Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Papež Frančišek: Zahvalimo se tudi za težave in preizkušnje

POLAR BEAR,POPE FRANCIS

Antoine Mekary | Aleteia

Aleteia - objavljeno 31/12/17

"Vselej ko se družine, tudi tiste ranjene ter zaznamovane s šibkostjo, vrnejo k izviru krščanske izkušnje, se jim odprejo nove poti nepredvidljivih možnosti," poudarja papež

“Ne pozabimo se zahvaliti Bogu za minulo leto ter za vse dobro, kar smo od njega prejeli. Vsakemu od nas bo dobro delo, če si bo vzel nekaj časa, da premisli, kaj vse je dobrega letos prejel od Boga, in se mu zahvali. In če so bile preizkušnje, težave, se zahvalimo tudi zanje, saj nam jih je pomagal prebroditi. Danes je dan zahvaljevanja,” radio Vatikan navaja besede papeža Frančiška na trgu svetega Petra ob prazniku svete družine. Omenjeni medij v nadaljevanju povzema nagovor svetega očeta.


Pope Francis kisses a child

Preberite še:
S Frančiškom na čelu ni nikoli dolgčas


VATICAN; CHRISTMAS; TREE;

Preberite še:
Papež Frančišek: Naj nas Tvoj jok prebudi iz ravnodušnosti

Starši so varuhi, ne lastniki otrok

Izraz zaupanja do Boga je obred, ki sta ga opravila Marija in Jožef z darovanjem sina Jezusa Bogu: “Prinesli so ga v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda” (Lk 2,22), kakor je to zahtevala Mojzesova postava. Jezusova mati in oče sta šla v tempelj potrdit, da sin pripada Bogu in da sta onadva varuha njegovega življenja, ne lastnika.  Vsi starši so varuhi otrok ne lastniki, morajo jim pomagati rasti, je opozoril papež.

Prerokba starčka Simeona o Jezusu
Samo Bog je Gospod zgodovine posameznika in družine, ker vse prihaja od njega. Vsaka družina je poklicana priznati ta primat s tem, da varuje in vzgaja otroke k odpiranju za Boga, ki je vir življenja. Naproti temu pa prihaja skrivnost notranje mladosti, ki sta jo v evangeliju presenetljivo izpričala dve ostareli osebi, Simeon in Ana.

Starček Simeon, ki je bil še posebej navdihnjen po Svetem Duhu, je o otroku Jezusu rekel: “Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu nasprotuje, da se razodenejo misli mnogih src.”

FAMILY CUDDLE
Dmytro Zinkevych - Shutterstock

Te preroške besede razodevajo, da je Jezus prišel odpravit lažne podobe, ki si jih delamo o Bogu in tudi o nas samih; da bi “nasprotoval” svetnim gotovostim, na katere se hočemo opirati, da bi “vstali” za pristno človeško in krščansko pot, utemeljeno na vrednotah evangelija. Ne obstaja stanje v družini, ki bi ji bila zaprta ta pot prenove in vstajenja.

Vselej ko se družine, tudi tiste ranjene ter zaznamovane s šibkostjo, zgrešenostjo in težavami, vrnejo k izviru krščanske izkušnje, se jim odprejo nove poti nepredvidljivih možnosti.


Pope Audience Wednesday

Preberite še:
“Naučite otroke, da se bodo znali pokrižati”

Poslanstvo družine

Veliko veselje v družini je, ko otroci rastejo. To vemo vsi. Namenjeno jim je namreč, da rastejo in se krepijo, si pridobivajo modrost in sprejemajo Božjo milost, ravno tako, kot se je to dogajalo Jezusu. On je v resnici eden izmed nas, torej Božji Sin, ki postane otrok in sprejme, da raste, se krepi, je poln modrosti in Božja milost je nad njim, pravi papež.

JAPANESE GIRL,POPE FRANCIS
Antoine Mekary | Aleteia | I.Media

Marija in Jožef v veselju vidita vse to v svojem sinu. To je namreč poslanstvo, h kateremu je usmerjena družina, in sicer z ustvarjanjem ugodnih pogojev za skladno in polno rast otrok, da bodo lahko živeli dobro življenje, vredno Boga in konstruktivno za svet. To voščilo danes namenjam vsem družinam in ga združujem s prošnjo Mariji, Kraljici družin, je zaželel sveti oče.

Po molitvi in blagoslovu

“Dragi bratje in sestre, svojo bližino izražam egiptovskim pravoslavnim koptskim bratom, ki jih je prizadel dvojni atentat, eden na cerkev in drugi na trgovino na obrobju Kaira. Naj Gospod sprejme duše pokojnih, krepča ranjene, družine in vso skupnost ter spreobrne srca nasilnežev,” je še dejal papež Frančišek na osrednjem vatikanskem trgu.

Tags:
papežpapež FrančišekVatikan
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.