Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 20. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

“Za izvajalce je najlepše, da lahko poslušalcem podarimo čudovito glasbo in doživetje božiča”

MARJAN GRDADOLNIK

JANA ŠNUDERL

Urška Leskovšek - objavljeno 17/12/18

Za (cerkvene) glasbenike so prazniki lahko zelo naporni, lahko pa še bogatejši ‒ prav zaradi glasbe!

“Glasba je najčudovitejša umetnost in spomin na raj,” pravi Marjan Grdadolnik, ustanovitelj in dirigent Mešanega pevskega zbora Adoramus Logatec in Simfoničnega orkestra Cantabile.

Ti zasedbi bosta tudi letos poskrbeli za osrednji kulturni božični dogodek v prestolnici. Glasbeni večer Božič v Ljubljani 2018 bodo letos oblikovali skupaj z Vokalno skupino Gloria in drugimi gosti. In ne, tam vam zagotovo ne bo treba poslušati Jingle Bells in podobnih.


CHRISTMAS

Preberite še:
Pojdimo po vrsti. Ni še čas za Jingle Bells.

Vaši koncerti, zlasti božični, niso le koncerti, ampak poslušalci  odidejo z neko posebno toplino v srcu, so duhovno doživetje. Kako vam to uspe?
Program je predvsem skrbno izbran. Izberemo skladbe, ki imajo tudi duhovno vsebino. Koncert mora imeti rdečo nit, gradacijo, da je čim bolj zanimiv in raznolik v zasedbah. Biti mora sporočilen. Vedno so na sporedu tudi vokalno-inštrumentalna dela, tu besedilo govori samo.

Pomembna pa je tudi naša drža na odru. Da je izvajanje pristno. Da nam ne gre za aplavz, ampak da obiskovalcem povemo zgodbo, jim nekaj sporočimo. Tudi nas nastopajoče vsak koncert, sploh pa Božič v Ljubljani, duhovno tako napolni, da niti ne potrebujemo velikih aplavzov. Poslušalcem pripovedujemo zgodbo.

MARJAN GRDADOLNIK
VALTER LEBAN

Če želimo priti do src ljudi, moramo graditi najprej sebe. Kako se glasbenik duhovno napolni, kako se vi duhovno napolnite?
Vloga dirigenta je zelo pomembna. Vedeti mora, kaj skladba prinaša, kakšno sporočilo ima. Da potem poskuša isto občutje vzbuditi pri glasbenikih, pevcih. Da začutijo, kako velika dela so to, kakšno sporočilnost imajo. Tu ima dirigent veliko vlogo.

Zdaj na primer vadimo skladbo Only in Sleep. Čudovita glasba. A izvajalcem je treba pokazati, da je to nekaj posebnega, da začutijo lepoto te glasbe in potem dajo vse od sebe.


HELENA FOJKAR ZUPANČIČ

Preberite še:
Helena Fojkar Zupančič: Glasba mi pomaga odkrivati resnico o sebi

Glasbeniki nastopate predvsem ob nedeljah, na praznike, ko bi si želeli biti z najbližjimi. Kako to osmisliti in si kljub norenju, vajam, pripravam ustvariti občutje božičnega miru?
Priprave na božični koncert so kot advent. Vse, kar se dogaja v zvezi s tem, je priprava na božič. Vsaka vaja je duhovno napolnjevanje.

Letos je koncert ravno na božič. Poskrbel bom, da takrat ne bomo živčni, da bomo program prej dobro zvadili, da bomo čim bolj mirni. Potem bo ta koncert višek božičnega dne.

MARJAN GRDADOLNIK
VALTER LEBAN

Včasih težko najdemo prave besede, kako moliti. Je pa zato glasba lahko zelo močno orodje, da pridemo do Boga. Kako prek glasbe najti stik z Bogom?
Pri pevcih opažam, da se jim kakšna skladba, sploh če jo veliko vadimo, usede v srce. Neprestano si jo pojejo. Pravijo, da jih skladba napolnjuje, navdihuje. Tako se bogatimo neprestano, ne le na vajah. Kot dirigenta me skladbe, ki jih izvajamo, neprestano napolnjujejo. Pri zborovskih skladbah še bolj, ker besedilo doseže še večji učinek. To je zame velika molitev.


