Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 5. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Če bi se poročili z zelo bogatim človekom, bi se vam življenje zelo spremenilo …

COUPLE

Unsplash - CC0

Tom Hoopes - objavljeno 19/01/19

... a zgodilo se je še veliko več. Cerkev, katere del je vsak katoličan, je poročena z Jezusom, Bogom. Kaj to pomeni zame?

V evangeliju te nedelje beremo, kako Jezus vodo spremeni v vino. Ampak to je šele začetek vsega, kar Jezus počne. To nedeljo razmislite o vsem, kar Jezus spreminja.

1. Marijo spremeni v nebeško priprošnjico

Ko mu mati reče: “Vina nimajo,” Jezus odgovori: “Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla.”

V tedanji kulturi to ni zvenelo tako ostro kot danes, pomen pa ostaja enak. Jezus matere ne pokliče po imenu, temveč po vrsti, “žena”, kot je Bog poklical Evo, potem ko je ugriznila v sadež.


ADAM AND EVE

Preberite še:
5 dejstev o prvi ženski na svetu

Ve, da ga prosi, naj naredi čudež in stopi na pot proti križu v odkupnino za Evino dejanje pred davnimi časi. Ve, da bo ta čudež spremenil vse v njegovem življenju: izgubil bo zasebnost in postal javna oseba, iz odrešenika, ki ga pričakujejo, bo postal Odrešenik, iz človeka, za kogar se nihče ne zmeni, bo postal tarča oblastnikov.

Toda s tem, ko ga opozori, se spremeni tudi Marija. Postane priprošnjica za potrebe ljudi okoli sebe – v Kani in pri vas doma. Ravno zato, ker nam “s svojo nenehno priprošnjo prinaša darove večnega odrešenja”, so jo na drugem vatikanskem cerkvenem zboru poimenovali “naša srednica” in “naša besednica”.


ASSUMPTION OF MARY

Preberite še:
Zakaj je (bila) Marija tako lepa?

2. Strežnike na svatbi spremeni v zgled laiškega apostolata

Kljub Jezusovemu očitnemu oklevanju, da stori, kar ga prosi, se Marija ne vda. Obrne se k strežnikom in jim, po besedah Janeza Pavla II., da “velik materinski nasvet, s katerim Marija nagovarja Cerkev v vseh časih: ‘Kar koli vam reče, storite.'”

Strežniki storijo, kar jim Jezus reče: kamnite vrče do vrha napolnijo z vodo in mu jih prinesejo. Medtem ko to počnejo, Jezus vodo spremeni v vino.

Strežniki tako postanejo zgled za krščanske laike po vsem svetu. Mi ne spreminjamo sveta. Mi ne počnemo izrednih stvari. Opravljamo običajna dela, ki se zdijo kot garanje, toda  s tem, ko jih opravljamo za Jezusa in jih prinašamo predenj, igramo eno ključnih vlog v njegovem spreminjanju sveta – če začnemo kar z lastnim delom.


ORGANIZATION

Preberite še:
5 preprostih nasvetov, kako vsak naš dan narediti svet

MAŁŻEŃSTWO
Unsplash | CC0

3. Zakon spremeni v zakrament

Jezus bi za svoj prvi javni čudež lahko izbral katerikoli kraj. Zelo pomenljivo je, da je izbral svatbo.

Če je Jezus Božji Sin, in to je, potem zgolj njegova navzočnost na svatbi dogodek povsem spremeni.

Bog, ki je postal človek v družini poročenega para, zdaj na svatbi začenja javno služenje. Pozneje bo samega sebe imenoval “ženin”. Sv. Pavel bo pozneje poudaril, kako je skrivnost v zvezi s Kristusom in Cerkvijo v svojem bistvu velika kakor zakon.


ZAKONCA VULIC

Preberite še:
“V zakonu narediš stvari, ki so ljube tvojemu zakoncu. Želiš čutiti, da je on zadovoljen”

Zakonska zveza je temeljnega pomena za zgodovino odrešenja od prve do zadnje svetopisemske knjige. Cerkev Kano vidi kot znamenje, da je zakon zakrament, prek katerega Jezus spreminja odnos med možem in ženo. Toda to ni edini odnos, ki ga spremeni.

4. Novi odnos povsem spremeni naša življenja

Če bi bili tik pred poroko z bajno bogatim človekom, bi pričakovali, da se bo vaše življenje po poroki zelo spremenilo. Če se pridružite Cerkvi, poročeni z nekom, ki premore izjemno duhovno bogastvo, torej z Bogom, bi prav tako pričakovali, da se bo vaše življenje spremenilo.

In tudi se. Sv. Pavel v drugem berilu pojasnjuje: ko vstopimo v Cerkev, se “vsakemu daje razkritje Duha v korist vseh”. Nato našteje darove, ki jih lahko prejmemo: dar ozdravljanja, delovanje čudežnih moči, dar prerokovanja, razločevanja duhov, razlaganja jezikov.




Preberite še:
Ljubezen ‒ danes zlorabljena beseda. Kaj o njej pravi sveti Pavel?

Enačba je vedno enaka: naša stvarnost + Jezus = nova stvarnost

Na ta način Kristus prek svoje neveste, Cerkve, vsak dan deli svojo moč.

Če mu bomo ostali blizu, bomo svoja življenja videli s Kristusovim pogledom: pogledom, ki spreminja vse.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


COUPLE

Preberite še:
Kaj je v resnici bistveno za trajno zakonsko zvezo


BIG FAMILY

Preberite še:
Gospod se je dotaknil nedonošenčka: “Ne boj se, o Jakob, črviček, tvoj Bog te bo rešil”


MARTIN GOLOB

Preberite še:
A ni zanimivo, da lažje dajemo, kot prejemamo? #vlog

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.