Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Imela sem splav. Kako naj se zdaj vrnem na delo?

TIRED WOMAN

Fizkes I Shutterstock

Patricia Bailey - objavljeno 18/12/18

Nasvet žensk, ki so to preizkušnjo že doživele

Splav je že sam po sebi težka preizkušnja. Vrnitev na delo pa le še povečuje stres in žalost. Žalovanje je proces, zato tudi vrnitev na delo zahteva svoj čas. Ženske se pogosto počutijo, kot da so v tem položaju same, a ni tako. To je preizkušnja, ki so jo izkusile mnoge, vsaka na svoj način.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj zgodb tistih žensk, ki so se odločile, da spregovorijo o izkušnji spontanega splava ravno zato, da se tiste, ki se znajdejo v takšni situaciji, ne bi počutile tako osamljene.


WALTER JOSHUA FRETZ

Preberite še:
Deček, ki spreminja razpravo o splavu

Tri izpovedi

“Vzemite si čas. Splav je preizkušnja, ki te zaznamuje, in nikoli ne veš, kdaj te bodo preplavila čustva. Sama sem za nekaj časa lahko že povsem pozabila, kaj se mi je zgodilo, nato pa je prišel trenutek, ko je vse privrelo na dan in me zadelo. Občutila sem grozno tesnobo, pa tudi ranljivost in strah, da bom znova med ljudmi, ki so ali pa niso vedeli, kaj prestajam. Trajalo je več mesecev, da sem se spet počutila normalno. Morala sem si dovoliti, da sem žalostna, pa tudi da si dovolim spet spustiti veselje v svoje življenje. Lahko rečem, da je vrnitev na delo imela tudi dober vpliv name. Za takšne preizkušnje ni priročnika. To je nekaj, kar vzbudi takšno razočaranje in potrtost, da si misliš, da se tebi ne more nikoli zgoditi. Prijatelji in družina pa so v takšnih trenutkih ključni. A. P.

SAD COUPLE

Preberite še:
Kako splav vpliva na očete? Pet moških razkrilo svojo izkušnjo

“Ko sem imela splav, sem poklicala v službo in povedala, da potrebujem bolniško. To je bilo v petek in v ponedeljek sem se že vrnila na delo. Danes ne bi naredila nič drugače. Nisem želela, da bi moji sodelavci vedeli, kaj se mi dogaja v zasebnem življenju, da se trudim imeti še enega otroka. Nisem želela, da bi se drugim smilila. Povedala sem svojim prijateljem, nisem pa želela, da je to postane del mojega službenega življenja.”

S. B.

“Vrnitev na delo je bila zame zelo težka. Tisti sodelavci, ki so vedeli, kaj se je zgodilo, so me podpirali, a mi je bilo kljub temu težko vrniti se v stare delovne tirnice. Na koncu sem dala celo odpoved. Ne vem natančno, zakaj, a čutila sem, da potrebujem spremembo, in to je bila pot, za katero sem se odločila. Mislim, da sem se že tako ali tako slabo počutila na delovnem mestu in da sem porodniški dopust videla tudi kot neke vrste začasno odrešitev.” C. L.

Ana Beatriz Frecceiro Schmidt

Preberite še:
V začetku nosečnosti so ji odkrili raka, a splavu je rekla ne in …

Štirje nasveti za vse mamice, ki so doživele splav

1. Bodite v stiku z delodajalcem, preden se vrnete

Čeprav je povsem od vas odvisno, ali želite to deliti s sodelavci ali ne, je vseeno dobro, da prosite za tisto, kar želite. Lahko pošljete elektronsko pošto kateremu od sodelavcev in ga prosite, da drugim sporoči, da se o tej temi ne želite pogovarjati, ko se vrnete.

2. Vzemite si čas za tišino

Odmore v službi izkoristite za sprehod. Pojdite na svež zrak, privoščite si skodelico kave. Lahko tudi štejete korake, ko se vračate v pisarno. Vrnitev na delo je lahko stresna, zato si vzemite dovolj časa samo zase.

3. Vsak dan je nov dan

Prišli bodo dobri in slabi dnevi. Če je le mogoče, se z delodajalcem dogovorite, kako bo potekalo to vaše vračanje na delo. Pomislite, kaj bi vam pri tem najbolj pomagalo, in to predlagajte delodajalcu. Na primer:

  • prosite, da bi delo začeli pozneje,
  • prosite za odmor med delovnim časom in se takrat udeležite terapije,
  • prosite za zmanjšan obseg dela,
  • prosite za krajši delovnik.

Vse to lahko pripomore k temu, da bo vrnitev na delo vsaj nekoliko lažja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


KELLY CLEMENTE

Preberite še:
18-letnica, ki je ignorirala svoje prijatelje in namesto splava izbrala posvojitev


FAMILY

Preberite še:
Izgubila sem otroka. Kateri je pravilni odgovor, ko me vprašajo, koliko otrok imam?




Preberite še:
Je po izgubi otroka še mogoče biti srečen?

Tags:
nosečnostsplav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.