ADVENT,CHRISTMAS

Preberite še:
To je cilj in smisel in konec adventa

Poučujete tudi otroke. Kako za nadobudneže v vsakem obdobju odraščanja najti pravo mero glasbe in pravo zvrst?
Dirigent mora biti tudi psiholog. Vedno opazuješ, kaj se dogaja. Otroka je treba navdušiti tako, da mu daš tisto, kar čutiš, da ga napolni. Morda je to kaj bolj ritmičnega, toda nikoli ne smemo pozabiti na glasbo, ki je poduhovljena, saj so otroci zelo dovzetni.

Tisti, ki so se z glasbo ukvarjali, jih to spremlja vse življenje. Glasba, zlasti vokalna, je za mladega človeka zelo pomembna.

CONCERT MARJAN GRDADOLNIK
MATJAŽ MALEŽIČ

Zelo radi kolesarite. Zakaj tako nujno potrebujete kombinacijo športa, glasbe in duhovnosti? Kaj vam daje?
Kolo potrebujem zato, da sem v telesni kondiciji. Najraje gonim v klanec, ker je to kot molitev. Misli se začnejo prečiščevati in niti ne vem, kdaj pridem na vrh. Ne maram ravnine, ker je dolgočasna. Na klancu se pulz sicer dviguje, glava pa se umiri. Prihajati začnejo bolj čiste misli, najde se prostor za molitev. S športom, glasbo in duhovnostjo je življenje veliko bolj polno.

Ko kolesarim po naših lepih krajih, mi srce kar vriska. Včasih tudi zares zavriskam! To me napolni tako kot dobra glasba ali bogoslužje.
Preberite še:
Župnik in maratonec, za katerega so navijali tudi v Hollywoodu in na Beverly Hillsu

Beethoven je dejal, da je glasba višje razodetje kot vsa modrost in filozofija. Zakaj?
Ker ima izjemen vpliv na počutje. V vsakem trenutku ti glasba lahko spremeni počutje. To je neverjetno! Je pa res, da je danes ogromno onesnaženja, hrupa, zvokov. Mladina potrebuje nekaj lepega, recimo pevski zbor.

Vam je kakšna božična skladba, pesem posebej ljuba?
Trenutno mi neprestano odzvanja skladba, ki jo bomo izvajali na koncertu, Only in Sleep. Vsakokrat, ko se pripravljam na nek koncert, je ena, ki mi je najbolj blizu. Igrali bomo recimo tudi Slike z razstave. Krasna glasba! Kar brzdati se moram, da ne ponorim od vzhičenja! (smeh)

Na božični dan ponavadi želimo biti doma v družinskem krogu. Zakaj naj se letos odpravimo na vaš koncert Božič v Ljubljani? S čim boste prepričali?
Letos bo koncert prav na božič, ker je Cankarjev dom preostale dni zaseden. A koncert je lahko krona tega prazničnega dne. Tudi izvajalci bomo lahko praznovali v krogu družine, popoldne pa se bomo v miru pripravili na koncert.

Za izvajalce je najlepše, da lahko poslušalcem podarimo nekaj čudovitega, to čudovito glasbo in doživetje božiča. To bo zagotovo veličasten zaključek božičnega dne.


MANICA MAROLT

Preberite še:
“Kako naj predam sporočilo Božje besede otrokom, če je tudi sama ne razumem najbolje”


CHRISTMAS FAITH

Preberite še:
Kaj lahko naredim, da advent in božič ne bosta šla kar tako mimo?


MANCA IZMAILOVA

Preberite še:
“Delam to, kar sem vedno hotela, izpolnjuje pa me družina”

Tags:
božič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.