Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Pevka, skladateljica, inštrumentalistka, voditeljica. Slepota za Anjo ni ovira

ANJA PUSTAK

OSEBNI ARHIV

Lojze Grčman - objavljeno 01/06/18

Zgodba o mladenki, ki, čeprav ne vidi, ne želi biti "uboga", ampak dejavno razvija talente

Anja Pustak Lajovic je dekle številnih talentov, čeprav je zaradi zapletov v porodnišnici slepa tako rekoč od rojstva. Najbližje ji je glasbeno ustvarjanje. Igra pet inštrumentov, najraje kitaro, poje samostojno in v skupini The Eccentrics, kjer nastopata dva člana s cerebralno paralizo.

“Super se ujamemo,” pravi 23-letnica: “Naš namen je, da pokažemo, da zmoremo. Četudi ima kdo kakšno zdravstveno težavo, nam nič ne manjka. Živimo polno življenje. Ob tem naredimo kaj dobrega za druge. Če ne finančno, pa vsaj v glasbeni obliki.”


DEJAN GRABIC

Preberite še:
Izstop iz mehurčka: življenje z otrokom, ki ima Downov sindrom


SABINA GOSENCA

Preberite še:
Bila je ujetnica časa, rak pa jo je naučil, kako reči ne

ANJA PUSTAK
OSEBNI ARHIV

Tako so na primer igrali na Zasavskem humanitarnem teku, o katerem smo že pisali. Nek drug dobrodelni koncert pa bil tudi njena prva vez s to kamniško skupino. Njihova premierna skupna pesem, za katero je Anja napisala besedilo, ima naslov Vsak otrok.



Skupina, ki po novem Anjo spremlja tudi na njeni samostojni poti, igra mešanico popa in rocka, želi pa si čim več nastopov.

Obožuje radio in televizijo
Trboveljčanko zelo privlačijo tudi mediji. Izzivov se nikakor ne boji. Prav nasprotno, še bolj jo pritegnejo. Tako je na lokalni televiziji ETV nekaj let vodila informativno in pogovorno oddajo. Sodelovala je tudi z Radiem Ognjišče in Radiem Rogla.


PAUL KARAM

Preberite še:
“Predstavljajte si, da bi v Slovenijo prišlo milijon beguncev. Kaj bi naredili?”

ANJA PUSTAK
OSEBNI ARHIV

“Najprej je bilo malo strahu, kako bom vedela, kje je kamera. A sem se zelo hitro navadila. Snemalec mi je povedal, kam naj se obrnem. Naslednjič sem že vedela. Tudi slepi lahko brez težav delamo na televiziji,” samozavestno zatrdi Anja, ki so ji priprave na oddajo zaradi “prevajanja” v Braillovo pisavo vzele ogromno časa. Tudi ves dan, vseeno pa je voditeljsko vlogo opravljala z velikim veseljem.

Kot slepa oseba se je morala na vsako oddajo pripravljati bistveno več kot drugi voditelji: “Videči vidite besedo takoj, slepi pa s prsti zaznavamo črko za črko, zato se moramo na besedilo pripravljati dlje. Zdaj imam Braillov tiskalnik in bi mi bilo lažje, če bi to še delala.”


ANA BREZNIK AND PETRA KMETIČ

Preberite še:
“Svetu želiva povedati, da je lepo biti študentska mama”

ANJA PUSTAK
OSEBNI ARHIV

HELENA ROZMAN

Preberite še:
Rekli so ji, da zaradi raka ne bo več mogla imeti otrok. Zdaj jih ima pet

“Malo sem huda”
Počne pa številne druge stvari, ki jo zanimajo. Predvsem pa ji gre zelo na živce, če jo okolica obravnava kot “ubogo”. V nasprotju z mlajšimi leti zdaj to jasno in glasno tudi pove.

“Ko sem bila mlajša, si še nisem upala izraziti neposredno. Zdaj pa že povem, da nisem prav nič uboga. Malo sem huda. (smeh) Res mi ni všeč. Veliko rajši imam, če me ljudje poznajo kor dejavno osebo. Nič mi ne manjka,” razloži 22-letnica.

V življenju je morala preskočiti marsikatero pod noge vrženo poleno. Tako ji je nekoč neka učiteljica dejala, da ne bo nikoli voditeljica, in Anja jo je z veseljem demantirala.

“Nikoli ne bom pozabila tega, ampak tej izjavi se lahko zdaj le nasmejim. Omenjena učiteljica se mi je sicer hitro opravičila. Večkrat ji kaj pošljem v vpogled. Toliko sem že dosegla v življenju. Marsikdo mi je že rekel, da ne bom dosegla nič. Tedaj je zelo bolelo, zdaj imam dvignjeno glavo.”

Valeto je vodila na pamet
Sama sebi je sporočilo samozavesti poslala tudi v devetem razredu, ko se je prej plaha deklica prvikrat resno in odločno postavila zase. Javila se je, da bo vodila valeto, čeprav so se mnogi zgražali. Ni je ustavila niti poškodba kolena dan prej. “Tudi če me prinesete na oder, bom vodila,” je odvrnila nejevernežem.

ANJA PUSTAK
OSEBNI ARHIV

Nihče več se ji ne upa reči …
Na oder je niso prinesli, prireditev pa je vseeno povezovala. In to odlično. Vse besedilo za valeto se je naučila na pamet in slovesnost brez zapletov pripeljala do konca: “Na koncu so se mi vsi opravičevali in me hvalili. Če nisi močan in trden, te lahko takšni komentarji zbijejo na tla. Zdaj se mi nihče ne upa reči, da česa ne bom zmogla.”

Na opravljanje in govorice se požvižga: “Veliko je še predsodkov. Naj govorijo, če imajo čas. Jaz ga nimam, z govoricami se ne ukvarjam. Raje se ukvarjam s stvari, ki me navdušujejo. Za nekatere je opravljanje hobi.”


BAJA CALIFORNIA

Preberite še:
To je bil prvi Slovenec v Ameriki


MONIKA CVIRN

Preberite še:
“Moje otroštvo je bilo daleč od ideala, a sem zanj neizmerno hvaležna”

ANJA PUSTAK
OSEBNI ARHIV

ALOJZIJ ŽAKELJ

Preberite še:
Mož, ki večino leta stanuje v svojem bivaku pod Triglavom

Hit, album, studio …
Ciljev, za katere ji motivacije ne manjka, ima pred sabo celo kopico. Želi si, da bi se njene pesmi vrtele na radiih, rada bi ustvarila kak hit, želi si posneti album – ima 11 avtorskih skladb –, nekoč pa bi rada ustvarjala v lastnem studiu. Čeprav z mamo živita v težkem gmotnem položaju, jo v življenju žene velik optimizem.


GENDARMERIE

Preberite še:
11 dejstev o Vatikanu, ki jih verjetno ne poznate


POPE JOHN PAUL II.

Preberite še:
Edinstven pogled na papamobile skozi stoletja


PAUL KARAM

Preberite še:
“Predstavljajte si, da bi v Slovenijo prišlo milijon beguncev. Kaj bi naredili?”

Tags:
medijiZgodba Look up
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.