Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Tri stvari, ki jih niste vedeli o samostanskem pivu

MONKS DRINKING BEER

Eduardo Fuentes Lopez | Youtube

Daniel Esparza - objavljeno 28/02/18

Prvi samostanski pivovarji prihajajo iz severne Evrope

Srednjeveški evropski menihi so bili pravi mojstri varjenja piva, na katere bi bili današnji domači pivovarji kar malce ljubosumni. Ti so imeli ključno vlogo pri varjenju, razpošiljanju in prodaji piva. Priljubljena pijača je postajala krasen vir za denarno oskrbo verskih ustanov, a je nadzor nad njeno proizvodnjo padel v roke poslovnežem in plemstvu.

V nadaljevanju vam po članku, objavljenem na katalonskem portalu Sapiens.Cat, predstavljamo tri stvari, ki jih morda niste vedeli o samostanskem pivu.

Pivo so varili za gmotno pomoč samostanom. In tako je še danes

Trapisti, ki živijo v samooskrbnih in romarjem prijaznih samostanih, veljajo za prve mojstre piva. V nekaterih samostanih v severni Evropi so začeli pivo variti iz lastnih potreb že v 8. stoletju. Tako menihi kot revni ljudje so ga imeli za ugoden obrok vse do začetka 13. stoletja, ko je njegovo varjenje postalo umetnost in donosen vir zaslužka.


green tea

Preberite še:
Veste, katera je druga najbolj priljubljena pijača na svetu?
Preberite še:
Katoličan gre v bar … v postnem času

BEER
PIXABAY

Cenejša in bolj zdrava izbira kot voda ali mleko

Pivo je bilo dolgo del vsakdanje prehrane otrok in odraslih, kot npr. zelje, čebula in kruh. Bilo je poceni in bolj zdravo od vode ali mleka, ki sta bila pogosto onesnažena in prek katerih so se širile prenosljive bolezni.

Med varjenjem je namreč večina bakterij uničenih. Pivo je bilo edina možnost, ki so jo menihi in revni v tistem času imeli, saj je bilo vino v severnoevropskih državah za pridelavo predrago (kar zaradi očitnih razlogov ne drži za Sredozemlje), čaj, kavo in čokolado pa so spoznali veliko pozneje.


COCA COLA

Preberite še:
Je vaš otrok nemiren in ne more spati? Kaj pa pije?

Nenadomestljiva pijača v sirotišnicah

Pivo z nizko vsebnostjo alkohola (okoli tri odstotke) je svoj čas služilo kot hrana za otroke v samostanskih sirotišnicah. Da bi bilo dovolj hranljivo, so mu dodali še ovseno kašo in druge žitarice, otroci pa so zaužili po en vrček takšne mešanice. Poleg tega so odkrili, da pivo zaradi svojih blagih antibiotičnih lastnosti preprečuje in zdravi nekatere otroške bolezni, kot je npr. jetika.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Jure Plut.


VEZJE

Preberite še:
Kako je to mogoče? To je ekipa, ki popravlja in podarja računalnike


FAMILY TURNSEK

Preberite še:
Slovenska družina v Venezueli potrebuje našo pomoč


CAPITALISM

Preberite še:
Kako je Slovenec razrešil ekonomsko skrivnost

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.