, odšel je spreobrnjen

Božje sodelovanje s človekom

V molitvi za spreobrnjenje druge osebe moramo upoštevati občutljivo, vendar pomembno vprašanje svobodne volje. Če prosimo Boga celo zelo goreče, da kdo drug spremeni vedenje, je treba upoštevati, da se noben proces spreminjanja človeške duše ne zgodi samodejno in predpostavlja sodelovanje med Bogom in človekom.

Bog ne želi spreobrniti človeka proti njegovi volji in pod prisilo. Tudi če se na nepričakovan način razodene v življenju, kot Savlu na poti v Damask, ne naredi vsega za nas in pričakuje dejavnost. Izgubljeni sin iz evangelija se je sam odločil, da se vrne k očetu (sicer pod vplivom okoliščin, ki jih je dovolil Bog), in kar je najpomembnejše – dosledno je uresničil svojo odločitev (verjetno ne brez cele vrste ovir).


LAWRENCE LEW

Preberite še:
Fotografija, ki jo je napravil, je pripeljala do spreobrnjenja

Ko čakamo na spreobrnjenje nekoga, ni dovolj le pričakovati, da se bo ta človek iz dneva v dan spreminjal pod vplivom naše molitve kot s čarobno paličico, ampak tudi prositi Boga za milost, da mu nakloni ustrezne navdihe ali impulze v njegovem življenju, ki mu bodo pomagali do vere.

Obzirnost, ne vsiljivost

Mnogi svetniki in mojstri duhovnosti opozarjajo na pomembno resnico. Ponavadi nam ne uspe neposredno spremeniti drugega človeka, lahko pa spremenimo sebe in zaradi tega se lahko spremenijo tudi drugi okoli nas.


SAINT,COMP

Preberite še:
4 svetniki, ki so doživeli čudežno spreobrnjenje

Stari Porfirij z gore Atos je nekoč svetoval obupani materi, katere odraščajoči otroci niso želeli sodelovati v nedeljski liturgiji:

Nikoli jih v nič ne sili. Če jim želiš kaj povedati, jim povej z molitvijo. Otroci ne poslušajo z ušesi. Šele ko jih obsije Božja milost, začnejo poslušati, kar jim želimo povedati. V svoji molitvi povej Božji materi, kaj bi radpovedal njim, in ona sama jih bo usmerila k temu. Naj bo tvoja molitev ta duhovna nežnost, skatero obdajaš svojega otroka. Takšno nežnost on sprejema. Včasih se zgodi, da želimo otroka pobožati, on pa pobegne. Duhovne nežnosti pa se otroci nikoli ne branijo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Miha Rus.
Preberite še:
Ko te neverni hrust šapastih dlani prosi za molitev


JOANA OF AUSTRIA

Preberite še:
Spoznajte edino jezuitko v zgodovini


COUPLE EMBRACE

Preberite še:
10 najlepših misli svetnikov o ljubezni

Tags:
molitevosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.