Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se v odnosu prepirati?

MARRIED,COUPLE,FIGHT

Shutterstock

#Najst - objavljeno 20/10/18

Nestrinjanja in prepiri so v odnosu nekaj povsem običajnega. Če se prepirata, zaradi tega ne bodita v skrbeh

Tisti, ki se nikoli ne prepirajo, imajo šele resnične težave, saj nam navsezadnje konflikti pomagajo rasti v odnosu in kot posameznikom.

Veščine “uspešnega” prepiranja se je treba priučiti in v prepiru ni vse dovoljeno. Pogosto se nam naši odzivi zdijo upravičeni, a vsaka zgodba ima dve plati. Vsak od nas ima svojo slepo pego (torej področje, ki ga sam ne opazi), ko pride do spodrsljajev.


ARGUING

Preberite še:
Znanost pravi: Prepiri s sozakoncem lahko vodijo v bolezni

Svetujeta zakonca Agata in Gašper Hren.

Agata: Bodita sočutna drug do drugega

Ženske smo ponavadi v besednih dvobojih močnejše. Spretno znamo obračati besede v svoj prid in lahko se zgodi, da fanta preprosto povozimo, ker v besednem izražanju z nami ne more tekmovati. Se v tem prepoznate? Fantu s tem privzgajate strah pred konfrontacijo in ga učite, da se bo naslednjič raje odmaknil. Namesto tega zavestno ustavite konje in poskrbite, da daste fantu občutek slišanosti.

Pa še to! Lačen si ful drugačen! Bodita sočutna drug do drugega in vso razdražljivost ne jemljita preresno, saj je ta lahko večkrat le posledica lakote, žeje, neprespane noči ali kakšnega drugega dejavnika, ki nas spravi iz orbite. Vsaka neprijazna beseda ne cilja vedno, da bi prizadela. Resne pogovore privarčujta za čas, ko bosta v boljši koži.


COUPLE FIGHTING

Preberite še:
Ste se ravnokar prepirali? Tu je molitev, ki vas bo pomirila

Gašper: Pomembno je, da se poslušamo

Na misel mi prihaja prispodoba dveh kamnov, ki se med seboj brusita. Na začetku gre težko in se kamna bolj zatikata drug ob drugega (beri: ranita), nato pa postajata vedno bolj gladka in vedno bolj “tečeta” drug ob drugem. Enako je s prepiri v odnosu. Na začetku, ko se še ne poznamo tako dobro, prepiri lahko zelo zabolijo. Pomembno je, da se iz vsakega nekaj naučimo. Čim več časa z nekom preživiš, bolj ga poznaš, preživiš več sporov in tudi ti prepiri postanejo drugačni.

Pomembno je, da se pri prepiru poslušamo, s čimer imamo najbrž moški več težav, saj se ob tovrstnih spopadih mogoče ne znajdemo najbolje. Nujno je, da razumeta drug drugega, tudi če jima ne uspe takoj razrešiti problema, in da se pozneje, ko sta oba pripravljena na pogovor, vrneta in razčistita stvari. In da sta iskrena, saj le tako lahko spoznavata drug drugega in razumeta vidik drug drugega.

Raziskave namreč kažejo, da to, da se ljudje čutimo razumljene, aktivira center v naših možganih, ki je odgovoren za nagrado. Zaradi tega se počutimo bolje in smo bolj zadovoljni z našim odnosom.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst, številka izdaje 1, letnik 2018‒2019.


YOUNG,WOMAN,ARGUMENT

Preberite še:
Sveto zdravilo proti prepirom pod domačo streho


COUPLE

Preberite še:
Kako se dobro prepirati? Obstajajo priporočila


Kids fight

Preberite še:
Zakaj je otrokom dobro dovoliti, da se prepirajo

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.