Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Je bil Jezus čarovnik?

JESUS,RAISES,LAZARUS,FROM THE DEAD

PD

Juan Chapa - objavljeno 25/09/18

Ena izmed najstarejših obtožb Judov in poganov je, da je bil Jezus čarovnik

Nekatera judovska izročila, ki segajo v 2. stoletje, zajemajo obtožbe čarovništva. V vseh teh primerih ne zatrjujejo, da Jezus ni obstajal in niti da ni delal čudežev, temveč da sta ga k temu vodila osebna korist in slava. Iz trditev je razvidno, da je Jezus zgodovinsko obstajal in bil poznan kot čudodelnik, tako kot ga prikazujejo evangeliji. Zato dandanes med dokazane podatke o Jezusovem življenju štejemo tudi dejstvo, da je izganjal zle duhove in zdravil bolne.

Kljub temu je Jezus glede na druge osebnosti tistega obdobja, ki so bile poznane po čudežih, edinstven. Od njih se razlikuje zaradi velikega števila čudežev in pomena, ki jim ga je dal.


ANCIENT,ISRAEL,VR

Preberite še:
Kakšen je bil Jeruzalem v Jezusovem času? Virtualni sprehod skozi mesto

Veliko več čudežev kot drugi

Število čudežev, ki jih pripisujejo drugim čudodelnikom, je zelo majhno, medtem ko v evangelijih najdemo o njih 19 pripovedi pri Mateju, 18 pri Marku, 20 pri Luki in osem pri Janezu. Poleg tega so v sinoptičnih evangelijih in v Janezovem evangeliju omenjeni mnogi drugi Jezusovi čudeži (prim. Mr 1,32-34 in drugi).

Pomen je prav tako drugačen od pomena kateregakoli drugega čudodelnika. Jezus je delal čudeže, ki so v prejemnikih vzbudili spoznanje Božje dobrote in spremembo življenja. Njegova zadržanost pri tem početju dokazuje, da ne išče lastnega poveličevanja in slave.
Preberite še:
Kaj je jedel Jezus?

JESUS AND PETER,FISHING BOAT
Public Domain


Christ-surrounded-by-prophets-from-the-cupola-of-Fethiye-Camii-St-Mary-Pammaca-Istanbul-Turkey

Preberite še:
Je bil Jezus samski, poročen ali vdovec?

Božje kraljestvo

Jezusove čudeže razumemo v smislu Božjega kraljestva: “Če pa jaz z Božjim Duhom izganjam demone, potem je prišlo k vam Božje kraljestvo,” (Mt 12,28). Jezus oznani Božje kraljestvo in čudeži so klic k verovanju. To je bistvo in razpoznavna značilnost njegovih čudežev. Kraljestvo in čudeži so neločljivi.

Jezusovi čudeži niso bili sad strokovnosti (kot jo ima zdravnik) ali delovanja demonov ali angelov (kot jih upravlja čarovnik), temveč posledica nadnaravne moči Božjega Duha.


MARRY MAGDALA PENITENT

Preberite še:
Kako to, da je imel Jezus toliko ženske družbe?

Njegovih čudežev ne moremo razložiti kot osupljivo čudo, temveč kot delovanje samega Boga z globljim pomenom od zgolj čudežnega. Čudeži v povezavi z naravo so znamenja, da Božja moč, ki deluje v Jezusu, presega človeški svet in se izraža kot moč prevlade tudi nad silami narave.

Čudeži ozdravljenja in eksorcizma so znamenja, da je Jezus pokazal svojo moč, da reši človeka zla, ki ogroža njegovo dušo. Eni in drugi so znamenja drugačnih duhovnih resnic: telesna ozdravljenja ‒ osvoboditev suženjstva bolezni; pomnožitev kruha meri na dar evharistije; pomirjen vihar je povabilo k zaupanju v Kristusa v nemirnih in težkih trenutkih; Lazarjevo vstajenje oznani, da je Kristus vstajenje samo in je podoba končnega vstajenja.

Iz knjige Juan Chapa: 50 vprašanj o Jezusu


DOUBTING THOMAS

Preberite še:
Kolikokrat se je Jezus po vstajenju prikazal


SACRED HEART

Preberite še:
Štiri svetnice, ki so videle Srce Jezusovo, in sporočila, ki so jih prejele


TEENS

Preberite še:
3 Jezusovi nauki, ki še danes lahko nagovorijo prav vsakogar

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.