Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Če vas morijo izpiti, molite k svetemu Jožefu Kupertinskemu

STUDENT GIRL

By Antonio Guillem | Shutterstock

Mathilde Rambaud - objavljeno 15/06/18

Poznaš molitev zavetnika študentov?

Mesec maj in junij sta meseca kontrolnih nalog in izpitov. Naj bo izpit težak ali ne, škoda bi bilo, da bi kdorkoli zavrnil nebeško pomoč. Sveti Jožef Kupertinski (1603‒1663), rojen v italijanski regiji Apulija, je priprošnjik za študente v stiski. Čeprav je imel hude težave z učenjem, mu je z molitvijo in Božjo pomočjo uspelo priti do duhovniškega posvečenja.

Oče mu je umrl še pred rojstvom in mama ga je rodila v hlevu, ker je bila brez premoženja in je po možu podedovala le dolgove. Že kot petletni fant je v cerkvi goreče molil z očmi, uprtimi v nebo in odprtimi usti, zaradi česar je dobil tudi vzdevek Bocca aperta (Odprta usta).

Pri 17 letih se je hotel pridružiti manjšim bratom, a so ga odslovili, ker ni bil dovolj izobražen. Mami je uspelo prepričati svojega brata minorita, da ga je sprejel v majhen samostan Grottella, kjer je skrbel za mule. Jožef je bil vedno veder in vesel in čeprav se ni popolnoma dobro naučil brati in pisati, je tako vdano in ponižno molil, da so ga sprejeli za redovnega brata.


JEAN-PHILIPPE CAUVEAU

Preberite še:
Prostitutke duhovniku: “Ali vaš Bog sploh obstaja?”

Razložiti je znal eno samo vrstico v Evangeliju!

Mladi Jožef je znal slabo brati in pisati in še vedno je bil nesposoben razložiti en sam evangeljski odlomek, razen 27. vrstice 11. poglavja Lukovega evangelija:

Ko je to govoril, je neka žena iz množice povzdignila glas in mu rekla: “Blagor telesu, ki te je nosilo, in prsim, ki so te dojile!”

3. januarja 1627 je pri mons. Jérômu de Franchisu opravljal izpit za diakonsko posvečenje in škof iz Narda je na slepo odprl Sveto pismo in se ustavil prav pri vrstici 27. Na vsesplošno začudenje je Jožef sijajno razložil odlomek in uspešno opravil izpit.

Leta 1628 je Jožefa čakal izpit pred duhovniškim posvečenjem. Ker so se prvi kandidati tako dobro odrezali, je škof iz Castra prekinil izpraševanje v prepričanju, da so vsi tako dobro pripravljeni. Tako je bil Jožef 4. marca 1628 posvečen v duhovnika, ker mu ni bilo opravljati izpita, ki bi ga verjetno zelo težko opravil.

Molitev pred izpitom

Sveti Jožef Kupertinski,ti rad uslišiš tiste, ki se ti priporočajo,

prosim te za pomoč pri izpitu, ki ga moram opraviti.

Kljub učenju in dobri volji me je strah, da se bom zmedel in ne bom znal pravilno odgovarjati.

Spomni se, da si imel tudi sam podobne težave, a ti je zaradi tvoje poslušnosti in mogočne zaščite duhovnega očeta po Božji previdnosti uspelo.

Podeli mi gotovost pri odgovorih in daj, da bo moj um živahen in bister. To te prosim v ljubezni do Jezusa, Marije in svetega Frančiška, ki si jim bil zvesti služabnik. Sveti zavetnik za srečo pred izpiti, vate zaupam v prepričanju, da bom uslišan. Amen.

Prispevek je nastal po članku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.




Preberite še:





Preberite še:
Večerna molitev: Dvigni me v svoje naročje, da v miru zaspim

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.