Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Dedek, ki se je vpisal v šolo, da bi se uprl alzheimerjevi bolezni

RON ROBERT

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Urška Kolenc - objavljeno 08/02/19

Ron Robert je 81-letnik, ki živi v Londonu in se je soočil z neprijetno diagnozo

Strokovnjaku za politiko, ki je dve desetletji delal kot novinar, so leta 2015 diagnosticirali, da boleha za alzheimerjevo boleznijo.

Z diagnozo so prišle spremembe

Ronova družina je s tovrstno boleznijo zelo dobro seznanjena, z njo se spopadata dva od sorodnikov, zato njegova diagnoza ni bila ravno presenečenje. “Ko pogledam nazaj, vidim, da sem stanje nekoliko zanikal. Verjetno je to naravno.”
Preberite še:
Čemu hvaležnost za bolezen in trpljenje?

Zanj je bilo najhuje to, da so mu takoj ob postavljeni diagnozi odvzeli vozniško dovoljenje. Zdelo se mu je, kot da ni več isti, kot je bil prej. Ko se je srečal z zdravnikom in prejel novice, mu ta ni povedal nič več kot gola dejstva. “Menim, da bi lahko zdravstvena stroka bolje pomagala ljudem, da se soočijo s takšno diagnozo.”

Spopadel se je z boleznijo

Da bi preprečil hitro napredovanje bolezni, je začel razmišljati o odhodu na univerzo. To je bilo tudi na njegovem življenjskem seznamu. Njegova poklicna kariera se je namreč začela že pri 16-ih letih, takrat pa še ni mogel pridobiti univerzitetne izobrazbe.


ERMELINDA ANDRADE

Preberite še:
Babica, ki pri 105 letih prvič obiskuje osnovno šolo

Na ta podvig se je začel načrtno pripravljati. Da bi bil v fizični formi, je začel z vsakodnevno petkilometrsko hojo.

Nelagodje je zamenjala nova izkušnja

Prizna, da je bil malo zaskrbljen, da gre v šolo in da bo obkrožen z mladimi študenti. Vendar se je naučil, da je malo ovir, ki jih starejši, ki želijo obiskati univerzo, ne morejo premagati.

“Če si star, še ne pomeni, da se moraš odreči življenju. Ohrani optimističen odnos in uživaj v svojem življenju. Dolguješ sebi,” je dejal.


SOLANUS CASEY

Preberite še:
Učenje jim ni šlo, a so kljub temu postali svetniki

Ron šolo obiskuje tri dni na teden. Še vedno ima slab kratkotrajni spomina, si je pa izboljšal dolgotrajnega. “Imam domačo nalogo in imam članke za pisanje. Moram se lotiti kvizov in zaključnih izpitov. Vse to me napelje v razmišljanje o tem, kaj berem in o čem se učim,”

Eden od njegovih profesorjev je povedal, da Ron v razred prinaša drugačno perspektivo: “Perspektivo svojega življenja, pa tudi perspektivo nekoga, ki ima diagnosticirano invalidnost.”

“Duševno se počutim bolje in mislim, da je to tudi pomemben del,” je povedal Ron.

Razbija stereotipe

V zvezi z alzheimerjevo boleznijo velja predsodek, da je bolezen, ki prizadene starejše. Poleg stereotipov o demenci Ron razbija še dva: da lahko starejši ljudje še vedno prispevajo in sodelujejo v skupnosti, in drugi, da so možgani ena od mišic, ki potrebujejo ogromno vaje.

Ronovo sporočilo je sporočilo upanja. “Diagnoza ne pomeni, da morate prenehati z življenjem. Ko so mi diagnosticirali alzheimerjevo bolezen, sem se odločil, da imam dve izbiri: lahko se predam in ne storim ničesar, ali pa se uprem.” Izbral je slednje.


St. Agatha

Preberite še:
6 priprošnjikov za ozdravljenje bolezni


WHITE HAIR

Preberite še:
Pričeske, s katerimi boste videti kar nekaj let mlajše


MATEJA FELTRIN NOVLJAN

Preberite še:
“V naši družini je beseda oprosti ves čas v obtoku in ko jo izrečemo, mislimo resno”

Tags:
bolezen
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.