Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Zdravniki so napovedali, da bo deček umrl, a sveti Šarbel je imel drugačen načrt

Côme de Cacqueray

© Ségolène de Cacqueray

Constance Ory - objavljeno 08/07/18

Malega Cômeja so poslali domov, kjer naj bi bil deležen le še paliativne oskrbe, torej lajšanja bolečin. Prepričani so bili, da zanj ni upanja. A leto po tem je fantek še vedno živ in osvaja srca mnogih

Življenje je  Božji dar in vsake toliko nas na to spomnijo tudi različne življenjske zgodbe.

Côme de Cacqueray je na svet privekal 6. junija 2017 v Parizu. Že takoj ob rojstvu so mu postavili diagnozo, ki ni napovedovala nič dobrega. Zaradi hude okvare mehurja in ledvic se je moral že takoj po prihodu na ta svet boriti za življenje.


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica

Ponuditi kar največ ljubezni v zadnjih dneh

Po mesecu dni operacij in nege so zdravniki staršem povedali, da dečku odpovedujejo ledvice in da ne morejo ničesar več storiti.

S paliativno oskrbo dečka na njegovem domu so začeli 12. junija. Kot sta povedala njegova oče in mama, so ga želeli imeti doma in mu v njegovih zadnjih dneh in tednih nuditi kar največ ljubezni v krogu družine.

“Poletje je minilo, a Côme je bil še vedno z nami. Slaboten, a zelo prisoten,” sta povedala starša Ségolène in Aurélien de Cacqueray v intervjuju za Aleteio.


ANJA PUSTAK

Preberite še:
Pevka, skladateljica, inštrumentalistka, voditeljica. Slepota za Anjo ni ovira

“Kakšna zmaga”

Zdravniki so jima dejali, da bo vedno več spal in vedno manj jedel. Namesto tega pa je postajal vedno bolj buden, redno pa je tudi pil iz stekleničke. Konec septembra so zdravniki ponovno podali svojo oceno in na veliko presenečenje in veselje so ugotovili, da se je dečkovo stanje izboljšalo do te mere, da ni več v smrtni nevarnosti. Za čudežno izboljšanje njegovega stanja niso našli nobenega medicinskega pojasnila.

“Kakšna zmaga. Mali Côme je bojevnik. Mati Marija in sv. Šarbel sta ga varovala.”

Nad malim junakom do bile že takoj po rojstvu navdušene tudi medicinske sestre. Côme je namreč zelo nezahteven dojenček, ki se veliko smeji. In tako je osvojil tudi srca medicinskega osebja. Nekatere sestre ga še danes obiskujejo na njegovem domu.

[protected-iframe id=”a2dfcfc1e142e71b7c9cce3c356794ab-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F1914241088825099%2Fphotos%2Fa.1986855391563668.1073741829.1914241088825099%2F2054603438122196%2F%3Ftype%3D3&width=500″ width=”500″ height=”502″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]


HELENA ROZMAN

Preberite še:
Rekli so ji, da zaradi raka ne bo več mogla imeti otrok. Zdaj jih ima pet

Kako ohraniti upanje v tako težki situaciji?

“Ko se znajdeš v takšni situaciji, se lahko odzoveš na dva načina. Lahko se sprašuješ: ‘Zakaj jaz?’ in se obrneš stran od Boga, lahko pa moliš in ostajaš optimističen. Zanesti se moraš tudi na svoje prijatelje in družino. Zelo smo jim hvaležni, ker so nam stali ob strani.”

Novica o Cômejevem stanju je bila sicer za družino velik izziv, povesta oče in mama in dodata, da moramo vedno ohraniti vero. Tudi v najtežjih trenutkih.

“Mož me je vedno podpiral in nikoli obupoval. Nanj sem se oprla takrat, ko sem čutila, da se moje solze ne bodo nikoli ustavile. Otrokom sva dejala, da nam je Bog zaupal Cômeja, in naša naloga je, da ga imamo radi ne glede na to, kako kratko bo njegovo življenje. In če ga Bog vzame nazaj, je to zato, ker ima zanj pomembno nalogo v nebesih,” je povedala mama malega borca.

Côme ima dva brata in sestro, ki ga imajo zelo radi in vsak dan molijo zanj, da bo povsem ozdravel.


NOAH WALL

Preberite še:
Deček brez možganov osupnil zdravnike

Še bližje Bogu

Ne glede na vse je družina po tej izkušnji danes še bližje Bogu. Vsak dan se zahvaljujejo za dar življenja, saj so spoznali, kako krhko je v resnici.

“Prepričani smo, da je Marija varovala Cômeja. Tudi če bi umrl, vemo, da bi ga sprejela k sebi.”

Začeli so tudi z molitveno verigo in bili presenečeni nad tem, koliko svetih maš so ljudje darovali za njunega sina. To, da niso bili sami v tem boju, je celotno družino zelo ganilo.

Cômeja so v bolnišnici krstili osem dni po rojstvu, preden je šel na prvo dializo. Družina je prepričana, da ga je zakrament, ki ga je prejel, utrdil in okrepil.

Kdo je sveti Šarbel?

Pomembno vlogo v Cômejevem življenju pa ima tudi sveti Šarbel (Charbel Makluf). Njemu so namreč zaupali in priporočili njegovo življenje in zdravje.

Sveti Šarbel je svetnik, ki prihaja iz Libanona. Že v času njegovega življenja, še bolj pa po smrti, ga je spremljal sloves “čudodelnika”. Samo v prvih nekaj mesecih po njegovi smrti leta 1898 je bilo zabeleženih 350 ozdravljenj na njegovo priprošnjo.

[protected-iframe id=”a9bb7862753299ae4d6cac5cc1e35d8d-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F1914241088825099%2Fvideos%2F2054609208121619%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

Danes je Côme vesel in razigran otrok, ki se zelo veliko smeje.

Njegov razvoj in zdravje lahko spremljate tudi na njegovi Facebook strani Petit Côme (mali Côme)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.
Preberite še:
Čemu hvaležnost za bolezen in trpljenje?


KAREL GRZAN

Preberite še:
Kako mu je otrok s šalo o možganski in srčni kapi zasukal pogled na življenje
Preberite še:
Kako Cerkev odobri čudež

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.