Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kdaj je pravi čas za molitev?

PRAYER

Palidachan - Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 06/01/19

Cerkveni oče ima nekaj odličnih nasvetov

Sv. Bazilij je bil svetniški škof v Cezareji (današnji Turčiji) v 4. stoletju. Veliko je prispeval prvi Cerkvi, posebej nasvete v zvezi z redovnim življenjem, vključno z Redovnimi pravili, in velja za enega izmed ustanoviteljev vzhodnega meništva.


FAMILY

Preberite še:
Molitev v zahvalo za družino

Bazilij je veliko časa preživel v molitvi in je svoje vpoglede delil z menihi, za katere je skrbel. V svojih pravilih je natančno določil, kdaj naj bi menih molil.

Ko sedete k jedi, molite. Ko jeste kruh, se Mu zahvaljujte, ker je do vas tako darežljiv. Če pijete vino, pomislite Nanj, ki vam ga je dal za vaš užitek in lajšanje slabosti. Ko se oblačite, se Mu zahvalite za Njegovo dobroto, ker je poskrbel za vaša oblačila. Ko se ozrete v nebo in v lepoto zvezd, se vrzite pred Boga in počastite Njega, ki je v svoji modrosti vse to tako čudovito ustvaril. Ko sonce vzide in zaide, ko spite ali ste budni, zahvaljujte se Bogu, ki je vse ustvaril v vaš blagor, da bi poznali, ljubili in častili svojega Stvarnika.

Ta navodila niso namenjena le posvečenim osebam, ampak vsem ljudem, ne glede na njihov življenjski položaj.


ASSUMPTION OF MARY

Preberite še:
Molitev k Brezmadežni

Iz srca

Bazilijev nasvet spominja na odlomek iz Prvega pisma Tesaloničanom: “Zmeraj se veselite. Neprenehoma molite. V vsem se zahvaljujte: kajti to je Božja volja v Kristusu Jezusu glede vas.” (1 Tes 5,16-18)

V kakršnihkoli okoliščinah bi morali slaviti Boga za njegova čudovita dela in se mu zahvaljevati za številne blagoslove, s katerimi nas obdarja. Ni treba, da je naša zahvalna molitev uradna ali dolga, prihajati pa mora iz srca. Ko se tega lotimo, se odpremo Božji previdnosti in svet okoli sebe zagledamo v drugačni luči.

Bog je z nami in če lahko skozi ves dan ohranjamo duha molitve, bomo spoznali, kako nam je blizu v vsem, kar počnemo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


YOUNG,WOMAN,PRAYING

Preberite še:
Molitveni vodnik: korak za korakom v molitveni uri pred Najsvetejšim


TERAPIA

Preberite še:
Lahko duševne težave rešimo samo z molitvijo?


PADRE PIO, I ABSOLVE YOU

Preberite še:
5 kratkih molitev patra Pija, ki jih imate lahko vedno pri sebi

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.