Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Za uspešno vzgojo otrok moraš predvsem vzgajati samega sebe”

VALENTINA SMEJ NOVAK

OSEBNI ARHIV VALENTINE SMEJ NOVAK

Barbara Oprčkal - objavljeno 17/05/18

Ženska ženski ‒ mama, žena, publicistka, voditeljica in prevajalka Valentina Smej Novak

V našem življenju se vsaj del dneva vrti okoli zelo pomembne teme ‒ hrane. Prav hrana in kuhanje pa imata veliko skupnega s tokratno gostjo v rubriki Ženska ženskiValentina Smej Novak je tista simpatična in energična Prekmurka, ki je skupaj s svojim možem Luko Novakom vodila dve televizijski kuharski oddaji. Prav tako pa sta skupaj napisala tudi več kuharskih knjig, zadnja, ki je pravzaprav še vedno vroča (če se izrazim v kuharskem žargonu), pa nosi naslov Hrana ‒ taka, kot je.

Je pa Valentina, poleg tega da se odlično znajde v kuhinji, tudi direktorica založbe Totaliteta, prevajalka, kolumnistka, predvsem pa žena in mama treh otrok.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Če uspem v svet pogledati tam okoli šeste, ko preostali še spijo, in zbrano odgovoriti na kakšno pošto ali nastaviti dober knjižni projekt, potem še prav potiho obuti športne copate in odteči na Rožnik. Če je na zalogi v slušalkah še kakšen zanimiv podcast o špijonskih aferah ali predavanje Jordana Petersona, je to zelo vzpodbuden začetek dneva, zajtrk za otroke je potem že tako rekoč v dopoldnevu.


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete … ?
“Samo še to postorim pa bo … Ja, saj si v redu, že zamujaš.” No, to zadnje je namenjeno najstniški hčerki, ki mi stoji za hrbtom in jo uzrem v taistem ogledalu. Z najstniki v družini namreč nisi zjutraj v kopalnici nikoli sam.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker … ?
Vnese vsaj malo reda v življenje. Nisem pa (rada) preveč urejena, zmeraj mora biti malo prostora za spontanost in za kaos v preveliki torbi. Pa za zmešnjavo v laseh in več reda v glavi.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker … ?
Te nauči sprejemati in popravljati lastne napake, saj sprevidiš, da moraš za uspešno vzgojo otrok predvsem vzgajati samega sebe in začeti s samodisciplino.

Pa tudi zato, ker ti najmlajši zjutraj nasloni glavo na prsi. Pa srednji napiše v SMS: “Hvala, mati! Nikoli nisem dvomil vate.” In najstarejša pošlje 427, večinoma prijaznih, emojijev.

5. Kako se ob vseh obveznostih, otrocih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Z možem sva v paru že dobrih dvajset let. Sva sopotnika in tovariša in skupni čas je pravilo, ne izjema.


EVA AHAČEVČIČ PAKIŽ

Preberite še:
“Glede na to, da sem vso noč dojila, sem prav fejst”

VALENTINA SMEJ NOVAK
OSEBNI ARHIV VALENTINE SMEJ NOVAK

PETRA ŠKARJA

Preberite še:
“Če bi delala od jutra do večera, bi bil to največji osebni neuspeh”

6. Dan se je že tako slabo začel, težave v službi, potem pa vam še otroci nagajajo. Kako se odzovete v takšni situaciji in kako jo rešite?
Pišem listke in na njih opravila, eno po eno, ki skušajo sistematično razplesti zapletene situacije ali razkosati prevelike zalogaje. Hkrati skušam stvari zmeraj racionalizirati in relativizirati: v vsaki napeti situaciji imata obe strani svoj prav. Hkrati je pa s časovne razdalje marsikakšna reč veliko manj pomembna in pereča kot v trenutku, ko jo razrešuješ.

Sem dala že kar nekaj skozi v življenju in vem, da so časi včasih trši, včasih lažji. Pomembno je, da ne glede na čase obdržiš glavo in vrednote, in da te niti neuspeh ne dotolče niti da ti uspeh ne stopi v glavo. Na koncu si samo človek, takšen, kot si, s svojim značajem, preteklostjo in prihodnostjo.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Najbolj hvaležna sem za svoje življenje in za družino. Največ te pa v življenju naučijo lastne napake, ki jih moraš popraviti in se zato tudi marsičemu odreči. Izkušnja s prehransko branžo me je v tem smislu marsikaj naučila.


ANJA HLAČA FERJANČIČ

Preberite še:
“Ja, težave in delo nosim domov in sem tečna. Ampak …”

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Hvaležna moram biti za življenje. Rojeni smo v čas in prostor, kjer ne divja vojna in jutri je nov dan.

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Stisnem se z otroki in možem (čeprav starejši pravijo: no, no, mama …)  za hitro polnjenje. Za dolgo polnjenje pa preberem kakšen klasičen tekst iz filozofije, zgodovine ali sociologije. Nekaj strani, pa človeka potisnejo iz ustaljenih mišljenjskih okvirjev.

10. Biti ženska je lepo, ker … ?
Biti človek je lepo, zato ker imaš nalogo razmišljanja. Biti ženska verjetno ni niti lepše niti težje kot biti moški. Biti človek je pa izziv.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.


ELIZABETH PHILIP

Preberite še:
7 naukov uspešnega zakona kraljice Elizabete II. in princa Filipa


JURIJ GORJANC

Preberite še:
“Človek je obdarjen toliko, kolikor iz srca privošči drugim”

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.