Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kolikokrat se je Jezus po vstajenju prikazal

DOUBTING THOMAS

Public Domain

Philip Kosloski - objavljeno 12/04/18

Številka vas bo morda presenetila

Po tem, ko je Jezus vstal od mrtvih, se je v 40 dneh (do vnebohoda) večkrat prikazal svojim učencem. Kolikokrat torej?

Janez v svojem evangeliju piše: “Jezus je vpričo svojih učencev storil še veliko drugih znamenj, ki niso zapisana v tej knjigi.” Kar pomeni, da natančne številke sicer ne moremo vedeti, je pa kar nekaj teh prikazovanj zapisanih v evangelijih.


THE CASE FOR CHRIST

Preberite še:
Novinar, ki je želel dokazati, da je Kristusovo vstajenje laž

Marija Magdalena

Jezus ji je dejal: “Marija!” Ona se je obrnila in po hebrejsko rekla: “Rabuní” (kar pomeni Učitelj). Jezus ji je rekel: “Ne oklepaj se me! Kajti nisem še šel gor k Očetu; pojdi pa k mojim bratom in jim povej: Odhajam gor k svojemu Očetu in vašemu Očetu, k svojemu Bogu in vašemu Bogu.” (Jn 20,16-17)Preberite še:
Resnica o Mariji Magdaleni. Je bila res prostitutka?

Druge ženske

Hitro sta zapustili grob in s strahom ter velikim veseljem stekli sporočit njegovim učencem.In glej, naproti jima je prišel Jezus in rekel: “Pozdravljeni!” Oni dve sta pristopili, mu objeli noge in se mu poklonili.Tedaj jima je Jezus rekel: “Ne bojta se! Pojdita in sporočita mojim bratom, naj gredo v Galilejo; tam me bodo videli.” (Mt 28,8-10)

Učenca na poti v Emavs

In glej, prav tisti dan sta dva izmed njih potovala v vas, ki se imenuje Emavs in je šestdeset stadijev oddaljena od Jeruzalema. Pogovarjala sta se o vsem tem, kar se je zgodilo. In medtem ko sta se pogovarjala in razpravljala, se jima je približal sam Jezus in hodil z njima. (Lk 24,13-43)

Peter (prvič)

Govorili so, da je bil Gospod resnično obujen in se je prikazal Simonu. (Lk 24,34)

Učenci (brez Tomaža)

Ko so se oni pogovarjali o tem, je sam stopil mednje in jim rekel: “Mir vam bodi!” (Lk 24,36)

Učenci (s Tomažem)

Čez osem dni so bili njegovi učenci spet notri in Tomaž z njimi. Jezus je prišel pri zaprtih vratih, stopil mednje in jim rekel: “Mir vam bodi!” Potem je rekel Tomažu: “Položi svoj prst sem in poglej moje roke! Daj svojo roko in jo položi v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren.” Tomaž mu je odgovoril in rekel: “Moj Gospod in moj Bog!” Jezus mu je rekel: “Ker si me videl, veruješ? Blagor tistim, ki niso videli, pa so začeli verovati!” (Jn 20,26-29)

Sedem učencev

Potem se je Jezus spet razodel učencem pri Tiberijskem jezeru. Razodel pa se je takóle: Simon Peter, Tomaž, ki se imenuje Dvojček, Natánael iz galilejske Kane, Zebedéjeva sinova in dva druga izmed njegovih učencev so bili skupaj. (Jn 21,1-2)

500 učencev

Potem se je prikazal več kot petsto bratom hkrati. Od teh je še zdaj večina živih, nekateri pa so zaspali. (1 Kor 15,6)

Janez in apostoli

Nato se je prikazal Jakobu, potem vsem apostolom. (1 Kor 15,7)

Pred vnebohodom

Peljal jih je ven proti Betaniji. Povzdignil je roke in jih blagoslovil. Medtem ko jih je blagoslavljal, se je odmaknil od njih in se vzdignil v nebo. Oni pa so se mu poklonili in se v velikem veselju vrnili v Jeruzalem. Bili so ves čas v templju in so slavili Boga. (Lk 24,50-53)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


CROSS

Preberite še:
Želiš verovati v vstajenje?


ANGEL

Preberite še:
Jezusovo vstajenje od mrtvih – resnica ali mit?
Preberite še:
Zakaj je Jezus v grobu zložil prtič, ki mu je prekrival obraz?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.