Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se dobro prepirati? Obstajajo priporočila

COUPLE

Lightfield Studios - Shutterstock

Zuzanna Górska-Kanabus - objavljeno 13/02/18

Če se imamo radi, se nikoli ne prepiramo. Trditev, ki je daleč od resnice

Prepirov ne maramo in za marsikoga je to tabu, saj je pogosto mnenje, da se v zdravih odnosih ne prepira. A ideja o ljubezni brez prepiranja je zgrešena. Tako nam jo pogosto prikažejo v filmih, v vsakdanjem življenju pa je precej drugače.

Konflikti izvirajo iz naše različnosti, drugačnih potreb in pogledov. So del vsakega globljega odnosa. Skrbeti nas mora, ko jih ni, in ne takrat, ko so. Ključno pa ni vprašanje, zakaj se prepiramo, ampak kako se prepiramo.

Izsledki raziskav Howarda Markmana in Scotta Stanleyja z univerze v Denverju pokažejo, da lahko prek načina prepiranja do 80 odstotkov natančno predvidimo, ali bo odnos zdržal ali ne.

Kako se dobro prepirati? Tu je šest načel, ki lahko pomagajo, da prepiri postanejo priložnost za razvoj zveze in ne za začetek krize.

1. Ne bežimo od konfliktov

Ko nam nekaj ni všeč, spregovorimo o tem. Ne tlačimo jeze v sebi. Ko v sebi dušimo žalost, občutek, da nam je nekdo storil krivico, ali bes, se jeza v nas nabira, potlačena čustva pa se vračajo z veliko večjo močjo in se še pogosteje in nenadzorovano izražajo. Zato težave rešujmo takoj.


Kids fight

Preberite še:
Zakaj je otrokom dobro dovoliti, da se prepirajo


MILENA MIKLAVCIC

Preberite še:
Ko bi ji tašča z veseljem prisolila dve okrog ušes, jo je objela in pomirila

HANDS,COUPLE
Shutterstock

2. Ne bodimo malenkostni

Pomislimo, kaj nas jezi pri drugi osebi. Poskušajmo na to pogledati z razdalje in oceniti, ali je zadeva res tako pomembna. Pogosto se namreč prepiramo zaradi nepomembnih tem, s tem pa za sabo potegnemo nesoglasja, ki bi jim res morali posvetiti pozornost in se o njih pogovoriti.

Ko se naslednjič jezimo, se raje vprašajmo: “Kaj me pravzaprav zares moti? Zakaj je zame to tako pomembno?”

3. Jasno navedimo razlog za prepir

Se tudi vam dogaja, da po prepiranju razmišljate, zakaj ste se pravzaprav prepirali? Najbrž vsaj kdaj … Zato poskrbimo, da jasno povemo, kaj nas je zmotilo. Konflikti, v katerih jasno navedemo razlog za nesoglasje, se pogosto razrešijo sami od sebe.


SMARTPHONE SOCIAL MEDIA

Preberite še:
Bodo družbena omrežja nadomestila medčloveške odnose?

PROBLEMY W KOMUNIKACJI MAŁŻEŃSKIEJ
Shutterstock

4. Govorimo o svojih čustvih

Pomembno je prepoznati svoja čustva in jih predstaviti sogovorniku. To ni preprosto, saj radi najprej obtožujemo, namesto da bi spregovorili o tem, kaj se dogaja v nas.

Les in Leslie Parrott nam ponujate recept, kako se lotiti pogovora: “Ko v primeru X delaš Y, čutim Z.” To je v praksi videti nekako tako: “Ko sva s prijatelji in se norčuješ iz mene, čutim jezo in negotovost,” ali pa: “Ko pred drugimi govoriš o mojih težavah v službi, me je sram in se čutim samo.”

5. Pazimo na svoje besede

Ob čustvenih izbruhih lahko izgovorimo besede, ki našega sogovornika globoko ranijo. Celjenje ran in obnavljanje zaupanja pa lahko trajata zelo dolgo. Zato se ugriznimo v jezik, spomnimo se na razlog prepiranja in ne obtožujmo vsepovprek.

6. Ne utapljajmo se v zamerah

Prepir vzbudi čustva, zaradi katerih vse vidimo črno ̶ belo in posplošujemo. Pomislimo, kako pogosto uporabljamo besedi vedno in nikoli. To ne pripelje nikamor in konflikt samo poglobi. Namesto tega se raje osredotočimo na bistvo in poskušajmo končati prepir.


COUPLE

Preberite še:
Ljubezen ima pet stopenj, a se večina parov ustavi pri tretji. Zakaj?


ROSARY

Preberite še:
Nekaj namigov, kako lahko svojim otrokom podarite krščanski dom


TINA DEU

Preberite še:
Kako je idiot postal (šaljivi) prismoda

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Pogačnik.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.