Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 6. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najboljši način za motiviranje otrok

EDUKACJA DOMOWA, JAK ZNALEŹĆ CZAS WOLNY

Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 09/11/18

Mnogo bolj kot s sladkarijami otroke lahko motiviramo z nečim, česar se ne da kupiti

Akademska revija Journal of Child Development je objavila raziskavo, po kateri ima redno vpitje staršev na otroke enake posledice, kot če bi jih tepli. Otroci, ki prenašajo vpitje, imajo pogostejše občutke depresije in tesnobe. Če vpijemo na svoje otroke, jih s tem učimo, da bodo tudi sami vpili na druge oziroma da bodo pričakovali, da bodo tudi drugi vpili nanje, ko odrastejo.


BIG FAMILY

Preberite še:
Starševska dilema: ali moram vse svoje otroke obravnavati enako?

Kriki lahko spremenijo živčne poti v otrokovih možganih, tako da ta misli, da je v nevarnosti, in zato udari nazaj, pobegne ali okameni. Ti odzivi se zapišejo v otrokove možgane in vplivajo na njegov sedanji in prihodnji osebnostni razvoj.

Z vpitjem ne dajemo dobrega zgleda

Ne glede na negativne učinke, ki jih ima vpitje na otrokov razvoj, starši ne smejo pozabiti, da gre za slab zgled, še posebej če želimo otroke vzgajati v duhu strpnosti in samoobvladovanja. Od otroka ne moremo zahtevati, da se lepo vede in obvlada svoja čustva, če tega sami ne zmoremo.

Dejansko veliko staršev zaradi negativnih in nepričakovanih odzivov svojega otroka čuti, da jih položaj presega, in ko ne vedo, kako bi se odzvali, odprejo vrata jezi in frustraciji. Gre za vzorec, ki ga v psihologiji imenujejo “poplava čustev”, ki sproži spiralo krikov in nenadzorovanih čustev.


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Župnik Martin mladim: Če jim “zagusti”, lahko vedno pridejo k meni po pomoč

Pogosto se to zgodi, ker gojijo starši do otrok nerealna pričakovanja in od njih pričakujejo, da se bodo obnašali bolj zrelo. V drugih primerih ne uporabijo strategij, ki bi jim pomagale, da se s takšno situacijo soočijo. V obeh primerih mora biti jasno, da vpitje nad otroki ni prava rešitev.




Preberite še:
“Ta trapasta maša”

Umetnost motiviranja

Motiviramo z ljubeznijo, z dobroto in s pozitivnimi čustvi, ki imajo neizpodbitno moč pri spodbujanju in navduševanju ter nas spodbujajo k delovanju. Tudi negativna čustva, kot so jeza, sovraštvo ali strah, nas lahko trenutno prisilijo v dejanja, a ne kot motivacija, ampak kot izogibanje nevarnosti. Ljubezen privlači, prepriča in ustvarja stabilnost. Nasilje ne more biti zdravo gonilo stabilnosti v otrokovem razvoju. 

Otroci iščejo predvsem ljubezen. Pozitivna čustva porajajo pozitivno vedenje. Dober pokazatelj ljubezni so čustva, ki so navzoča v življenju otrok zaradi naše navzočnosti in bližine. 

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


ST LAWRENCE,PURGATORY

Preberite še:
Takole svetniki razkrivajo, kaj so vice in kako je tam




Preberite še:
Nana Milčinski: Verjamem, da je konec vedno dober … Če ni, potem to zagotovo še ni konec




Preberite še:
Je vajina ljubezen pristna? Spoznajte štiri lastnosti svojega fanta oziroma dekleta

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.