Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

9 pravil za starše, ko postavljajo pravila otrokom

PARENTING

Iakov Filimonov - Shutterstock

Aleteia - objavljeno 22/09/18

Če želite, da vas otroci ubogajo, je tukaj nekaj pravil, ki jih morate najprej upoštevati vi, starši

Postavljanje pravil zahteva kar nekaj kreativnosti. Ne obstaja namreč pravilo, ki bi prišlo prav v vseh situacijah. Vsaka družina ima svoje navade, svoje potrebe. Kar deluje pri eni družini, morda ne bo delovalo pri drugi.

Vseeno je tukaj nekaj splošnih idej, ki so lahko v pomoč vsem.

1. Pravila so za otroke, ne za starše

Otroci včasih želijo, da se tudi starši držijo istih pravil, kot se jih morajo oni. Ker prav z zgledom otroke največ naučimo, starši na ta pogoj pogosto pristanejo. A dejstvo je, da vse pravila ne morejo veljati tudi za vas, zato ne dovolite, da bi otroci od vas zahtevali, katera pravila morate upoštevati. Samo tako se bodo naučili, da so starši tisti, ki imajo avtoriteto, in ne otroci.

2. Posledice, ki otroka doletijo, ko prekrši pravila, morajo biti logične

Kaznovati je treba takoj. Posledice ne smejo trajati več mesecev ali biti celo trajne. Čez čas bo otrok namreč pozabil, zakaj je kaznovan, in vam bo zameril.

3. Pravila postavite zgodaj

Nikar ne mislite, da so otroci še premladi, da bi razumeli. Zelo zgodaj lahko že začnete z vzpostavljanjem določenih pravil, kot so čas za spanje, obroke, kopanje …

Če začnete zgodaj, bodo otroci s tem pridobili zaupanje in bodo imeli manj težav s prilagajanjem in sprejemanjem pravil pozneje, na primer v vrtcu in šoli.

4. Ne ponavljajte se

Otrokom morate dovoliti, da sprejmejo pravila in dokažejo, da si jih lahko zapomnijo.

PARENTING
Nejron Photo - Shutterstock

5. Bodite natančni

Pravila morajo biti dovolj jasna. Če so otroci kaznovani, ker so prekršili pravilo, morajo natančno razumeti, kako in zakaj.

6. Naj pomagajo pri sestavljanju pravil

Pomembno je, da na primer najstniki sodelujejo pri postavljanju meja in omejitev.

7. Bodite dosledni in zanesljivi

Če ne skrbite dosledno za spoštovanje pravil, ki ste jih določili sami, potem boste v otrokovih očeh izgubili kredibilnost.

8. Naj otroci pojasnijo pravila gostom

Če ne dovolite skakanja po pohištvu, potem morajo vaši otroci svojim prijateljem to pravilo razložiti. Tako bodo obiski prijetni in mirni ter izognili se boste neprijetnim izkušnjam.

9. Spomnite otroke na pravila, tudi ko ste na obisku

Če so stari starši manj strogi oz. vašim otrokom več dovolijo, potem se morate že vnaprej dogovoriti, ali boste morda dovolili, da se pravila na obisku pri njih malce razrahlja, ali pa boste vztrajali pri svojem. Poskrbite le, da bo otrokom jasno, da doma takšnih odstopanj ni.

Primer: če otrokom ne dovolite, da bi jedli pred televizorjem, na obisku pri starih starših pa jim babica med gledanjem filma ponudi pokovko, potem jim pojasnite, da sicer lahko jedo, vendar je to izjema, saj babica to dovoli.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.