Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Svetu želiva povedati, da je lepo biti študentska mama”

ANA BREZNIK AND PETRA KMETIČ

KRISTJAN KMETIČ

Urška Leskovšek - objavljeno 29/04/18

Petra in Ana pravita, da je lažje biti mama med študijem kot potem, ko si že v službi

Petra Kmetič je odraščala v Novem mestu, oba s Kristjanom sta obiskovala Škofijsko klasično gimnazijo, študij pa ju je pripeljal v Maribor. Leta 2015 sta se poročila, naslednje leto se jima je rodila Julija, letos pa še Rebeka.

Pri Ani Breznik je šlo podobno: Še kot najstnica je Ana iz Vipavske doline na Frančiškovem taboru spoznala Štajerca Klemena, poročila sta se pred štirimi leti. Pred dvema letoma se je rodila Klara, letos pa Eva.

Danes sta Petra in Ana stari 25 let in končujeta študij ‒ pišeta magistrsko nalogo.


FAMILY AT HOME

Preberite še:
Mamina nerešljiva enačba. Vam je znana?

Blog Študentska mama

Pred dvema letoma sta začeli pisati blog studentskamama.si, ki je bil do danes deležen tudi precejšnje medijske pozornosti, saj med blogi nedvomno izstopa. V teh časih se res ne zgodi prav pogosto, da bi bile študentke že mamice.

Blog je nastal, ko sta sami iskali informacije o pravnem statusu in pravicah študentskih mam, a jih nista našli. Ana je pravila preučila najprej zaradi sebe, potem jih je posredovala Petri, nato pa sta jih začeli širiti na blogu.

Dekleti poudarjata, da se v položaju študentskih mamic nista znašli “ponesreči”, ampak sta najprej načrtovali poroko, nato pa načrtovano tudi zanosili, in sicer v času, da je to čim manj zmotilo njun študijski proces.


Working woman

Preberite še:
Kaj lahko svoje otroke nauči mama, ki je zaposlena?

Je za študentske mamice v Sloveniji dobro poskrbljeno?
Petra
: Absolutno. Brez težav lahko živiš brez podpore staršev, seveda pa ob tem ne moreš prihraniti. Lahko se pa lepo preživljaš.

Ana: Največjo prednost vidim, da kot študent poleg otroškega dodatka prejemaš še štipendijo. Večja težava je, če ženske med študijem nočejo zanositi, potem pa zanosijo, ko iščejo službo in so brezposelne. To je veliko slabše, ker nisi več v študentskem domu, nimaš študentskih bonov, ne moreš več delati kot študent.

Petra: Kakšno uro vmes lahko delam in sem zdaj lahko legalno plačana. Brez težav lahko napišem kakšen članek ali kaj podobnega. To je prednost.

Pravita, da sta večkrat slišali očitek, da študentske mame izkoriščate državo. Kako odgovarjata?
Petra
: Najprej sem se res slabo počutila ob misli, da izkoriščam državo. A ni tako. Dobiš otroški dodatek, ki ga prejmeš, če si zaposlen ali brezposeln. Poleg tega dobiš še štipendijo kot preostali študenti. Starševski dodatek znaša v našem primeru le 250 evrov, če pa si zaposlen, dobiš 800 evrov. Torej veliko več.

Starševstvo v študentskih letih torej ni neodgovorno in ne izkoriščam sistema. Po študiju pa je vsekakor moj prvi cilj, da se zaposlim.


Mother and daughter

Preberite še:
Znanstveno dokazano: vez med mamo in hčerjo je močnejša od drugih

PETRA KMETIČ ANA BREZNIK
ALETEIA

Kako sta uspeli združiti študijske obveznosti in materinstvo?
Ana
: Medve nisva imeli več veliko obveznosti, ko sva rodili.

Petra: Jaz sem imela samo še zagovor enih vaj in izpit.

Ana: Rodila sem februarja in ostala eno leto doma. Zamenjaš sošolce in se težje vklopiš. Ima pa Univerza v Mariboru veliko prednosti za mamice. Manj je obvezne prisotnosti, na razpolago so dodatni izpitni roki. In to velja tudi za očete. Nikoli pa nisem hodila z otrokom na faks, ker takrat nisem imela več predavanj.


STUDENTS

Preberite še:
Nujno za vse (bodoče) študente

Kako so sošolci sprejeli vajino nosečnost?
Petra
: Najprej je bil šok, ker sem se poročila. Ker študiram računalništvo, to pomeni, da imam same sošolce in le eno sošolko. Ko sem rekla, da se bom poročila, jim ni bilo nič jasno. Ko sem pa še zanosila, se mi je zdelo, da fantje kar malo pazijo name. “Kaj potrebuješ? Se boš usedla?” (smeh) Zelo dobre izkušnje imam. Nikoli ni bilo očitajoče.

Ana: Na študiju razrednega pouka se pozna, da so to dekleta, ki imajo rada otroke, večina je bila že v dolgotrajnih zvezah. Nisem bila prva, ki je rodila. Danes ima verjetno že tretjina sošolk otroke.

Petra: No, v našem razredu ima že polovica sošolk otroke. (smeh)

ANA BREZNIK AND PETRA KMETIČ
KRISTJAN KMETIČ
Ana in Petra s hčerkicami

Pa nista nikoli pogrešali svobode in radosti študentskega življenja?
Ana: Obe sva “odžurali” par let. Zanosili sva v zadnjem letniku diplomskega študija. Če bi že na začetku, bi študentsko življenje verjetno pogrešala. Tudi zdaj se mi včasih zahoče, da bi kam šla.

Petra: Lažje je, ker se družimo s študentskimi starši. Vidiš njiju, da si včasih priskrbita varuško, in si misliš, zakaj si je ne bi tudi midva. Zgodilo se je celo, da sta šla najprej Ana in Klemen za nekaj ur na koncert in sva midva pazila na otroke, potem smo se pa zamenjali.

Ana: Bolj se moraš znajti. Ampak gre. Je pa dobro, da imaš družbo mamic v podobni situaciji.

Kako bi s tremi besedami opisali življenje študentske mame?
Petra
in Ana: Preprosto, iznajdljivo, toplo.

Čeprav kmalu ne bosta več študentki, bo blog zagotovo ostal, obljubljata. Verjetno ga bosta preimenovali, a gotovo ohranili posredovanje pravnih informacij za študentske mame, saj je po tem veliko povpraševanja, centri za socialno delo pa velikokrat ne dajo ustreznih informacij, pravita dekleti.




Preberite še:
Izpoved mamice, ki že ima “angela” v nebesih


HELENA ROZMAN

Preberite še:
Rekli so ji, da zaradi raka ne bo več mogla imeti otrok. Zdaj jih ima pet


KOBIETA W CIĄŻY

Preberite še:
Molitev za ženske, ki ne morejo zanositi

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.