Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Nekaj idej, če bi se rad nekam vključil, ne bi pa šel ravno v samostan

THINK

Sjale - Shutterstock

Mladi val - objavljeno 30/07/18

Veste, kaj pomeni tretji red?

Najkrajša opredelitev tretjega reda se glasi, da je to “cerkvena organizacija pod vodstvom nekaterih samostanskih redov, katere člani opravljajo posebne molitve in verske vaje”. Slišati je precej suhoparno, kajne? Vendar je tretji red veliko več! V članku ti predstavljamo dva v Sloveniji najbolj poznana tretja redova: Frančiškov svetni red in salezijance sotrudnike.

Frančiškov svetni red 

Sv. Frančišek Asiški je ustanovil tri redove: prvi red (minoriti, frančiškani, kapucini), drugi red (klarise) in tretji red (za kristjane­ v svetu). Ker nosijo ime po sv. Frančišku Asiškem, si ljudje, ki vstopijo v to skupnost, prizadevajo, da bi živeli evangelij po njegovem zgledu. Tretji red se imenuje “svetni”, ker člani živijo v svetu – v svojih družinah, hodijo v službo ali šolo in živijo popolnoma običajno življenje. Obstaja tudi samostanski tretji red.




Preberite še:


V Frančiškov svetni red je dobrodošel vsak, ki je naklonjen sv. Frančišku in njegovim idealom. Ko postaneš kandidat, si sprejet v enoletni noviciat. Po končanem noviciatu izreče vsak novinec obljubo. V času noviciata pa imajo kandidati tudi duhovna srečanja, na katerih spoznavajo lik in življenje sv. Frančiška.

Zunanja znamenja pripadnikov tretjega reda so svetinjica s podobo sv. Frančiška ali sv. Klare, značka, ki predstavlja Frančiškov grb, na sredini pa je križ (tav), ki je njihovo najbolj prepoznavno znamenje.

SAINT FRANCIS OF ASSISI
CC0

“Podmladek” Frančiško­vega svetnega reda 

Morda sta ti bolj poznani dve skupini mladih, ki se trudita živeti po načelih sv. Frančiška Asiškega. To so Frančiškovi otroci in Frančiškova mladina.

Frančiškovi otroci so skupina predšolskih in osnovnošolskih otrok. Srečujejo se tedensko ali mesečno. Skupaj se učijo, smejijo, pojejo, igrajo in ustvarjajo. Vsako leto se lahko udeležijo festivala Frančiškovih otrok in mladine, kjer se družijo z drugimi Frančiškovimi otroki iz Slovenije. Če želijo, se lahko z obljubo odločijo, da bodo v svojem življenju posnemali sv. Frančiška.


MONKS DRINKING BEER

Preberite še:
Tri stvari, ki jih niste vedeli o samostanskem pivu

Frančiškova mladina je skupina mladih med 14. in 30. letom. Tudi zanje je vzor in spodbuda sv. Frančišek. Na srečanjih se pogovarjajo o različnih temah, molijo ter redno hodijo k maši in spovedi. Večkrat se odpravijo na duhovne vaje ali priskočijo na pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Tudi oni imajo noviciat, ki ga končajo z obljubo. Radi pa tudi potujejo, “top destinacija” Frančiškovih oboževalcev je zagotovo Assisi. Tja se vsako leto odpravi veliko mladih. V Assisiju preživijo npr. en teden. V tem času spoznavajo sv. Frančiška, kraje, kjer je živel, ter med seboj spletejo iskrene prijateljske vezi.

Salezijanci sotrudniki

Salezijanska družina je razširjena po vsem svetu. Sestavljajo jo različne veje, družbe in združenja. Ustanovitelj salezijancev je bil sv. Janez Bosko, ki so mu že od začetka pomagali ljudje raznih poklicev in starosti. Tako je nekoč dejal, da “mora biti naša družba povezana z dobrimi verniki, ki živijo v svetu, da bi skladno z njimi in z njihovo pomočjo opravljali dobra dela, medtem ko bi oni v polnosti živeli salezijanskega duha”.

Enako kot Frančiškov svetni red tudi salezijanci sotrudniki delujejo sredi svojih vsakdanjih dolžnosti, kot so družina, šola, delovno mesto, župnija, kraj in prijatelji. Trudijo se živeti evangelij po don Boskovem zgledu, pri tem pa posebno pozornost namenjajo mladim. Prizadevajo si za življenje v prijateljstvu z Bogom, za redno osebno molitev in prejemanje zakramentov, udeležujejo se duhovnih vaj in drugih srečanj.

Don Bosco Torino – it
© it.donbosco-torino.org/

Sotrudniki imajo najprej obdobje pripravljanja (noviciat), ki mu sledi obljuba. Za razliko od članov Frančiškovega tretjega reda salezijanci sotrudniki ne nosijo nobenih posebnih zunanjih simbolov, po katerih bi jih lahko prepoznali. Morda le to, da jih pogosto najdeš nasmejane v družbi mladih, salezijancev in hčera Marije Pomočnice.


VIPAVSKI KRIZ

Preberite še:
To je samostan, v katerem je deloval sloviti slovenski pridigar

V Sloveniji delujejo sotrudniki kot skupine v raznih krajih. Na zelo različnih področjih so dejavni v svoji župniji in salezijanski skupnosti. Pomagajo pri izvedbi oratorijev ter drugih projektov, ki jih pripravlja salezijanska mladinska pastorala. Organizirajo druženja za manjše otroke, srednješolce in študente.

Možnosti za pastoralno delo je veliko, gotovo pa je izmed vseh najpomembnejša molitev. Tu so zelo dragoceni starejši sotrudniki, ki zaradi starosti in onemoglosti spremljajo njihovo delo z rožnim vencem v roki. Salezijanci sotrudniki radi obiščejo don Boskove kraje. Najpomembnejša sta Torino in Valdocco.

Če te je ob branju zamikalo, da bi se tudi ti pridružil kateri od skupin tretjega reda, nikar ne odlašaj! Pobrskaj po spletu ali, še bolje, oglasi se pri njih. Zagotovo ti bodo z veseljem posredovali koristne podatke, ki te zanimajo, predvsem pa te bodo veseli!

Osebna izkušnja

Pri Frančiškovi mladini mi je najbolj všeč to, da nismo navadna študentska skupina, pač pa smo skupnost, bratstvo. Naša povezanost in prijateljstvo temelji na povezanosti z Bogom. Tedenska srečanja mi dajejo novo energijo za ves teden. Letos se še posebej posvečamo papeževi apostolski spodbudi Veselje evangelija. To veselje poskušamo prenašati v svoje življenje.

Marija, 25 let

Prispevek, ki je delo Tereze Mohar, je bil najprej objavljen v Mladem valu, rubriki tednika Družina, letnik 64, št. 5.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.