Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 naukov uspešnega zakona kraljice Elizabete II. in princa Filipa

ELIZABETH PHILIP

SHUTTERSTOCK

Cerith Gardiner - objavljeno 16/01/18

Britanski kraljevi par nas lahko marsikaj nauči o trajni zakonski ljubezni

Kraljica Elizabeta II. in njen mož princ Filip, vojvoda Edinburški, sta lani novembra obhajala 70. obletnico poroke. Njuna zgodba govori o ljubezni, dosežkih, žrtvovanju in, kar je morda najpomembnejše, zgledu. Vsemu svetu sta pokazala, da so bile poročne obljube, ki sta jih izmenjala pred 70 leti v Westminstrski opatiji v Londonu, mišljene resno. Njuna odločitev, da bosta imela uspešen zakon, je privedla do ene od najuspešnejših kraljevih zakonskih zvez v zgodovini.

Kratek pregled sedmih desetletij njunega zakona nam razkriva nekaj posebnih sestavin za uspešno zvezo.

1. Bodi zvest svojemu srcu

Princesa Elizabeta je imela leta 1934 rosnih osem let, ko je na poroki Filipove sestrične spoznala čednega princa. Po vnovičnem srečanju pri njenih 13 letih sta si začela dopisovati in kmalu je vzbrstela mlada ljubezen. Princesa je bila odločena, da se bo poročila z moškim svojih sanj. Kraljeva poroka iz leta 1947 je dokaz, kako pomembno je v življenju poiskati resnično ljubezen.


KATE MIDDLETONE

Preberite še:
Kako uspe Kate Middleton ohranjati tak videz pri 36 letih?


JOSEPH RATZINGER, BENEDICT VI.

Preberite še:
Ženitni oglas v časopisu, ki je spremenil tok zgodovine

2. Zakon ne poveže le para

Ko se zaljubljenca poročita, se povežeta dve družini, da bosta v podporo mladima zakoncema in njunim otrokom, če jih bosta imela. Elizabeta in Filip sta s svojo poroko povezala tudi državo. Povojna leta so bila trda, vladalo je pomanjkanje, kraljeva poroka pa je narodu vdihnila novo življenje. Neveste, ki so poročne obleke dobile le s kuponi, so te darovale mladi princesi, da si je lahko privoščila primerno opravo. Sodobne neveste morda ne povežejo države, lepo pa je, da ne pozabimo, kako lahko poroka pomaga pri povezovanju občestev in družin.

WEB3 – Britain’s Queen Elizabeth II – BRITAIN-ROYALS-CHRISTMAS
JOHN STILLWELL / POOL / AFP

3. Moč in medsebojna podpora

Največji nauk dolgoletnega zakona kraljice Elizabete in princa Filipa je pomen medsebojne podpore. Pet let po poroki je mlada mamica dveh otrok izgubila ljubljenega očeta, kralja Jurija VI., in postala kraljica. To ni stvar, ki bi jo vsak zakon zlahka prenesel, pa še na očeh javnosti. Elizabeta in Filip sta drug drugemu dajala potrebno podporo tudi takrat, ko je vsem na očeh razpadel zakon princa Charlesa in princese Diane. Dokazala sta, da je resnična preizkušnja zakona v povezanosti v najtežjih trenutkih – pomembno sporočilo za vse nas.

4. Zakon zahteva žrtvovanje

Po zaroki z Elizabeto je princ Filip iz grškega pravoslavja prestopil v anglikansko Cerkev in postal britanski državljan. Kot kraljičin mož je moral opustiti obetajočo kariero mornariškega častnika, da je lahko spremljal ženo pri opravljanju njenih dolžnosti. To je zagotovo zahtevalo veliko moči, ljubezni in žrtvovanja. Čeprav je bil ves čas v ženini senci, se je Filip vedno trudil, da je bila Elizabeta pri svojem delu uspešna.


COUPLE

Preberite še:
14 zabavnih mejnikov v življenju zakonskega para


COUPLE STARING

Preberite še:
Šest slabih navad, ki vam lahko uničijo zakon, in kako se z njimi spopasti

5. Zakon nam pomaga dosegati cilje

Kraljica Elizabeta II. in princ Filip še vedno dokazujeta, da dva človeka dosežeta več kakor en sam. Kraljevi par se lahko rokuje z več ljudmi, kadar se sprehaja med množico, poleg tega pa drug drugega bolje razumeta, če opravljata podobno delo in si medsebojno pomagata nositi težo krone.

Kdo drug bi razumel, kaj pomeni nenehno mahati tujcem? Biti vselej na očeh javnosti? Lepota življenja v paru je v moči, ki jo črpamo za doseganje ciljev. Seveda če zakonca drug drugega podpirata in spodbujata.

6. Smeh je ključnega pomena

Ena izmed skrivnosti dolgega zakona kraljice Elizabete in princa Filipa je enak smisel za humor. Na fotografijah ju lahko večkrat vidimo, kako se skupaj hihitata. Vzemita si čas za skupno zabavo. Malce smeha je vedno koristno.

7. In še … Zakon nam podaljša življenje

No, le oglejte si 91-letno kraljico in princa Filipa, ki je pri 95 letih še zelo živahen! Res je, da imata kot člana kraljeve družine precej pomoči, toda raziskave kažejo, da zakon možem pomaga do daljšega življenja – morda zaradi ljubečih žena, ki jim pripravljajo zdrave obroke!


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica

Nekaj dejstev o kraljevi poroki:

Kraljevi par je prejel več kot 2.500 poročnih daril in 10 tisoč telegramov z vsega sveta.

Dva milijona poslušalcev je prisluhnilo poročnemu obredu prek radijskih valov.

Tiara princese Elizabete se je zlomila tik pred začetkom obreda. Kraljevi draguljar je bil na srečo tam in je težavo hitro odpravil.

Elizabeta se je sama naličila.

Princ Filip je prosil, naj fotografom, čakajočim pred Kensingtonsko palačo, odnesejo kavo in čaj.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.  Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


Will Smith

Preberite še:
Will Smith: Vstanite iz udobnega naslonjača in delajte napake


NUNS WALKING

Preberite še:
Redovnice, ki so oblekle Lady Gaga, Katy Perry in Rihanno

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.