Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Tako živi David, poslednji irski puščavnik, ki ga lahko gledate tudi na YouTubu

FATHER DAVID JONES,HERMIT,IRELAND

Stephen McElligott | Aleteia

Marzena Wilkanowicz-Devoud - objavljeno 26/07/18

Kdo bi lahko pomislil, da je pobegnil pred svetom, vendar ni tako. David, benediktinski menih, v svoji "puščavi" podarja svoje življenje kot žrtev za odrešenje sveta

V mladih letih je bil David Jones zelo veren in je veliko časa posvetil spreobračanju katoličanov v baptistično cerkev. Potem pa je Valižan nekega dne stopil v Katoliško cerkev. Bilo je ob koncu šestdesetih let 20. stoletja. Gregorijansko petje in vonj po kadilu sta ga v hipu očarala in spomni se, kako ga je takoj prevzela mistična razsežnost katoliške liturgije, kar je vodilo v bliskovito spreobrnjenje.


YOUNG PRIESTS

Preberite še:
Kakšna je razlika med redovnikom, menihom in duhovnikom?

Iz francoskega samostana v irsko puščavo

Hitro se je navdušil za samostansko življenje. Z blagoslovom staršev je vstopil v benediktinski samostan v Franciji. Tam je preživel mnogo let, potem pa je živel še v različnih samostanih po Evropi, tudi v Italiji. Končno ga je pot vodila do vasice Duleek na vzhodu Irske, kjer se je dokončno nastanil in postal eremit ali puščavnik, ki pa ima svoj kanal na YouTubu.


BORIS KRETIC

Preberite še:
Duhovnik, ki se je izkopal iz brezna alkohola

Brat David je – kar je zelo nenavadno – povabil Aleteio, da bi spremljala njegov običajen dan. Puščavniki načeloma tega ne dovolijo: njihova poklicanost je, da živijo v samoti in tišini. Brat David preživlja svoj vsakdan v preprostem stanovanju, kar morda ne ustreza splošni podobi, ki jo imamo o puščavnikih, živečih v dejanski puščavi. Vendar je duhovno ozračje tišine v njegovi hiši zelo močno.

Naslednje fotografije prikazujejo običajen dan brata Davida:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MAJA PRETTNER

Preberite še:
Režiserka, ki je ne ustavijo niti hrvaški nogometaši
Preberite še:
Ugnezdeni v udobju?


VAEL NATASA HANUNA

Preberite še:
Musliman, ki je bil nekoč ministrant, o srečnem zakonu s katoličanko

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.