Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Delam to, kar sem vedno hotela, izpolnjuje pa me družina”

MANCA IZMAILOVA

OSEBNI ARHIV

Urška Leskovšek - objavljeno 02/08/18

Ženska ženski ‒ mezzosopranistka svetovnega slovesa Manca Izmajlova

Vas je očarala s priljubljenimi slovenskimi pesmimi na zgoščenki Slovensko srce ali pa s slovanskimi melodijami z albuma Slovanska duša? Ne le vas, Manca očara celo zahtevno občinstvo v moskovski filharmoniji. Študirala je v Londonu in Moskvi, poleg glasbenih odrov pa je preizkusila tudi televizijske in gledališke.

Z možem Benjaminom, ki je violinist, tvorita glasbeni dvojec, ki očara. Poleg “službe”, v kateri uživata, pa se s posebnim veseljem in skrbjo posvečata družini ‒ svojima hčerkama Izabeli in Karolini.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Seveda. Zelo rada imam jutra in ker imam otroke, zgodaj vstajam. Najlepše mi je, ko smo zjutraj vsi doma, po možnosti naspani :), gledamo TV (na primer že stotič kakšne risanke), zajtrkujemo in potem gremo že zgodaj kam v naravo ali na kavico.

2. Zakaj ste postali glasbenica? Le zaradi glasbenih talentov ali je bilo še kaj drugega? Kaj osmišlja vaše delo, glasbene napore, nastope v tujini, ko ste stran od družine?
Zato, ker mi je od kakega dvanajstega leta naprej po glavi hodila samo še glasba. Nenehno jo slišim, nenehno premišljujem o njej, uživam, ko se ukvarjam z njo. Samo majhen del tega so nastopi. Zelo rada se učim glasbo, delam pevske vaje, se izboljšujem, se učim besedila na pamet, nove jezike …

Nastopati pa je zame popolnoma organsko stanje. Ko koncert enkrat steče in se s publiko začutimo, sem na odru verjetno bolj sproščena in tudi veliko bolj ekstrovertirana kot v življenju. V življenju sem precej mirna, morda celo malo plaha, rada sem sama oz. zlasti s svojo družino.


MAJA PRETTNER

Preberite še:
Režiserka, ki je ne ustavijo niti hrvaški nogometaši

MANCA IZMAJLOVA
OSEBNI ARHIV

Neizmerno sem srečna, da imam poklic, ki mi vedno daje polet, vedno znova sanjam in si predstavljam nove projekte, vedno se nečesa veselim in mi daje adrenalin.

3. Biti mama glasbenica verjetno ni lahko, saj ni stalnega urnika. So pa gotovo tudi druge, pozitivne plati. Katere recimo?
Nobenega urnika ni, stvari se včasih spreminjajo iz dneva v dan. Veliko načrtovanja je treba, sploh glede otrok in njihovih aktivnosti. Še dobro, da nama pomagajo starši.

Meni je včasih zelo težka kombinacija nočnih ur in potem zgodnjega vstajanja. Za petje pa je zelo pomembno, da si naspan. In včasih mi zmanjkuje energije za kuhanje. Saj veste, pri otrocih je treba nenehno razmišljati o prehrani, sama prisegam na staromodne domače kuhane obroke in to tudi vzame nekaj časa. Včasih sem utrujena, ampak katera mama pa ni?

Po drugi strani pa je zame, tudi kot umetnico, neprecenljivo in najlepše to, da imam otroke. Da se k nekomu vedno vračam in tega se po nastopih najbolj veselim. Da me objamejo majhne rokice in mi nekdo reče: “Mama, rada te imam.” To daje smisel mojemu življenju in to je veliko pomembnejše kot vsako delo in kariera.
MANCA IZMAJLOVA
OSEBNI ARHIV
Z možem Benjaminom in hčerkama

4. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Najbolj takrat, ko kam sama odpotujeva in imava zaradi priprav in sestankov vedno še nekaj časa zase. Ko smo vsi skupaj, pa so vedno bolj v ospredju otroci.

5. Poročeni ste z možem ruskih korenin, veliko pojete v tujini in to v najrazličnejših jezikih. Kaj vam za življenje in za ustvarjanje daje ta svetovljanskost in kaj črpate v domačih krajih, slovenski duši?
Ne samo Slovenka, tudi Gorenjka sem. Z leti vse bolj uživam v prelepi naravi, ob pogledu na gore, preprosto v zraku, ki ga lahko diham v gozdu. Zadnjih 10 let sva oba z možem veliko časa posvečala slovenski glasbi. Imam več kot 30 znamenitih slovenskih pesmi, posnetih v novih priredbah z velikim simfoničnim orkestrom.

Na koncertih vidim, kako veliko te pesmi ljudem pomenijo, kako zelo se poistovetijo z njimi. Ko jih pojem, mi sploh ni treba razmišljati, domoljubje in žar prideta sama od sebe. Zelo rada imam ljudi, zelo močno jih čutim in na koncertih jim z vsem srcem želim dati vse, kar znam in vem.

6. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Z vsemi lepimi trenutki. Z otroki, na odru, ko tečem v naravi, ko preživljam čas s prijatelji. V resnici čas in dnevi tako hitro minevajo, da nimam časa razmišljati o tem. A moje življenje je zelo polno, delam to, kar sem vedno hotela, izpolnjuje pa me družina.

Zelo poseben občutek je, ko nastopam v cerkvi, sploh recimo na Brezjah, ki so mi tudi lokacijsko zelo blizu. Ta cerkev je tako polna energije in mislim, da bom v prihodnje tam pela pogosteje. Ogromno repertoarja je, ki je bil pisan za izvajanje v cerkvah (Bach, Haendel, Pergolesi …) in tega imam preredko možnost izvajati. Pogovarjamo se, da bi ga v prihodnje pela pri različnih mašah.


Woman

Preberite še:
Sta lepota in urejenost lahko greh?

7. Biti urejena je za vas pomembno, ker …
… je to del mojega poklica. V resnici sem večino časa precej “casual”, v kavbojkah in nenaličena. Svoji hčerki učim, da sta pri punci pomembni urejenost in higiena, najbolj pa to, kar imaš v sebi, ne pa “okraski” in ne vem kakšna oblačila.

MANCA IZMAJLOVA
OSEBNI ARHIV

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Če sem slabe volje, grem delat dihalne vaje ali se spravim nekaj delat. Vedno se spomnim svojega očeta, ki mi je v primeru najstniških melanholij vedno rekel: “Nehaj se smiliti sama sebi. Nekaj naredi, počni ali pa pojdi teč.” Delo vedno pomaga.

9. Imate kakšen večerni ritual, ki vas umiri?
Ne morem iti spat, dokler ni kolikor toliko pospravljeno stanovanje. Za druge rituale pa ponavadi nimam več energije. 🙂

10. Biti ženska je lepo, ker …
Biti človek je lepo, živeti je lepo. Življenje je ogromen dar, mine pa tako hitro. Zato ga je treba izkoristiti, živeti na polno. Iskati trenutke, ki nas osrečujejo, napolnjujejo, z ljudmi, ob katerih nam je prijetno.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.


CECILIA FINK

Preberite še:
“Če se vrtim okoli same sebe, ne bom nikoli srečna. Ustvarjeni smo za druge”


KOBIETA W ŚWIETLE

Preberite še:
S fantom sva se razšla. Kako naj znova zaživim?


MISS DIOR PERFUME

Preberite še:
Zakaj je ta slavni parfum znan kot dišava ljubezni?

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.