Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Nana Milčinski: Verjamem, da je konec vedno dober … Če ni, potem to zagotovo še ni konec

WEB3-Nana-Milčinski-WOMAN-SLOVENIA-Tania-Mendillo

TANIA MENDILLO

Barbara Oprčkal - objavljeno 08/11/18

Ženska ženski ‒ mlada mamica, gledališka in televizijska režiserka, dramaturginja in pevka Nana Milčinski

Frane Milčinski Ježek je gotovo ime, za katerega ste že slišali in redki ne vedo, da je to eden največjih slovenskih pravljičarjev, poleg tega pa tudi humorist, pesnik, pisatelj, igralec … skratka človek, ki je v slovenskem kulturnem prostoru pustil neizbrisen pečat. Prav tako pomemben pečat pa v današnjem času pušča njegova vnukinja Nana Milčinski, mlada mamica, sicer pa tudi pevka, dramaturginja in režiserka. Nana je direktorica Zavoda Morpheus, kot režiserka sinhronizacije risank pa dela na javni Radioteleviziji Slovenija.

Poleg režije je velik del njenega življenja tudi petje. Izdala je že tri albume, na katerih je uglasbena poezija njenega dedka. Prva je izšla leta 2012 z naslovom Še ena pomlad, druga leta 2014 z naslovom Od tod do vesolja, zadnja z naslovom Nanine pesmi pa je izšla konec preteklega meseca skupaj s slikanico. “To so tiste, ki jih je Ježek pisal o meni, zame. Primerne za vse otroke od 0–99 let,” je ob izidu zapisala Nana.

Na videz dva oziroma kar trije različni svetovi (biti mlada mamica je namreč svojevrsten izziv), ki jih Nana uspešno združuje v celoto, ki dopolnjuje njen vsakdan.


DAMJANA BAKARIČ

Preberite še:
Damjana Bakarič: Treba je premagati strah. Za njim so zmeraj največja bogastva

Še več o njej pa v pogovoru.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
V zadnjem času se je ta ideal drastično znižal. Videti pa je nekako takole:

Ko me malček prvič pokliče iz svoje posteljice, ga vzamem k sebi in upam, da bo crkljanje delovalo tako, da bo zaspal nazaj in jaz z njim in se bomo vsi skupaj še malo naspali. Potem mi med zajtrkom ni treba niti enkrat vstati, še več – malček se po zajtrku zaigra, medtem ko sedi na kahlici, vsi ostali pospravijo mizo za sabo in jaz v miru spijem svoj čaj … Najbrž se je enkrat res zgodilo.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete … ?
Da sem ne glede na skuštrano frizuro še kar v redu.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker … ?
… se tako dobro počutim in zdi se mi, da tudi jasneje mislim. Samo urejanje je zame ritual, v katerem se umirim, si uredim misli, vizualiziram pomembne stvari, ki se morajo zgoditi v bližnji prihodnosti.


SANJA KRANJC

Preberite še:
“Problemi so veliko lažji, če jih lahko kam odložiš in imaš za premagovanje oporo”

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker … ?
Zaradi mehkih ličec, ki se podrgnejo ob moja, in zaradi sladke sape, ki me takrat poboža, zaradi svetlobe v očkih, ko pokliče “Mamicaaaa!” in ker je otroški smeh najlepši zvok na svetu. Zato, ker je najlepše gledati, kako odkriva sebe in svet in ker je to, da je prav on moj otrok, najlepše darilo na svetu.

5. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite bližnjim in tistim stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Tako, da ko sem z njimi, sem res z njimi. Glede stvari, ki mi veliko pomenijo in bi jih še rada počela, pa še iščem načine, kako bi jih lahko večkrat, kdaj in kako …

6. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Hvaležna sem za vse slabe izkušnje, ker so se vse na koncu izkazale za dobre. Verjamem, da je konec vedno dober … Če ni, potem to zagotovo še ni konec. Naučila sem se tudi, da če se zgodi nekaj res slabega, si je treba vzeti čas za žalost, določiti, koliko časa bo trajala, jo takrat v popolnosti izživeti in potem spustiti.

7. Na eni strani je velik del vašega življenja glasba, na drugi pa režisersko delo. Kako povezujete oba svetova in kako vas ta svetova dopolnjujeta?
Vedno me je zanimalo veliko različnih stvari in ker me obe stvari izpolnjujeta, mi je všeč, da lahko počnem eno in drugo. Vendar je velika razlika biti na odru ali pa voditi ljudi že v samem jedru tega, kakšno telesno in miselno naravnanost potrebujem za eno ali za drugo stvar. V preteklosti se je kdaj zgodilo, da sem morala početi oboje hkrati. To ni dobro in temu se skušam izogibati.

Še ena izkušnja, iz katere sem se nekaj naučila, ampak na žalost se to včasih še vedno zgodi. Sicer pa je režija in petje sladki del mojega dela … pravi izzivi se začnejo, ko se začne organizacija, birokracija … uf!


MARINA RUGELJ

Preberite še:
Na turnih smučeh in v hribih, nato pa v šoli kot ravnateljica

Spodaj lahko prisluhnete pesmi z njenega zadnjega albuma. 

8. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Z meditacijo, s sprehodom po naravi, po gozdu, še raje ob morju in še raje na morju z desko in jadrom, s pogovori s prijatelji in s partnerjem ter z dobro knjigo.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Tudi to bo minilo.

10. Biti ženska je lepo, ker … ?
Ker najbrž ljubimo drugače, ker najbrž ljubimo močneje, ker je moške tako lepo ljubiti, ker smo lepše in ker smo lahko bolj nežne, ker smo ob moških lahko ženske in konec koncev zato, ker so dvodelne kopalke zelo lepe in ker je tako fino hoditi v obleki po lahnem toplem vetru.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.