Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Mladi iz tujine, ki k nam prinašajo veselje in ljubezen do Slovenije

YOUNG SLOVENIANS

Urška Leskovšek - objavljeno 16/07/18

Mladi Slovenci oziroma potomci Slovencev iz sveta so se udeležili tečaja slovenščine v Ljubljani

Ne le danes, tudi v zgodovini je veliko Slovencev odhajalo v tujino. Mnogi so v novih državah ustvarili slovenske skupnosti, kjer se družijo, hodijo k slovenski maši, otroci pa v slovenske šole.

Za mlade, ki se učijo slovenščino, ljubljanska univerza vsako leto organizira Poletno šolo slovenskega jezika, kamor pridejo z vsega sveta, da bi izpopolnili znanje slovenščine.


TERRY ANZUR

Preberite še:
“Če želim biti prava državljanka, moram znati slovensko”

Maturanti iz Buenos Airesa: Smo sad globoke ljubezni

Največja skupina udeležencev poletne šole prihaja s Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka v Buenos Airesu v Argentini. Za te maturante je obisk tečaja v Sloveniji kot nekakšna nagrada za obiskovanje slovenske sobotne šole vse od vrtca do konca srednje šole.

Poleg običajne argentinske šole otroci namreč ob sobotah hodijo v slovensko šolo, kjer se učijo slovensko književnost in slovnico, zgodovino in zemljepis, petje, verouk, na srednješolskem tečaju pa to znanje še nadgradijo.

V spodnjem videu si lahko ogledate nekaj utrinkov z njihovega nastopa na zaključku poletne šole v Ljubljani.

Ni odveč poudariti, da se vsako soboto pred začetkom pouka zberejo na šolskem dvorišču, zmolijo, dvignejo slovensko in argentinsko zastavo ter zapojejo himno.

Slovenski srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka

Leta 1960 ga je ustanovil Marko Kremžar, ki je bil v obdobju med letoma 1961 in 1979 trikrat ravnatelj omenjene ustanove. Na tečaju je doslej poučevalo 85 profesorjev in profesoric, zaključilo pa ga je okoli 1.300 maturantov.


ALEKSANDER ČEFERIN

Preberite še:
Čeferin o Slovencih v Argentini: Zelo dobri ljudje so, veliki domoljubi!

Erika Čeč in Andrej Ferkolj sta nam povedala, zakaj jima je pomembno, da se učita slovensko.

Slovenska šola v Torontu

Poletne šole se udeležujejo tudi učenci slovenske šole, ki deluje v okviru Župnije Brezmadežne s čudodelno svetinjo v Torontu v Kanadi. Šola je bila ustanovljena že leta 1959.

Svoj nastop ob zaključku 37. Poletne šole slovenskega jezika so dijaki obogatili z domoljubnimi besedili pisatelja Ivana Cankarja, saj letos obhajamo 100. obletnico njegove smrti.


BAJA CALIFORNIA

Preberite še:
To je bil prvi Slovenec v Ameriki

Oglejte si tudi utrinke z nastopa učencev iz Kanade.


PRISTAVA CLEVELAND

Preberite še:
“Mala” Slovenija v ZDA: “Nas bodo pokopali, slovenstva pa ne”

Učenka Irena večkrat prihaja v Slovenijo, najbolj pa jo navdušujejo slovenske gore.

Tudi v Egiptu je slišati slovenščino

Med udeleženci tečaja pa smo našli tudi Almiro, ki prihaja iz Egipta. Njena babica je aleksandrinka (beseda označuje Slovenke, ki so od druge polovice 19. stoletja do konca druge svetovne vojne odhajale služit v Egipt), njena mama pa je v Kairu ustanovila slovensko društvo.

Almira rada prihaja v Slovenijo, da utrjuje znanje jezika, všeč ji je slovenska kultura, navdušena je nad “zeleno Slovenijo” in nad Slovenci, za katere pravi, da so zelo prijazni in radi pomagajo.

Selitev v Slovenijo? Morda pa res!

Erika in Andrej sta celo tako navdušena nad Slovenijo, da si želita, da bi se nekoč rada preselila v domovino svojih starih staršev. Navdušuje ju predvsem varnost, saj je v Buenos Airesu veliko kriminala, hoja po ulicah pa zato precej nevarna. Všeč jima je tudi urejenost naše države, Slovenci se pa jima zdijo prijazni in ustrežljivi.


VALERIA ROJAS PIPP

Preberite še:
Slovenka iz Venezuele: Odrasla sem tu, študirala, zdaj pa moramo uiti. Grozno


UROS ZORMAN

Preberite še:
“Vsakokrat ko se vrnem v Slovenijo, je zame novo leto”


FATHER OPEKA

Preberite še:
Argentinci Petra Opeko proglasili kar za svetnika z Madagaskarja

Tags:
šola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.