Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako na novo zastaviti in izboljšati zakonsko življenje?

COUPLE

PIXABAY

Luz Ivonne Ream - objavljeno 27/01/19

7 vidikov, ob katerih lahko premislite in znova zastavite svojo zakonsko zgodbo

Ni nemogoče. Vedno lahko začnemo znova, ne da bi morali pri tem pozabiti na vse napake in nesporazume. O zakonu moramo preprosto znova premisliti in se na novo srečati. 

Zakon je navsezadnje združitev dveh svobodnih posameznikov, v katerem vsak po svoje zanj dela in vanj prispeva. Čisto vsak zakon je možno še izboljšati, naj se zdi še tako popoln.


COUPLE

Preberite še:
Nasveti sv. Frančiška Saleškega za trden zakon

Skupaj z zakoncem si vzemita trenutek za premislek o naslednjih vidikih in preverita, v kakšnem stanju je vajin zakon, ali je možno kaj izboljšati ali popraviti. Pogovorita se in poglobita ljubezen, ki sta si jo obljubila za vse življenje.

  • Spomnita se, kako je bilo, ko sta bila še fant in dekle. Zakaj sta se poročila? Kaj vas je pritegnilo, da ste jo zaprosili? Zakaj ste rekli “da”? Prikličita si te pretekle trenutke v spomin in znova začutita prijetno mladostniško vznemirjenje.
  • Kakšno mesto ima Bog v vajinem odnosu? Kakšno je vajino molitveno življenje?
  • Morata za kaj prositi odpuščanja? Zakon je šola odpuščanja. Potrudita se in si čim prej odpustita ter nikdar ne hodita jezna spat.

COUPLE

Preberite še:
Kaj je v resnici bistveno za trajno zakonsko zvezo

  • Kakšna je vajina komunikacija? Kakšnih veščin vama primanjkuje, da bi izboljšala kakovost vajine komunikacije? Danes nas telefoni zbližujejo z osebami, ki so daleč, in nas oddaljujejo od oseb, ki so v naši bližini, v tem primeru od zakonca. Komunikacija je vodilo ljubezni. Ljudje se moramo darovati, se pustiti spoznati in globlje, čim bolj popolno ljubiti. V tej ljubezni potrebujemo prostor, kjer si lahko zaupamo in povemo vse v veri, da nas bo drugi razumel in sprejel takšne, kakršni smo.
  • Ali v sebi nosite kakšne čustvene rane, zaradi katerih delate škodo in stvari, ki jih v resnici ne želite delati? Kako drug drugega podpirata, da bi te rane pozdravila? Ali se pri tem za pomoč obračata na Boga? Ne pozabita, da se moramo za izboljšanje najprej spremeniti sami, tako da pomislimo, kaj govorimo, kako delujemo, da se zavedamo svojih napak, čustev, odločitev …
  • Kakšne so vajine čustvene potrebe? Sta velikodušna drug do drugega? Ali drug drugemu služita v ljubezni in dobrohotno, čeprav sta utrujena in slabe volje? Ali dnevno drug drugemu postavita čarobno vprašanje: “Kako ti lahko pomagam, kaj bi te osrečilo?”
  • Vaju intimno življenje povezuje ali ločuje? Ali vajini telesi odražata ljubezen in spoštovanje, ki ga čutita drug do drugega?

COUPLE ANGRY

Preberite še:
Njen zakon se je zdel neznosen. Kaj ji je svetoval priljubljeni nadškof?

Na zakon preži več nevarnosti, vendar je teh sedem vidikov ključnih za rast v zakonu. V sedanji trenutek prenesita zgolj stvari, ki so vama v preteklosti služile. Vse drugo prepustita Božjemu usmiljenju, če pa je potrebno, poiščite strokovno pomoč.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


bergamo

Preberite še:
To je tuja dežela, ki je spremenila slovensko zgodovino


AUNT,CHILD,CAR

Preberite še:
15 stvari, ki jih za nečake počne najboljša teta


NINA DRŽAJ

Preberite še:
“Z leti se znaš bolj postaviti zase in reči ne opravkom ter ljudem, ki samo jemljejo tvoj čas”

Tags:
družinazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.