Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Kako se je papež Janez Pavel II. spovedal pri duhovniku klošarju

JAN PAWEŁ II

fot. Janusz Rosikon/FOTONOVA

Božje okolje - objavljeno 28/07/18

Resnična zgodba o tem, kako je Janez Pavel II. s spovedjo rešil duhovnika, ki je kot brezdomec taval po rimskih ulicah

Neki duhovnik je odpotoval v Rim na sprejem pri Janezu Pavlu II. v Vatikanu. Ko je stopal proti baziliki sv. Petra, ga je pot peljala mimo ene izmed rimskih cerkva. Odločil se je, da se bo v njej ustavil in nekaj zmolil. Na pragu cerkve je zagledal brezdomca, ki se mu je zdel znan. Vstopil je, nekaj trenutkov molil, nato pa spet stopil ven. Spomnil se je, na koga ga brezdomec spominja: na brata semeniščnika, s katerim je bil hkrati posvečen v duhovnika! Zmeden je stopil k njemu in ga nagovoril. Brezdomec mu je s težavo priznal, da je pustil duhovništvo.

Duhovniku se je trgalo srce, vendar je lahko z njim govoril le nekaj minut, potem pa je moral pohiteti na dogovorjeni sprejem pri papežu. Že je stopal proti Vatikanu in kmalu se je znašel med množico ljudi, ki so v vrsti prav tako čakali na sprejem pri papežu.
Preberite še:
Kako moliti? Sedem nasvetov Janeza Pavla II.

V trenutku, ko je stopil pred svetega očeta, je pozabil na vse napotke, ki jih je dobil, in prekršil pravila protokola: padel je pred Janeza Pavla II., mu povedal za svojega prijatelja duhovnika, ki je postal brezdomec, in ga prosil za nasvet. Papež mu je rekel, naj gre takoj po prijatelja.

“Duhovnik je duhovnik do smrti”

Po sprejemu pri papežu je duhovnik pohitel k cerkvi, h klošarju, ki je bil še vedno tam. Zaupal mu je presenetljivo novico: “Hitro, papež naju pričakuje na zasebni večerji!” Brezdomec se je branil, češ da je v groznem stanju, umazan, razcapan in da nima ničesar, kar bi dal nase. Prijatelj mu je odvrnil: “Poslušaj, na večerjo ne grem brez tebe. Pojdiva v moj hotel. Tam se boš obril in preoblekel v mojo obleko, pa bo!”


CIEKAWE ZDJĘCIA JANA PAWŁA II

Preberite še:
Sveti Janez Pavel II., kot ga še niste videli

V Vatikan sta prišla še pravi čas. Peljali so ju v stanovanje Janeza Pavla II., kjer sta z njim večerjala. Po večerji je papež prosil duhovnika, naj ga pusti samega z brezdomcem in počaka na hodniku. Na brezdomca se je obrnil z besedami: “Bi se vam lahko spovedal?” Ta je zmedeno odvrnil, da ni več duhovnik.

Papež mu je odvrnil: “Duhovnik je duhovnik do smrti.” Brezdomec se je branil, da je zapustil duhovniški stan in da nima več pravice opravljati duhovniškega poklica. Sveti oče mu je odvrnil, da je on papež in da mu lahko v trenutku vrne službo.

Na koncu nekdanjemu duhovniku ni preostalo drugega, kot da se vda in spove papeža Janeza Pavla II. Takoj po spovedi pa je padel pred papeža in ga v solzah prosil, naj tudi on spove njega. Ko ga je sveti oče odslovil, mu je rekel, da bo lahko spet skrbel za župnijo, zaupal mu je namreč posebno duhovniško službo med brezdomci.

Zgodbo je na ameriški televiziji EWTN povedal ameriški katoliški teolog Scott Hahn med oddajo Mati Angelika predstavlja. Prevedla Irena Modrijan. Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Božje okolje. Leto 41, številka 2/2016.


POPE JOHN PAUL II,ROSARY

Preberite še:
Kako je papež Janez Pavel II. jezil hudiča


KAROL WOJTYŁA, JAN PAWEŁ II W GÓRACH

Preberite še:
Smučarski podvigi papeža Janeza Pavla II.


John Paul II

Preberite še:
Kako pripraviti najljubšo sladico papeža Janeza Pavla II.

Tags:
papežspoved
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.