Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

11 dejstev o Vatikanu, ki jih verjetno ne poznate

GENDARMERIE

Antoine Mekary | ALETEIA | I.MEDIA

Aleteia - objavljeno 27/05/18

Nekateri podatki vas bodo presenetili, prav tako tudi ta, koliko bankomatov najdete v Vatikanu

Vatikan še zdaleč ni zabaviščni park za vse, ki radi kujejo teorije zarote. Dejstvo je, da je večina dejavnosti, ki se dogajajo za njegovimi zidovi, za splošno javnost precej dolgočasna.

Vzemimo le skrivnostno avro, ki obdaja Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum – to je uradno ime za vatikanske arhive. Pripišemo jo lahko predvsem zgrešenemu prevodu iz latinščine, kjer beseda secretum nima kaj dosti povezave s skrivnostjo, ampak pomeni, da gre za zasebne arhive.


WEB 3 VATICAN

Preberite še:
Ali “vatikanski skrivni prehod” resnično obstaja?

Kdorkoli je kdaj imel sekreter (omari podoben kos pohištva), bo morda razumel namig: vatikanski “tajni” arhivi so zbirka osebnih dokumentov, večinoma zasebnih pisem, kronik in zgodovinskih zapisov nekdanjih papežev. No, pa smo prišli do dna skrivnosti Dana Browna in Da Vincijeve šifre.

Tu je enajst vprašanj o Vatikanu. Poznate vse odgovore?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


VATICAN SECRET ARCHIVES

Preberite še:
Kako umetna inteligenca razkriva vatikanske tajne arhive


RECONSTRUCTED CHRIST

Preberite še:
Ob torinskem prtu izdelali 3D-podobo Jezusa


POPE JOHN PAUL II.

Preberite še:
Edinstven pogled na papamobile skozi stoletja

Tags:
Vatikan
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.