Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Prepir, nato pa kuhanje mule in tišina. 10 nasvetov za izhod iz take situacije

KŁÓTNIE O NIC

Shutterstock

Sempre familia - objavljeno 19/12/18

Zagotovo vam je taka situacija znana

Vztrajno kuhanje mule z morečo tišino po prepiru je orožje, ki ga skoraj zagotovo pozna vsak par in ga je že kdaj uporabil. Moreča tišina lahko izraža jezo, frustracijo, bolečino, obup in razočaranje … pogosto je lahko manipulacija, ki v odnosu povzroči globoke rane.

Kako ravnati, ko nekdo od vaju zapade v kuhanje mule ob tišini te vrste?

1. Ne predvidevajte, da poznate vzrok

Vzroki za tišino so pogosto zapleteni in večplastni. Če vaš zakonec ni razložil vzrokov zanjo, ne bodite prepričani, da jo razumete. Vaše prepričanje lahko stanje poslabša in povzroči še več jeze, še več tišine, vaš zakonec pa vas bo dojemal kot ošabnega ali preprostega.


MARRIED,COUPLE,FIGHT

Preberite še:
Kako se v odnosu prepirati?

2. Pojasnite zakoncu, da potrebujete in si želite pogovor

Se sliši neumno? Prepogosto si narobe razlagamo, kaj si drugi želi. Zakonec lahko misli, da bo tišina prinesla mir, v resnici pa gre za napačne občutke. Ne bojte se priznati zakoncu, da čutite potrebo po pogovoru.

3. Bodite pripravljeni tudi poslušati drugega in ne le govoriti

Sporazumevanje poteka v dveh smereh. Če bo vaš zakonec spoznal, da želite prekiniti tišino le zato, da bi govorili in bili slišani vi, bo v svoji tišini vztrajal. Resnično si morate želeti slišati, kar vam želi povedati on. Naučite se poslušati brez prekinitev in predsodkov.

4. Ne bodite ironični, ko bosta znova vzpostavila normalno sporazumevanje

Če se zakonec potrudi pogovoriti se z vami, bodite vljudni in razumevajoči. Cinične pripombe lahko dosežejo le to, da bo obžaloval ta korak in se bo drugič še bolj zaprl vase.


KŁÓTNIE O NIC

Preberite še:
Vprašanje, ki bo pomirilo večino zakonskih prepirov

CONVERSATION
Wavebreakmedia | Shutterstock

ARGUING

Preberite še:
Znanost pravi: Prepiri s sozakoncem lahko vodijo v bolezni

5. Ko se odzovete, se držite zlatega pravila

Stori drugemu, kar želiš, da drugi stori tebi, je zlato pravilo, ki se ga je težko držati, ko drugi v tišini kuha mulo. V vas lahko sproža negativne odzive, a se splača potruditi, če želite obnoviti sporazumevanje. Razumevajoče se postavite v kožo zakonca.

6. Bodite pripravljeni, da se znebite svoje rane

Pestovati bolečino je naravno in včasih tudi razumljivo, a je lahko zelo uničujoče. Če želite znova stopiti v odnos z zakoncem, se poslovite od preteklih bolečin in začnite od začetka.

7. Dajte času čas in vzemite si čas

K razumevanju spada tudi to, da ne silite v zakonca, ampak mu pustite potreben čas, da dogodek preboli in stopi iz tišine. Potem si zagotovita kakovosten skupen čas: brez skrbi zaradi otrok in dela. Skupni trenutki v dvoje morajo biti del vajinega urnika.


COUPLE FIGHTING

Preberite še:
Ste se ravnokar prepirali? Tu je molitev, ki vas bo pomirila

8. Prosite odpuščanje in odpustite

Mogoče ste s kakšnim dejanjem ravno vi – nevede – sprožili to tišino. Ne zavzemite obrambne drže, sprejmite odgovornost in iskreno prosite odpuščanja. Ta gesta v zakonu lahko ozdravi marsikatero rano. Morda tišina izvira iz občutka krivde vašega zakonca. Odpustite.

Priznati lastne napake in sprejeti napake drugih nas dela bolj humane.

9. Naučite se prepoznati pasivno-agresivno tišino

Tišina je pri pasivno-agresivnem zakoncu lahko zelo močno orožje, kar problem dodatno oteži. Poučite se o taki vrsti obnašanja, da boste situacijo lažje obvladovali.

10. Ne obupajte

Če zakonec vztraja v moreči tišini in se počutite osamljene, se ne pomilujte. Poskusite biti razumevajoči. Ko se boste počutili šibke, poiščite zaupanja vredno osebo, ki vam bo lahko pomagala prebroditi težje dneve.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Priredila Maja Pintarič.


YOUNG,WOMAN,ARGUMENT

Preberite še:
Sveto zdravilo proti prepirom pod domačo streho


COUPLE

Preberite še:
Kako se dobro prepirati? Obstajajo priporočila


LOVING FAMILY

Preberite še:
Kako premagati nevarnosti, ki prežijo na zakon in družino?

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.