Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 spretnosti, ki jih potrebujemo za uspešno delo v službi

COWORKERS

Shutterstock

Patricia Bailey - objavljeno 07/01/19

Socialne veščine niso izguba časa in jih v delovnem okolju ne bi smeli podcenjevati

V dobi vedno večje avtomatizacije je skoraj vse, kar človek zmore narediti, nadomestljivo. Naprave so lahko učinkovitejše, hitrejše, natančnejše. Obstaja pa ena stvar, ki je naprave ne zmorejo – to je pomenljiva komunikacija med ljudmi.

Povezanost med ljudmi, ne le tehnični know-how, je spretnost prihodnosti … je pa tudi prepotrebna spretnost, ki jo potrebujemo v tem trenutku. Skupaj z dobrimi delovnimi sposobnostmi je to eno izmed najboljših zagotovil za prihodnji uspeh.


MŁODA MATKA Z DZIECKIEM

Preberite še:
6 napotkov za uspešno usklajevanje poklicnega in družinskega življenja

Predstavljamo vam pet osebnostnih spretnosti, ki jih boste potrebovali, da se boste v službi odlikovali in boste postali nezamenljivi.

Bodite odlični v komunikaciji

Komunikacija ne pomeni le to, da znamo izbirati prave besede. Pomeni tudi zmožnost, da svoje ideje predstavimo ustvarjalno in učinkovito. Veliki mojstri komunikacije vedo, kako se povezati z drugimi ljudmi in z njimi deliti vizijo, ki jo preveva navdušenje in samozavest.

Četudi vam v službi ni potrebno vsak dan nastopati pred različnimi skupinami ljudi, boste morda morali kratko, jedrnato in zanimivo predstaviti svojo idejo ali zagovarjati svoje stališče. Ali lahko to storite tako, da boste pokazali svojo samozavest, jasnost in namen?


TIRED WOMAN

Preberite še:
Imela sem splav. Kako naj se zdaj vrnem na delo?

Bodite dober sogovornik

Veliko učinkovite komunikacije na delovnem mestu se zgodi v neformalnih situacijah, v pogovorih, ki začrtajo naš delovni dan ali pa so bistveni del poslovnih stikov in srečanj.

Ali ste kraljica mučne tišine? Ali pa se lahko izognete predvidljivemu klepetanju in s sogovornikom ustvarite pomenljiv in navdušujoč pogovor? Ali znate pokazati zanimanje zanj in mu postaviti dobra vprašanja, da se bo lahko odprl? Ali znate olikano od te osebe preiti k drugi, ko je čas za to? Vseh te veščin se lahko naučimo … in jih vadimo!


WORK,JOB,CAREER

Preberite še:
Ali vaš način komunikacije sodelavce spravlja ob živce?

Bodite pozorni na neverbalne namige

Ljudje, ki so zelo dojemljivi in pozorni, opazijo diskretne namige, ki nakazujejo spremembo sogovornikovega razpoloženja, njegove reakcije na ideje ali predloge, notranje počutje. Ta zmožnost branja situacije – posameznikove in skupinske – jim pomaga, da se lahko sproti prilagajajo, spremenijo predmet pogovora in opustijo ali predlagajo novo idejo.

Ali prepoznate trenutek, ko sogovornik izgubi zanimanje za temo pogovora? Ali opazite, kdaj se sogovornikove oči zasvetijo in želi odgovoriti na nekaj, kar ste pravkar povedali? Bodite pozorni in upoštevajte te neverbalne namige … so kot puščice, ki vam kažejo, kam usmeriti pogovor.


WORK PRAYER

Preberite še:
Za mir na delovnem mestu začnite dan s to molitvijo

Iskreno se zanimajte za druge

Eden izmed najboljših načinov, da si pridobimo socialne veščine, je, da preprosto pokažemo zanimanje za druge ljudi. Ko pogledate z razdalje, boste ugotovili, da so vaši sodelavci v resnici zanimivi ljudje.

Vsak izmed njih je svoj svet in vsak izmed njih je moral izbojevati že veliko osebnih bitk. Če bi se lahko postavili v njihovo kožo, bi zagotovo videli veliko stvari, vrednih občudovanja. Zanimanje za druge lahko pokažemo na preprost način, tako da jim zastavljamo vprašanja in o njih kaj novega izvemo.


MAYA

Preberite še:
Ganljiv video: prvi samostojni koraki deklice s cerebralno paralizo

Pokažite hvaležnost

Vaši sodelavci in šefi vsak dan veliko storijo za vas – od drobnih do velikih uslug. Ne pozabite se jim zahvaliti za delo in trud, ki ga vložijo v pomoč vam. Tudi v povsem običajnih, vsakodnevnih situacijah – v vrsti pred blagajno samopostrežne restavracije, na primer. Iskrena zahvala jim lahko polepša dan. Naj vam to preide v navado.

In še o spoštovanju …

Morda si mislite, da pod socialne spretnosti spada le klepetanje, ampak to ne drži – če smo iskreni in spoštljivi. Res je, oseba, ki klečeplazi, želi le ugajati šefu, da bi lahko napredovala. Oseba z razvitimi  socialnimi veščinami pa je demokratična in enakopravna. Zanima se za vsakogar, ne le za tiste, ki ji omogočijo napredovanje.

In ne nazadnje, socialne veščine so tudi ključnega pomena pri osebni in poklicni rasti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


priest at mass

Preberite še:
Ali sveto mašo res končam takoj, ko stopim čez cerkveni prag?


INTYMNOŚĆ

Preberite še:
Zakaj imamo težave z intimnostjo?


OTTO NEUBAUER

Preberite še:
“Gospod živi v srcih ljudi. Bližje nam sploh ne more biti”

Tags:
služba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.